FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 16/7/2020

Ημερομηνία: 16-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Μνεία και στην Ηλεία

Με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, είχε ολιγόλεπτη συζήτηση χθες στο Αίγιο  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την επαναλετουργία της σιδηροδρομικής γραμμής και την άφιξη του πρώτου τρένου στην Αχαΐα, ύστερα από μια δεκαετία. Ο περ/ρχης ήταν μεν χαρούμενος αλλά όχι εφησυχασμένος. Ανέφερε ότι προφανώς και είναι σημαντική είδηση το ότι η Αχαΐα ξαναμπήκε στον σιδηροδρομικό χάρτη μετά από 10 χρόνια, αλλά υπενθύμισε πως ο στόχος είναι το τρένο να φτάσει μέχρι το λιμάνι της Πάτρας και να συνεχίσει προς την Ηλεία.  «Τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα. Ακόμα μεγαλύτερος στόχος είναι ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας. Καλωσορίσαμε λοιπόν το τρένο στο Αίγιο, ελπίζοντας σύντομα να μπορούμε να ταξιδέψουμε και παραπέρα», επισήμανε.

Σχολική υποβάθμιση

Με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οκτώ σχολεία της Ηλείας υποβαθμίζονται χάνοντας μία θέση εκπαιδευτικού από τις οργανικές που έχουν, ενώ συγχωνεύονται και δύο νηπιαγωγεία. Η μείωση του μόνιμου πληθυσμού, η Ηλεία «γερνάει» επικίνδυνα και η υπογεννητικότητα που παρουσιάζεται κυρίως σε μικρές τοπικές κοινότητες και χωριά, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση και του σχολικού πληθυσμού. Έτσι τα δημοτικά σχολεία Σαλμώνης, Γερακίου και Περιστερίου από διθέσια γίνονται μονοθέσια από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ τα σχολεία Κούμανι, Γιαννιτσοχωρίου, Γουμέρου και Αυγείου μετατρέπονται σε τριθέσια από τετραθέσια.  Ακόμα υποβαθμίζεται από διθέσιο σε μονοθέσιο και το νηπιαγωγείο Κυλλήνης. Τέλος,  το μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Διασέλλων συγχωνεύεται με το διθέσιο νηπιαγωγείο Κρεστένων με έδρα την Κρέστενα.

Να μπει σειρά

Ένα από τα ζητήματα που έθεσε ο Βασ. Γιαννόπουλος στον γ.γ. του ΥΠΕΝ, ΕΥθ. Μπακογιάννη στην προχθεσινή σύσκεψη, ήταν το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, από τον Πύργο μέχρι και τα όρια του νομού. Προφανώς είναι θέμα «ταμπού» για την ηλειακή κοινωνία, που εδώ και χρόνια δεν το ακουμπάμε για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Ωστόσο, ο αντιπερ/ρχης Ηλείας θεωρεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει σειρά. Η ευκαιρία είναι τώρα. Ο κ. Μπακογιάννης τους είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι πόροι υπάρχουν, κατά συνέπεια πρέπει οι δήμοι να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Συζήτηση για την Κύπρο

Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Ηλείο συγγραφέα Πάνο Τριγάζη στην ταβέρνα «Όπως παλιά» στο Καταρράχι οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή (19/7) στις 12 το μεσημέρι, παραμονής της 46ης θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Πρωτοβουλία Ειρήνης & Αλληλεγγύης με την Κύπρο. Ο κ. Τριγάζης είναι από τους πλέον καταρτισμένους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και η εκδήλωση αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσα. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.

Mε ρεαλισμό

Το ζήτημα του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να ευοδωθεί, κάτι που επισήμανε στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στο Λάτσειο ο περ/κός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος. Όπως ανέφερε, το κύριο βάρος πρέπει να το επωμιστεί το Παν/μιο Πατρών και ο δήμος με την περιφέρεια να συνδράμουν επικουρικά αλλά καθοριστικά. Έχοντας εικόνα από τα φοιτητικά του χρόνια στην Κομοτηνή, περιέγραψε συνοπτικά πώς πρέπει να στηθεί το εγχείρημα, επισημαίνοντας πως το αντικείμενο σπουδών πρέπει να είναι πιο σύγχρονο από τα αντίστοιχα υφιστάμενα τμήματα, όντας σε διασύνδεση με την Υγεία.

Εναλλαγή

Τον γύρο των ΜΜΕ πανελλαδικά έκανε η επίθεση που δέχθηκε ο σμήναρχος ε.α. και μέλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κυριάκος Γαλάνης, στη Στροφυλιά. Το θέμα λογικά  θα συζητηθεί και στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι, είναι πως ο κ. Γαλάνης θα είναι ο επόμενος περ/κός σύμβουλος ης Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, καθώς θα αντικαταστήσει τον Κώστα Παπακων/νου με τη συμπλήρωση δύο ετών. Η εναλλαγή είναι πάγια πρακτική της παράταξης και είχε τηρηθεί και στην προηγούμενη θητεία.

Καλή δουλειά

Αρκετά καλή δουλειά κάνουν οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του δήμου Πύργου στην περιοχή της Ώλενας, βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα. Όπως επισημαίνει κάτοικος της περιοχής με ανάρτησή του, τον τελευταίο καιρό η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο, καθώς οι εργαζόμενοι, πέρα από την αποκομιδή, ασβέστωσαν και όλους τους χώρους των κάδων. Η αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι, παρά τις συνθήκες αφόρητης ζέστης, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και συμβάλλουν στην πολύ καλή εικόνα του δήμου.

Γυρίσματα στη Νέδα!

Μοναδικές γωνιές της Ηλείας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το περασμένο Σαββατοκύριακο ο παρουσιαστής της ταξιδιωτικής εκπομπής «Happy traveller» που προβάλλεται από τον ΣΚΑΪ ,Ευτύχης Μπλέτσας.  Ο παρουσιαστής βρέθηκε για τα γυρίσματα της εκπομπής του στο εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω από τους καταρράκτες της Νέδας, ενώ στην συνέχεια απόλαυσε και το μπάνιο του στον μεγάλο καταρράκτη της περιοχής, αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες στο instagram.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος