FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 23/4/2020

Ημερομηνία: 23-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τηλε-άδειασμα!

Ρε τον έρμο τον Βρούτση. Εδώ και μέρες ήταν βασιλικότερος του βασιλέως στις δηλώσεις του για την τηλεκατάρτιση. «Η κριτική είναι χωρίς περιεχόμενο», έλεγε, «αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες», ξανάλεγε, «η τηλεκατάρτιση έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο για να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι» συνέχιζε. Και χθες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης «δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση» και «για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι «με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των ΚΕΚ (…) Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια». Το τελευταίο για να θυμίσει ότι πάντα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει, τον κατανοώ διότι υπάρχουν και χειρότερα, όπως π.χ. να γίνει αυτό που ζήτησε ο Τσίπρας, δηλαδή να αποπεμφθεί από υπουργός. Κοντός ψαλμός… ανασχηματισμός.

Ο «Έλληνας» Κόντε

Την Ελλάδα θυμήθηκε ξανά ο ο Τζουζέπε Κόντε μιλώντας για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης από την ΕΕ. «Ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί. Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί σε θέση να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από καμία χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν επέβαλε στην Ελλάδα υπερβολικά αυστηρούς όρους για την χρηματοδότησή της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η τελική επιλογή της χώρας του θα επικυρωθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο. Ο Κόντε δήλωσε ότι η χώρα του, μαζί με άλλα οκτώ κράτη της Ένωσης, έχει ταχθεί υπέρ νέων μορφών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατέστησε σαφές ότι τόσο η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης», όσο και εκείνες της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης -με κάποιες προσθήκες- θα μπορούσαν να στηριχθούν από την Ιταλία, κάνοντας ένα μικρό βήμα πίσω σε σχέση με την αρχική θέση για ευρω-ομόλογο. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει μια ορθολογική πρόταση για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, άμεσης ισχύος και που να μη συνοδεύεταια από σκληρά μνημόνια. Όταν λέει το ίδιο ο Τσακαλώτος, είναι ανεδαφική πρόταση, όταν το λέει ο Κόντε, αυτόματα γίνεται σοβαρή η πρόταση.

Αλλαγή πολιτικής

Την ανάγκη αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής επισήμανε σε συνέντευξή του ο Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει ξανά ύφεση, λουκέτα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως στο παρελθόν. «Είναι λανθασμένη επιλογή τα αποσπασματικά μέτρα και η λογική των εφεδρειών για να στηρίξει ίσως όσους επιβιώσουν. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ, για την Ελλάδα, για 10% ύφεση & 22,3% ανεργία δεν είναι μονόδρομος.
Μπορεί να αποτραπεί ακολουθώντας η κυβέρνηση τις κοστολογημένες, ρεαλιστικές, εμπροσθοβαρείς προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμηρός

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι απέδωσε χθες ο Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Βουλής. Αρχικά ο βουλευτής Ηλείας εξέφρασε την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση υιοθέτησε προτάσεις που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ μέσω ερωτήσεων, ωστόσο άφησε και την αιχμή του λέγοντας ότι δεν χαίρεται «όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει ή και να εξαφανίσει τη φωνή της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να αξιοποιήσει με πολιτικά ιδιοτελή τρόπο τη συναίνεση που της έχει δοθεί από τα κόμματα και τον ελληνικό λαό».

Καυστικός

Κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για τα δικαστήρια άσκησε με ανάρτησή του στο facebook ο δικηγόρος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα, βάλλοντας κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και υπονοώντας ότι τα κίνητρα της απόφασης δεν είναι και πολύ αθώα.

«Win – Win απόφαση της Κυβέρνησης. Τάχα ανοίγουν τα δικαστήρια (ΜΟΝΟ για συναινετικές προσημειώσεις) όποτε·
Α. Και οι Τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους και ανακουφίζεται η Κυβέρνηση.
Β. Και δήθεν δεν πλήττεται το δικηγορικό επάγγελμα λόγω -τάχα- του ανοίγματος των δικαστηρίων, οπότε το κράτος γλιτώνει το 800αρι στον κλάδο μας για τον Μάη.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο μικροβιολόγος Υπουργός, είναι πραγματικά εντελώς εχθρικός και ανεπαρκής για τους συναδέλφους μου», έγραψε.

Eπικριτικός για τον δρόμο

Τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου εξέφρασε ο Τάκης Αντωνακόπουλος, μετά την τηλεδιάσκεψη του Mητσοτάκη με τις 5 μεγάλες κατασκευαστικές και τις δηλώσεις του Καραμανλή για το πρόγραμμα έργων ύψους 13 δις. ευρώ. Ο δήμαρχος Πύργου επέκρινε τη διαρροή περί κοινού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ για την Πατρών-Πύργου και το Άκτιο-Αμβρακία και εξέφρασε προβληματισμό για την τύχη του έργου.«Ένα έργο υπό κατασκευή μετατράπηκε σε έργο υπό σχεδιασμό, με προϋπόθεση την έγκριση της ΕΕ, με ενιαίο προϋπολογισμό με το άλλο ταλαιπωρημένο έργο Άκτιο-Αμβρακία 450 εκατ. ευρώ. Ανακοινώθηκαν και οι big 5, για τους οποίους γίνεται όλη η φασαρία, δηλαδή αυτούς που θα πάρουν με παραχώρηση έργα ύψους 13 δισ. Εννοείται πως προβλέπονται διόδια και κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατασκευή (…) Τώρα γιατί πανηγυρίζουν οι πρόθυμοι ασφυοκάμπτες, είναι προφανές! (…) Εξ Άλλου το ντόπιο καρτέλ κατασκευών έχει ανάγκη από χρήμα ζεστό. Απόλυτη επιβεβαίωση της πρόβλεψης. Αλοίμονο στους αυτομολήσαντες», έγραψε μεταξύ άλλων.

Το ξεμπλόκαρε

Ικανοποιημένος είναι ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να εντάξει στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ» την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης. Το έργο θα κοστίσει 740.380 ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 140.380 θα τα βάλει ο δήμος. Ο κ. Αλεξανδρόπουλος τόνισε με το ξεμπλοκάρισμα του έργου οι δημότες, ειδικά η νεολαία, θα αποκτήσουν σύγχρονο και ασφαλή χώρο για άθληση, συμβάλλοντας και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου.

Παιδεία-ασθενής

Την απόφαση της Κεραμέως να ανακοινώσει νέο νομοσχέδιο για την παιδεία εν μέσω κορονοϊού στηλίτευσε ο εκπαιδευτικός Ηλίας Παπαχατζής, με σημαντική θητεία στην ΕΛΜΕ Ηλείας, επικρίνοντας και το περιεχόμενο του σχεδίου. Κάνοντας λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό της περιόδου 2013-14, άφησε να εννοηθεί ότι θα προκληθεί εκ νέου διχόνοια στους εκπαιδευτικούς με τα «εντέλλεσθε» και την επιβολή της αυτοαξιολόγησης. «Την ώρα που νοσεί ο ασθενής (ως μέρος της συνολικής νόσου), εσείς θέλετε να “σώσετε” το συγκεκριμένο ασθενή και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση του. Θα μας κάνετε τη χάρη μάλιστα να τα μάθουμε απ’ τους δημοσιογράφους,μιας και δε ν έχουμε εκπροσώπους, για να συζητήσετε μαζί τους. (…) θα βρείτε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε νοήμονα άνθρωπο απέναντι σας. Τείνω να πιστέψω ότι ξέρετε… γι’ αυτό βιάζεστε τόσο να ψηφίσετε,την ώρα που διακυβευεται η ζωή και η υγεία όλων μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος