FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 24/9/2020

Ημερομηνία: 24-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Επί τάπητος όλα τα προβλήματα 

Όλα τα σοβαρά αγροτικά προβλήματα του νομού συζήτησαν προχθές το βράδυ τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω μορφές δράσης τους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκε το θέμα της κατώτερης εγγυημένης τιμής, κάτι που συζητιέται και σε άλλα κράτη –ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο- , το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω του ακριβού αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος, καθώς επίσης και οι μηδαμινές αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί είτε από τον κορονοϊό είτε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ σχολίασε χαρακτηριστικά πως οι αγρότες πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά δεν καλύπτονται όλες οι ζημιές, ενώ αντίθετα όσοι εκμεταλλεύονται τα διόδια, είναι κερδισμένοι βρέξει χιονίσει!

Πιέζουν οι τράπεζες 

Ασφυκτικές είναι οι τραπεζικές πιέσεις ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα στη Βουλή, ειδικά στο ζήτημα των ρυθμίσεων δανείων. Οι τράπεζες διαφωνούν με τις διατάξεις που προβλέπουν υποβολή αίτησης συνολικής ρύθμισης οφειλών και από δανειολήπτες που είναι ενήμεροι, καθώς και για την ενιαία αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στο χρέος προς τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Το Capital.gr αναφέρει πως οι τράπεζες ζητούν να τεθεί ελάχιστο όριο οφειλών προς το Δημόσιο τα 10.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί να ρυθμιστεί ενιαία και αυτοματοποιημένα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το χρέος ενός οφειλέτη προς ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για να έχουμε το νου μας, γιατί αυτή η διάταξη επηρεάζει και την τύχη των οφειλών από «πυροδάνεια».

Αυτοψία 

Την πυρόπληκτη κοινότητα της Δάφνης του δήμου Ήλιδας επισκέφθηκε προ ημερών ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί από τους κατοίκους για το μέγεθος της ζημιάς, ειδικά στην αγροτική παραγωγή. Όπως ανέφερε ο Ηλείος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, οι ζημιές είναι μεγάλες, ειδικά στο φυτικό κεφάλαιο, και ειδικότερα στα ελαιόδεντρα, με πολλούς παραγωγούς να έχουν πάθει μεγάλη καταστροφή. «Είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε.

Σχολίασε με βίντεο 

Βίντεο από τη διαδρομή Πάτρα-Πύργος εν μέσω «Ιανού» την περασμένη εβδομάδα ανάρτησε ο Μιχάλης Κατρίνης στη σελίδα του στο facebook, αναδεικνύοντας τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας στον συγκεκριμένο δρόμο. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σχολίασε δηκτικά την πρόσφατη «κλειστή» σύσκεψη του υπουργού Υποδομών, Καραμανλή. «Επιστροφή από Θεσσαλονίκη, ταξιδεύοντας στο δρόμο Πάτρα-Πύργος λίγο πριν την έλευση του Ιανού. Αφιερωμένο στους “συσκεπτόμενους της Τρίτης” στο υπουργείο Υποδομών», έγραψε!

Νέες αρμοδιότητες 

Αυξημένες –σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις- θα είναι τελικά οι αρμοδιότητες του αντιδημάρχου Πύργου, Νίκου Κοτσώνη, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου. Ο κ. Κοτσώνης θα έχει την εποπτεία, την ευθύνη και τη διαχείριση της Δ/νσης Προγραμματισμού-Αγροτικής Ανάπτυξης & Τουρισμού, μαζί με το σύνολο του προσωπικού των αντίστοιχων οργανικών μονάδων (Νέων Τεχνολογιών & Πληροφορικής, Αγροτικής Παραγωγής-Αλιείας & Κτηνοτροφίας, Απασχόλησης & Τουρισμού). Επίσης θα υπογράφει έγγραφα και πραξεις «με εντολή Δημάρχου» και θα εκπροσωπεί τον δήμο στα δικαστήρια σε θέματα αρμοδιότητάς του.

Αποζημιώσεις και προσλήψεις 

Με Βορίδη, Σκρέκα και Λυκουρέντζο επικοινώνησε η Διονυσία Αυγερινοπούλου μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», για τοις ζημιές στις ελιές, στη σταφίδα, στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι και σε άλλα προϊόντα του ηλειακού κάμπου, ζητώντας την άμεση καταγραφή της ζημιάς και τη γρήγορη και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών. Η βουλευτής Ηλείας της ΝΕ έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις και πρόσθεσε πως σύντομα θα γίνουν και προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας, καθώς και μόνιμου πανεπιστημιακού προσωπικού, στον  ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών.

Κριτική για τα καρπούζια

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Μάκης Μπαλαούρας για την αγροτική της πολιτική λέγοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει μέτρα στρατηγικής της ανάπτυξης αλλά ούτε και για τη στήριξη των αγροτών που έχουν πληγεί από τη πανδημία. Όπως επισήμανε ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη κρατών όπως η Ελλάδα εξαρτάται από τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, και φέτος λόγω κορονοϊού οι αγρότες υπέστησαν μεγάλες  ζημιές, διότι πολλά αγροτικά προϊόντα έμειναν αδιάθετα και στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε στο πλευρό σας προκειμένου να αποζημιωθούν ικανοποιητικά οι αγρότες από τη καταστροφή της σοδειά τους. Αποζημίωση που θα καλύπτει τη ζημιά για όλα τα καρπούζια. Πρώιμα και όψιμα, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Χωρίς διαδικασίες χρονοβόρες, όπως είχαμε κάνει και εμείς για τη σταφίδα, με αποζημίωση ανά στρέμμα», επισήμανε.

Εννέα σχολεία υπό κατάληψη στην Ηλεία 

Επέστρεψαν στις τάξεις τους οι μαθητές δέκα σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη και κλειστά παραμέναν χθες εννέα συνολικά σχολεία σε όλη την Ηλεία. Οι μαθητές που εξακολουθούν να αντιδρούν διεκδικώντας ολιγομελή τμήματα και κατά συνέπεια καλύτερα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας για τον κορονοϊό, είναι του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, των Γενικών Λυκείων Πελοπίου, Κρεστένων και Ζαχάρως και των Γυμνασίων Κρεστένων, Ζαχάρως, Πελοπίου και 4ου Πύργου. Εξάλλου χθες αναπτύχθηκε έντονη φημολογία περί Εισαγγελικής παρέμβασης για τις καταλήψεις στα σχολεία της Ηλείας, ωστόσο σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου Δυτικής Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχει παραληφθεί κανένα σχετικό έγγραφο επ’ αυτού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος