FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 13/11/2020

Ημερομηνία: 13-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Συναίνεση και αυτοκριτική

Την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών και τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα πιο αδύναμα νοικοκυριά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας με εμφανώς πιο συναινετικό ύφος τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Αν και δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για το θέμα των πλειστηριασμών ούτε για το θέμα της έκτακτης ενίσχυσης, ανέφερε ότι αποδέχεται σχετικές προτάσεις από τον Κυρ. Βελόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα αντίστοιχα. Για την οικονομική ενίσχυση είπε πάντως ότι θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο και θέλησε να διαβεβαιώσει πως «η κυβέρνηση θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη». Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι το «πέσαμε έξω» του κ. Γεωργιάδη ισχύει για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και όχι για τον τουρισμό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως παραδέχθηκε πως «η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση», ενώ συμπλήρωσε πως μερίδιο ευθύνης έχουν και οι τοπικοί άρχοντες. Αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε πιο γρήγορα μέτρα, είπε. Αλλά, συνέχισε, λέγοντας ότι «ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω» και ότι «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Πρωινές Αιχμές

*Νέο ρεκόρ με 3316 κρούσματα χτες και 50 νέους θανάτους. Στην Ηλεία καταγράφηκαν 9 κρούσματα. Προς το παρόν ο νομός αντέχει.

*Μετά τους τρεις γιατρούς, οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσουν και καμιά τριανταριά νοσηλευτές προς Πύργο…

*Μόνο μία εξήγηση μπορώ να δώσω για την απόφαση της Πειραιώς σχετικά με το υποκατάστημα στην Αρχ. Ολυμπία: Ρεβανσισμός, επειδή η δημοτική αρχή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για τα ΑΤΜ στην ορεινή ζώνη του δήμου.

*Προσφυγές σε δύο αποφάσεις της Αποκεντρωμένης θα κάνει ο δήμος Πύργου. Ήδη ανέλαβε την υπόθεση ο δικηγόρος Φώτης Λουμίτης, για τον οποίο αξίζει να επισημανθεί ότι ανέλαβε αμισθί, αφού δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να λάβει αμοιβή.

*Ο Γιώργος Σταθόπουλος (Καποτάς) είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Αγίας Μαύρας του δήμου Πηνειού, μετά την παραίτηση του Βασίλη Γεωργόπουλου από το αξίωµα του Προέδρου και Συµβούλου της Κοινότητας Αγίας Μαύρας. Επίσης, νέα σύμβουλος θα είναι η Παρασκευή (Βιβή) Αβραµοπούλου-∆ηµητροπούλου.

*Ζορίζει η κατάσταση με τον καταρροϊκό πυρετό, αφού πλέον έχουμε επίσημα κρούσματα σε Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία.

* Οι πρώτες εισηγήσεις για παράταση του λοκντάουν άρχισαν ήδη να σκάνε. Παίζεται πλέον αν θα κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή αγορά. Αυτή τη φορά αργήσαμε.

Μήνυμα ευθύνης

Μήνυμα προς αρνητές του ιού και συνωμοσιολόγους έστειλε με ανάρτησή του ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της πανδημίας μάς απειλεί όλους μας, όποιοι και αν είμαστε, όπου και αν ζούμε, ό,τι και αν πιστεύουμε. «Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεωρίες, ηρωισμοί, μεταφυσικές προσεγγίσεις  καταφέρνουν να γεμίζουν τις ΜΕΘ με διασωληνωμένους. Η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό είναι το τελειωτικό χτύπημα σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ουδείς αθάνατος, αλλά η αδιαφορία σκοτώνει», έγραψε.

Προαναγγελθέν

«Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» χαρακτήρισε τη μετακίνηση των τριών γιατρών από τη ΝΜ Αμαλιάδας στο ΓΝ Πύργου ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας στον δήμο Ήλιδας, Μάικ Αμπου-Χάντμπα. Όπως τόνισε, «Τρεις γιατροί μεταφέρονται στον Πύργο με απόφαση του Διοικητή. Δυστυχώς εν μέσω πανδημίας το Νοσοκομείο μας κάποιοι το τελειώνουν. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Ανεπίτρεπτο και εγκληματικό για τον λαό της Βόρειας Ηλείας».

Αιχμηρός

Την αδιαφορία της κυβέρνησης στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος κορονοϊού στηλίτευσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Αμαλιάδας, Σωκράτης Σωτηρόπουλος, λέγοντας ότι η πολιτεία είχε όλο τον χρόνο να μεριμνήσει για τη λειτουργία κλινικής  COVID και να στελεχώσει τη δημόσια Υγεία. Όπως τόνισε, κανένας δεν είναι αρνητικός στο να ανοίξει μονάδα COVID στον Πύργο, αλλά όχι με το να κλείνουν οι άλλες δομές για να μείνει μία. Δηλαδή αν καλυφθούν οι επτά κλίνες, μετά τι θα κάνουμε;

Κριτική για τις χρεώσεις

Σφοδρη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης για τις υψηλές χρεώσεις των εταιρειών τηλεφωνίας στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το έχει επισημάνε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ το σχολιάζει και η έκθεση Πισσαρίδη. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, δεν είναι κατανοητή η διαφορετική πολιτική που ακολουθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων» (όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και άλλοι επιμένουν για τις υψηλές χρεώσεις, και πρόσθεσε  πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ώστε να έχουν όλοι φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κρούσμα σε εργαζόμενο

Kρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο του Νοσοκομείου Κρεστένων επιβεβαιώθηκε χθες, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα και υποβλήθηκε άμεσα σε τεστ. Ήδη δόθηκε εντολή από τον αναπλ. διοικητή κ. Χουζούρη να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα μέτρα και πλέον λειτουργούν μόνο τα έκτακτα ιατρεία της μονάδας. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος, ενώ θα γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου και απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους. Δεν χρειάζεται πανικός, η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη.

Επιστολή για τον περ/κό Τύπο

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλαν τα ΔΣ της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ), προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο έντυπος Τύπος και για την κωλυσιεργία αναφορικά με την ενίσχυση και τη χρηματοδότησή του. Όπως επισημαίνουν, είναι επείγουσα όσο ποτέ η υλοποίηση των νομοθετημένων μέτρων ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και επιβεβλημένο να συμπεριληφθεί και ο περιοδικός Τύπος στη ρύθμιση, ώστε να προστατευτούν τα Μέσα Ενημέρωσης, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να υποστηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι εργαζόμενοί τους. Εγώ αυτό που βλέπω, πάντως, στις απαντήσεις του Πέτσα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, είναι δέσμευση μόνο για τις διακηρύξεις και καμία απάντηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος