FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 14/4/2020

Ημερομηνία: 14-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Υπουργός Διατροφής

Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ για κάνα δυο εβδομάδες με τον ΆΔ. Γεωργιάδη, για να μη μου προσάψουν οι αναγνώστες εμπάθεια και εμμονή. Ο άνθρωπος, όμως, δεν σ’ αφήνει να αγιάσεις. Είπε προχθές σε συνέντευξή του ότι και να μας έδιναν από 5.000 ευρώ στον καθένα, δεν θα ξέραμε τι να τα κάνουμε διότι όλα είναι κλειστά. Κι όταν ο δημοσιογράφος του είπε το πολύ απλό, ότι θα τα ξοδεύαμε σε τρόφιμα, η απάντηση του υπουργού ήταν «Πόσο θα φάει πια; 300 κιλά θα γίνει». Συγγνώμη, κύριε υπουργέ, αλλά όσο θέλουμε θα φάμε. Δεν θα σας ρωτήσουμε πόσο ψωμί και τυρί θα καταναλώσουμε, ούτε πόσα κιλά κρέας θα μαγειρέψουμε. Στη φιλελεύθερη δημοκρατία, που την εκθειάζετε όποτε σας βολεύει, αγοράζουμε όσα τρόφιμα θέλουμε, μαγειρεύουμε όσες φορές τη μέρα θέλουμε και δεν ρωτάμε κανέναν πότε θα πεινάσουμε. Και σε μια περίοδο πανδημίας οι πολίτες θέλουν να μη νιώθουν ανασφαλείς και έχουν ανάγκη τη ρευστότητα.

Μύλος  με το κολύμπι

Στις αρχές του μήνα απαγορεύτηκε το κολύμπι χωρίς να προβλέπει εξαιρέσεις. Μετά θα διαβάσατε την ιστορία της μητέρας ενός αυτιστικού παιδιού που έστειλε γράμμα στον πρωθυπουργό και αυτός της απάντησε (δεν την αμφισβητώ την ιστορία) και θα ακούσατε τις δηλώσεις Χαρδαλιά ότι με ιατρική γνωμάτευση επιτρέπεται το κολύμπι. Το πρόβλημα είναι πως πέρασαν δέκα μέρες και σχετική υπουργική απόφαση δεν έχει βγει. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν σε πετύχει λιμενικός να κολυμπάς ακόμα κι αν έχεις χαρτί γιατρού, σου κόβει πρόστιμο κανονικά και με τον νόμο. Καλό είναι το επικοινωνιακό, καλές οι δηλώσεις, αλλά ένα κράτος διοικείται σωστά με αποφάσεις, νόμους και διατάξεις, όχι «σου ‘πα, μου ‘πες, το ‘πε ο Χαρδαλιάς». Ήθελα να ‘ξέρα, πάντως, ποιος φωστήρας έβγαλε τέτοια απόφαση με το σκεπτικό ότι το κολύμπι δεν είναι άσκηση. Σε γερμανικό δικαστήριο, παρόμοια απόφαση κρίθηκε άκυρη. Όπου να ‘ναι, έρχεται και σε μας από το ΣτΕ, διότι έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή.

Το αργεί

Στο στόχαστρο μερίδας κατοίκων της Πάτρας έχει μπει ο πρόεδρος του ΟΣΕ και περ/κός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Σπηλιόπουλος, καθώς του καταλογίζουν μεθοδεύσεις για τη ματαίωση της υπογειοποίησης του τρένου, για την οποία είχαν συμφωνήσει Πελετίδης και Σπίρτζης. Αν μπλέξουμε με προσφυγές στα δικαστήρια, δεν θα δούμε τρένο ούτε σε αυτή τη δεκαετία. Η γραμμή Πάτρα-Πύργος βρίσκεται ακόμα στις μελέτες και η μόνη νεότερη ενημέρωση είναι ότι… «δε θ’ αργήσει», χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα (σαν τον αυτοκινητόδρομο ένα πράμα…). Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Η Ηλεία κλείνει δέκα χρόνια (και) χωρίς τρένο.

Παράκληση

Παράκληση προς τους δημότες του δήμου Πηνειού απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαφρέδας, να μην ρίχνουν κλαδιά δέντρων, χώματα και πέτρες στους κάδους απορριμμάτων, γιατί κατά την αποκομιδή προκαλούν ζημιές στα μηχανήματα του δήμου και αυξάνουν το κόστος μεταφοράς στην Τριανταφυλλιά. «Τα σκουπίδια στο μέρος που τα μεταφέρουμε, τα πληρώνουμε», τόνισε με νόημα. Από ό,τι μαθαίνω, στόχος του δήμου είναι να προμηθευτεί προσεχώς ένα μηχάνημα σύνθλιψης κλαδιών, ώστε να αξιοποιεί και τα πριονίδια.

Το παλεύει

Σε δημιουργική εγρήγορση προσπαθούν να κρατούν τα παιδιά του ΚΔΑΠ Ζαχάρως οι εκπαιδευτικοί τους, για να μη νιώθουν απομονωμένοι λόγω της καραντίνας. Την περασμένη εβδομάδα τούς ανατέθηκε ως (προαιρετική) εργασία να ζωγραφίσουν δύο εικόνες από την καθημερινότητά τους πριν από την εμφάνιση του ιού & μετά και να τις στείλουν ηλεκτρονικά στους εκπαιδευτικούς τους για να τις αναρτήσουν στη σελίδα στο facebook. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Ζαχάρως, Γιάννης Μπιτζούνης, γίνεται μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί το κενό που δημιουργήθηκε λόγω των μέτρων περιορισμού στην τυπική και στη μη τυπική εκπαίδευση. Αυτά τα θέματα όμως έπρεπε να έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια και όχι να επωμίζεται το βάρος μια μειοψηφία ευσυνείδητων  εκπαιδευτικών.

Δεν το απέκλεισε

Το σενάριο περικοπών σε μισθούς και συντάξεις δεν έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά, αφού και ο  αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε στην κυριακάτικη «Καθημερινή ότι «αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αν πάμε καλά δεν θα τεθεί ούτε στο μέλλον». Αυτό το «αν πάμε καλά» είναι που κάνει τη διαφορά, διότι δεν θα πάμε καλά στην οικονομία, έτσι όπως φαίνεται. Κατά συνέπεια, οι περικοπές είναι θέμα που θα συζητηθεί εντόνως, αλλά δεν ξέρω ποιος θα πάρει το ρίσκο να βάλει την υπογραφή του σε μια τέτοια απόφαση και θα σηκώσει το πολιτικό κόστος. Το μόνο σίγουρο είναι το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα, πλέον δεν έχει καμία ισχύ, αφού όλα τα δεδομένα άλλαξαν.

Ευρηματικό Graffiti

Ευρηματικός αυτός που έγραψε το σύνθημα σε τοίχο της Αθήνας, καθώς θέλησε να αναδείξει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα (μη παντρεμένα) ζευγάρια αυτήν την περίοδο με την καραντίνα λόγω του κορονοϊού. «Καλύτερα μια ώρα φιλιά και αγκαλιά παρά 40 μέρες Netflix και Χαρδαλιά» έγραψε παραφράζοντας τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου!

Μένει… Αθήνα το Άγιο Φως

Δεν αποκλείεται καθόλου φέτος το Άγιο Φως να παραμείνει μόνο στην Αθήνα. Όπως έγραψε η «Καθημερινή», αυτή η σκέψη έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να κερδίζει έδαφος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει έντονος φόβος πως η πιθανή μεταφορά του σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα θα δημιουργήσει κινητοποίηση πιστών και άρα συνωστισμούς και δύσκολα προβλήματα. Κανείς δεν θα ήθελε να δει πασχαλιάτικα αστυνομία να παρεμβαίνει σε πολίτες που έχουν πάει για να πάρουν το Άγιο Φως. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά αεροπορικώς σε εννέα σημεία σε όλη την επικράτεια: Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Κω, Χανιά, Κέρκυρα και Πάρο. Σχέδιο που μάλλον θα μείνει επί χάρτου.

Τους κόπηκε η φόρα

Οι πρόωρες εκλογές με λίστα ανακουφίζουν λίγο τους εκλεγμένους βουλευτές, αφού θα είναι απαλλαγμένοι από το κυνήγι του σταυρού. Εκείνοι όμως που έχουν «παγώσει», είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που σχεδίαζαν την κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές.  Είναι σχεδόν απίθανο να μπουν σε εκλόγιμη θέση με λίστα, οπότε θα πρέπει να περιμένουν  την επομένη των εκλογών για να δουν ποιο θα είναι το πολιτικό τους  μέλλον. Και δεν είναι λίγοι, είναι 21 υπουργοί και 18 υφυπουργοί. Αλλιώς τα σχεδίαζαν, αλλά τους τα χάλασε ο κορονοϊός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος