FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 16/4/2020

Ημερομηνία: 15-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Μια ομάδα μόνος του

Έχετε ακούσει τη φράση «μια ομάδα μόνος του»; Ε, κάπως έτσι είναι ο Τσακαλώτος από τις αρχές του έτους, μια αντιπολίτευση μόνος του. Την ώρα που οι άλλοι βουλευτές έκαναν δηλώσεις για τη Μετάληψη και τη Θεία Κοινωνία και τα βάζανε με τον Τσιόδρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε στοχευμένη αντιπολίτευση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στριμώχνοντας τον Σταϊκούρα και τον Γεωργιάδη, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν οι χιουμοριστικές του αναρτήσεις στο facebook. Χθες, μετά τη διαρροή ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης από το μαξιλάρι ασφαλείας, δικαιώθηκε και ζήτησε διαφάνεια και επίσημη ενημέρωση.

Μαξιλάρι αντί μνημονίου

Η άντληση χρημάτων από το αποθεματικό ήταν θέμα χρόνου κι ας μην το παραδέχονταν δημοσίως στην κυβέρνηση. Από τη στιγμή που ναυάγησε η έκδοση ευρωομολόγου, που ούτως ή άλλως είχε λίγες πιθανότητες, η επόμενη λύση είναι η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, έστω και χωρίς αυστηρό μνημόνιο, αλλά σίγουρα με κάποιους όρους. Η κυβέρνηση δεν θέλει άμεσα να προσφύγει εκεί, αφού οι όροι δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ενώ και τα χρήματα που τα αντιστοιχούν, δεν θα είναι πάνω  από 4 δις. Ευρώ. Χτες πήραμε δύο δις. ευρώ με επιτόκιο 2%, όμως η ύφεση βαθαίνει και τα λεφτά δεν φτάνουν για πολύ καιρό ακόμα. Κατά συνέπεια, το οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιήσει το τσακαλώτικο μαξιλάρι, κάπου 12-14 δις. ευρώ, ευελπιστώντας ότι ως τον Ιούνιο η ΕΕ θα αυξήσει το πακέτο διάσωσης. Ένα νέο, μικρό μνημονιάκι δεν το γλιτώνουμε πάντως. Πάντως, ο ESM μας δανείζει 2 δις. ευρώ για υγειονομικές δράσεις χωρίς μνημόνιο. Γιατί δεν τα παίρνουμε αυτά τα λεφτά;

Στα βαθιά

Κατευθείαν στα βαθιά έπεσε ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Χρήστος Χριστόπουλος, αφού λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του «έσκασε» η βόμβα του κορονοϊού. Παρότι η Ηλεία ξεκίνησε με 40 κρούσματα, 2η πανελλαδικά, και ήταν έντονος ο φόβος ραγδαίας μετάδοσης του ιού, η ιχνηλάτηση απέδωσε, άνοιξε ο 3ος όροφος, και ενάμιση μήνα μετά ο νομός δεν έχει εμφανίσει νέα κρούσματα. Αν μη τι άλλο, του πιστώνεται η ορθή διαχείριση της κατάστασης και το γεγονός ότι δεν «τσιμπάει» σε τοπικιστικές «διεκδικήσεις» ούτε «μάσησε» από χυδαία δημοσιεύματα για την επιλογή του από το υπουργείο Υγείας. Αν λύσει και τον γρίφο της στελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Πύργου, θα πάρει ανάσα μεγάλη η Δημόσια Υγεία.

Ο συνδετικός κρίκος

Θυμάστε που σας έγραφα ότι ο Μόσιαλος ήταν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ για μια περίοδο και ήταν άτυπος σύμβουλος του Ξανθού στο υπουργείο Υγείας; Λοιπόν, ψάχνοντας ανακάλυψα ποιος ήταν ο συνδετικός κρίκος στην ιστορία: ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθότι η αδελφή του, Λίλυ Χουλιαράκη, είναι παντρεμένη με τον Ηλία Μόσιαλο. Για αυτό και χτυπάνε το κεφάλι τους στον ΣΥΡΙΖΑ που τον «χάρισαν» στον Μητσοτάκη. Πάντως, ο Μόσιαλος στις παρεμβάσεις του κρατά αποστάσεις από Χαρδαλιάδες και λοιπούς και στέκεται στα ιατρικά θέματα.

Ίδια γραμμή

Είδα χθες το σχόλιο της Φώφης για την Πατρών-Πύργου σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Παρατήρησα ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στην απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, παρά μόνο ζήτησε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση. Απέφυγε επίσης να πει αν το έργο πρέπει να είναι δημόσιο ή ξανά στη σύμβαση παραχώρησης, αλλά θυμήθηκε να καταγγείλει ξανά τον τεμαχισμό στα οκτώ, κάνοντας λόγο για φιάσκο. Δεν κατάλαβα ποιο είναι το φιάσκο, ότι εξασφάλισε 300 εκατ. ευρώ ή ότι ξεκίνησε το έργο στο 60% του τεχνικού αντικειμένου; Βέβαια, τα ίδια είπε και στον Πύργο όταν είχε έρθει, δεν περίμενα να έχει αλλάξει γραμμή.

«Καμπανάκι» για τον ιό

Μέχρι να ετοιμαστεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, δεν θα ησυχάσουμε, διότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός τουλάχιστον έως το 2022, ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, χτυπώντας «καμπανάκι» εγρήγορσης. «Πιθανόν να είναι ως μια δεύτερη, μικρότερης έκτασης, επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη», τόνισε και πρόσθεσε πως η συλλογική ανοσία είναι μόλις στο 5% ενώ το επιθυμητό είναι κοντά στο 20-30%. Κι εγώ συμφωνώ ότι η καραντίνα δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, αλλά να κρατάμε δυο μέτρα απόσταση για σιγουριά.

Μύλος στην 6η ΥΠΕ

Όλα τα είχαμε, η λογοκρισία μας έλειπε. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έστειλε έγγραφο στις διοικήσεις των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ να μην κάνουν δηλώσεις στον Τύπο προτού πάρουν γραπτή (!) άδεια! Μήπως να μας λέει κατευθείαν και τι να γράφουμε ή να μας τα στέλνει έτοιμα, να μην κουραζόμαστε; Από ό,τι έμαθα, πάντως, εισέπραξε αντιδράσεις έντονες. Μάλιστα, ο διοικητής του Παν/μιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Β.Τσίκαρης, του απάντησε ότι δε θα συνεργήσει στην απόπειρα φίμωσης και ποδηγέτησης, οπότε καταλαβαίνετε ότι έγινε… μύλος η κατάσταση.

Ενίσχυση απόρων στην Κρέστενα

Δαπάνη για τη σίτιση απόρων και αδύναμων πολιτών στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, λόγω του κορονοϊού και ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή. Η δαπάνη θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΥΠΕΣ για την κάλυψη αναγκών για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Το αρχικό ποσό δαπάνης που εγκρίθηκε, είναι 1200 ευρώ. Σημαντική πρωτοβουλία, διότι η κρίση του κορονοϊού, ειδικά στην ύπαιθρο, έχει τσακίσει τους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους και κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος