FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 18/5/2020

Ημερομηνία: 17-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Υπέγραψε την παράταση

Την παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τους δήμους Πύργου και Ζαχάρως υπέγραψε προχθές ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.  Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο Ηλείος γ.γ. , η παράταση ισχύει έως τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου του 2019 στους δύο δήμους. Διευκρινίζεται ότι μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, η άρση της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας θα γίνει δίχως νέο έγγραφο.

Περί ανασχηματισμού

Η συντριπτική πλειονότητα του Κυριακάτικου Τύπου, ειδικά του φιλοκυβερνητικού, φιλοξένησε εκτενή ρεπορτάζ για το ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν από τον επικείμενο ανασχηματισμό. Παρόλα αυτά, χθες το απόγευμα, κυβερνητικοί κύκλοι το διέψευσαν κατηγορηματικά με τη φράση «Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται». Δηλαδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός. Επειδή όμως οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεδομένες αλλαγές μέσα στον Ιούνιο, οφείλουμε να σας παραθέσουμε την πρωτη εικόνα. Υπ’ ατμόν είναι ο Θεοχάρης, η Μενδώνη, ο Βρούτσης και ο Αυγενάκης. Εντός κυβέρνησης αλλά δεν αποκλείεται να μετακινηθούν σε άλλο πόστο θα είναι ο Κικίλιας, ο Γεωργιάδης, ο Πλακιωτάκης και ο Βορίδης. Η κακή χημεία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Στεφανή στο ΥΠΕΘΑ μπορεί να επιφέρει αλλαγές και εκεί, ώστε να αδειάσει η θέση και για τον Αβραμόπουλο. Ο Χατηδάκης μπορεί να παραμείνει υπουργός μόνο του Περιβάλλοντος αν τελικά μεταπειστεί  ο Μανιάτης να μπει στην κυβέρνηση και αναλάβει την Ενέργεια (έκανε πάντως μια χλιαρή διάψευση). Αυτοί που αμφισβητούντα αλλά μάλλον κερδίζουν την εμπιστοσύνη του Μητσοτάκη, είναι ο Σταϊκούρας και η Κεραμέως. Θα διακινδυνεύσω να γράψω ότι αμετακίνητοι είναι ο Θεοδωρικάκος, ο Καραμανλής, ο Χρυσοχοΐδης, ο Πιερρακάκης και ο Δένδιας, καθώς και οι «σωματοφύλακες» του πρωθυπουργού, Γ.Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Εντός της εβδομάδας θα σας γράψω και επιμέρους αναλύσεις. Από πασοκογενείς, κρατήστε και το όνομα του Λεων. Γρηγοράκου για την Υγεία.

«Καμπανάκι» για τον e-ΕΦΚΑ

«Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ χτυπά με ερώτησή του προς τον Βρούτσηο Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική  προκαλεί μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.Ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει, εξαιτίας  της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους. «Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει ουσιαστικά με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, την οικονομία και την κοινωνία, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα, η έκρηξη της ανεργίας, η μείωση των μισθών και οι τεράστιες απώλειες εσόδων του e-ΕΦΚΑ»

Επίκαιρη για τα πυροδάνεια

Επίκαιρη ερώτηση στον ΥΠΟΙΚ για τα «πυροδάνεια» και τον συνακόλουθο αποκλεισμό των ηλειακών επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης, στηλιτεύοντας την απροθυμία των τραπεζών να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις την τελευταία χρονιά ισχύος των κρατικών εγγυήσεων (όλο το 2019) με την ανοχή του αρμόδιου υπουργείου. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει την άρνηση της κυβέρνησης να παρατείνει τις εγγυήσεις και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη νομοθέτηση ειδικής μακροχρόνιας ρύθμισης για τα δάνεια που έχουν βεβαιωθεί ως οφειλές στις ΔΟΥ, παρά την έγγραφη διαβεβαίωση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Σκυλακάκη στις 26 Νοεμβρίου 2019 έπειτα από σχετική του ερώτηση.

Υπερήφανος πατέρας!

Ιδιαίτερα χαρούμενος είναι εδώ και μερικές ημέρες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Πύργου, Γιάννης Παπαδημητρίου. Ο γιος του, Αχιλλέας-Παναγιώτης, μαθητής Ε’ Δημοτικού στο 6ο Δημοτικό Σχολείου, είναι μεταξύ των διακριθέντων στον διαγωνισμό «Πυθαγόρας» που διεξήγαγε τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία! Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του με ανάρτησή του στο facebook, δίνοντας ταυτόχρονα συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Νέες προσκλήσεις

Νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο των ΟΧΕ Κατάκολου-Αρχαίας Ολυμπίας ανοίγουν από σήμερα, με απόφαση του περ/ρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκη. Η αξιοσημείωτη παράμετρος στις νέες προσκλήσεις είναι ότι προβλέπονται αρκετές φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών, ο εκσυγχρονισμόςτων δικτύων αποχέτευσης, η διαχείριση προστατευόμενων ειδών και περιοχών Natura, μέτρα αντιρρύπανσης, ποδηλατόδρομοι και έργα πράσινου τουρισμού, δράσεις ανάσχεσης διάβρωσης και ερημοποίησης εδαφών, κλπ. Αξίζει να σας θυμίσω ότι από το 2016 ο Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την ΟΧΕ Μεσολογγίου τότε, είχε διατυπώσει την ανάγκη ένταξης προτάσεων που αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο, ιδιαίτερα τον υδάτινο.

Εύστοχη κίνηση

Άμισθο σύμβουλο σε θέματα ασφάλειας όρισε τον Τάσο Σταματάτο ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, την περασμένη Παρασκευή. Θεωρώ ότι είναι σωστή και η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο κ. Σταματάτος έχει σημαντική εμπειρία από τη θητεία του στην Ελληνική Αστυνομία, έχει ασχοληθεί με τα συνδικαλιστικά ζητήματα του Σώματος στο παρελθόν και αναμένεται να συμβάλει στο να πέσουν οι τόνοι και να διαμορφωθεί πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ του δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εφημερία ταλαιπωρία

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία των Ηλείων ασθενών το Σάββατο, όπου εφημέρευε σε επίπεδο Νομού για τα παθολογικά περιστατικά το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, μετά την ανάκληση της εντολής για εφημερίες στον Πύργο του Διευθυντή Παθολογίας της Αμαλιάδας. Όσα περιστατικά έφταναν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου και έχρηζαν διερεύνησης, παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο στην κυριολεξία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βουλιάξει…  Το θέμα όμως είναι πως δεν έλειψαν και τα «πήγαιν’ έλα» από Αμαλιάδα σε Πύργο και από Πύργο σε Αμαλιάδα, με τους ασθενείς να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Το αποκορύφωμα ήταν ότι κάποια στιγμή, εμφανίστηκε περιστατικό αλλοδαπού με βήχα και πυρετό, το οποίο, αν και επισκέφθηκε πρώτα το εφημερεύον Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το παρέπεμψαν στο Νοσοκομείο του Πύργου, προφανώς ως ύποπτο για κορονοϊό. Το προσωπικό των ΤΕΠ του Πύργου, μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις ότι δεν εφημερεύουν, τον παρέπεμψε εκ νέου στην Αμαλιάδα… Τόσες και τόσες ανακοινώσεις έχουν βγάλει στην Αμαλιάδα ότι «μπορούν», γιατί άραγε στα δύσκολα τους στέλνουν Πύργο;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος