FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 14/12/2020

Ημερομηνία: 14-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αναφορά στη Γη της Φλόγας

Συνέντευξη στο «Βήμα» παραχώρησε προχθές ο Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου και αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης εν μέσω πανδημίας. Αυτό στο οποίο στάθηκα, όμως, είναι ότι ερωτώμενος στο ποια είναι τα ατού της Δυτικής Ελλάδας, απάντησε ότι είναι «η γη της φλόγας, που ενώνει τη φλόγα του ολυμπισμού με εκείνη της εθνικής παλιγγενεσίας», με αναφορά πρώτα στην Αρχαία Ολυμπία και μετά στο Μεσολόγγι και τα Καλάβρυτα. Προσέξτε, δεν έδωσε συνέντευξη σε ένα Μέσο της Ηλείας, όπου θα ήταν λογικό να αναφερθεί πρώτα στην Ηλεία, αλλά προέταξε τον νομό μας σε αθηναϊκή εφημερίδα. Θα μου πείτε, σημαίνει κάτι αυτό; Σε συμβολικό επίπεδο, ναι, σημαίνει, διότι αποτελεί δημόσια δέσμευση. Όσον αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, παρέθεσε τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική παραγωγή, σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν είμαστε καλά στην ποιότητα ζωής, καθότι έχουμε πρωτιά στην ανεργία, σε ποσοστό του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας και στη μειωμένη αναγνωρισιμότητα.

Πρωινές Αιχμές

*Η σύνδεση της Ολυμπίας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο μέσω Μεγαλόπολης είναι μια πολύ ωραία σκέψη, όμως ακόμα δεν είμαστε ούτε στα σχέδια επί χάρτου. Σύμφωνα με Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελ/σου, το έργο προγραμματίζεται για την περίοδο 2027-2031 με αρχικό κόστος 100 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου το 2027 νομίζω πως είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

*Από αυτά που είπε και προ ημερών ο Καραμανλής στη Βουλή, ούτε το τμήμα Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία πρόκειται να προχωρήσει άμεσα, διότι πολύ απλά δεν τα βγάζει τα λεφτά του. Ας φτιάξουμε το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα, να κλείσει το δαχτυλίδι, και είμαστε εντάξει.

*Mε το click away προβλέπονται εικόνες γέλιου: Θα δοκιμάζει ο κόσμος παπούτσια στο πεζοδρόμιο και ρούχα στο αυτοκίνητο, για να δει αν θα αγοράσει τελικά. Δεν είναι όλα τόσο απλά όσο πιστεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

*Όταν μια τράπεζα είναι υπό κρατικοποίηση, έστω και προσωρινά, δεν θα πρέπει να «παγώνουν» τα σχέδια κατάργησης υποκαταστημάτων;

*Πολύ πιθανή είναι η αναθεώρηση του σχεδιασμού για το κυνήγι, αλλά οι ανακοινώσεις πάνε για μετά τις γιορτές. Ο Χαρδαλιάς δέχεται πιέσεις και έχει αρχίσει να συζητά αλλαγές, εφόσον μειωθούν οι διασωληνωμένοι ως το τέλος του έτους.

Ορθή σκέψη

Το 1987 η Καλαμάτα χαρακτηρίστηκε «άγονη και απομακρυσμένη», προφανώς λόγω των επιπτώσεων του σεισμού στη Δημόσια Υγεία. Πέρασαν όμως 33 χρόνια και ακόμα στην ίδια κατηγορία παραμένει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσλήψεις γιατρών, παρότι και δρόμο έχει και αεροδρόμιο. Οπότε, ορθότατα λέει ο Τζαβάρας ότι εφόσον το νοσοκομείο της Καλαμάτας θεωρείται ότι ανήκει σε «άγονη» ζώνη, τότε το ίδιο πρέπει να ισχύσει για τον Πύργο και την  Αμαλιάδα, διότι ουτε δρόμο ούτε αεροδρόμιο έχει, ενώ είναι και πιο μακριά από την Αθήνα σε σχέση με την Καλαμάτα.

Μονά ζυγά

Ενδιαφέρουσα η απόφαση του πρύτανη του Παν/μίου Πατρών, Χρ. Μπούρα, να διακόψει τη συνεργασία με την Πειραιώς επειδή του πήραν το ΑΤΜ από το ίδρυμα.  Φαντάζομαι ότι αν ο ίδιος πάρει ένα τμήμα π.χ. από την Ηλεία, δεν θα τον πειράξει να διακόψει μαζί του συνεργασία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα ή κάποιος δήμος, αφού με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε και αυτός. Όχι μονά ζυγά δικά μας.

Αιχμηρός

Αιχμές για τον προκάτοχό του άφησε ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, με τη συνοδεία φωτογραφιών δημοτικών κτιρίων στα Καβάσιλα. «Ο σεβασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής στη περιουσία του Δήμου πασίδηλος», έγραψε σε ανάρτησή του, με εμφανώς δηκτικό τόνο, και σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είχαν μετατραπεί σε αφοδευτήρια, προαναγγέλλοντας παρέμβαση για να μεταμορφωθούν σε χώρους για την ωφέλεια των δημοτών.

Κριτική για τις κυρώσεις

Τη στάση της ΕΕ στηλίτευσε ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να κωφεύει ενώ η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί μόνιμη πραγματικότητα. Όπως ανέφερε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για άλλη μια φορά, δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων, ενώ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπολείπονται των όσων αποφασίστηκαν στο αντίστοιχο Συμβούλιο του Οκτωβρίου. «Η ΕΕ όφειλε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα  και την Κύπρο, να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να αποδείξει ότι διαθέτει ενιαία πολιτική και να μη συναρτά τις αποφάσεις της με αυτές της Αμερικής, της οποία η εδαφική ακεραιότητα δεν απειλείται από την Τουρκία», τόνισε και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων και να πετύχει απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Και όμως, ο πρωθυπουργός ωραιοποιεί την αποτυχία, μιλώντας για βήμα  μπροστά, τη στιγμή που προχωράμε… ολοταχώς προς τα πίσω. Δεν πείθει  όμως κανέναν, ούτε τον εαυτό του. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές:  κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και αδιέξοδες εκκλήσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων που μόνο αδυναμία φανερώνουν», δήλωσε.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Φυσικός επαναπλημμυρισμός

Ό,τι δεν πετυχαίνει ο άνθρωπος, το πετυχαίνει η φύση μόνη της, στην περίπτωση της πρώην λίμνης Μουριάς. Όπως ανέφερε χθες ο προγνώστης καιρού με ειδίκευση στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, Θοδωρής Κονδύλης, οι αλλεπάλληλες κακοκαιρίες την τελευταία εβδομάδα με πολλές και έντονες βροχοπτώσεις επέφεραν τον φυσικό επαναπλημμυρισμό της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς. Παρά την πολύμηνη ανομβρία, τα σχεδόν 200 χιλιοστά που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στην περιοχή ήταν ικανά να επαναφέρουν, ως ένα βαθμό, την φυσική κανονικότητα της περιοχής. Η φωτογραφία είναι από τον Λάμπρο Τσέλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος