FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 13/5/2020

Ημερομηνία: 13-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η γνωμοδότηση της 6ης ΥΠΕ

Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει εντέλει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, σχετικά με τις Παθολογικές. Αυτό που σίγουρα ξέρω, όμως, είναι ότι η νομική του υπηρεσία γνωμοδοτεί ξεκάθαρα υπέρ του να αποφασίσει ο διοικητής πού θα υπηρετούν οι γιατροί. Η στήλη σας αποκαλύπτει το έγγραφο:

Με βάση τον νόμο 3329/2005 ο διοικητής του Νοσοκομείου έχει μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα να αποφασίζει για τις μετακινήσεις προσωπικού εντός των διοικητικών ορίων της ευθύνης του, πλην του προσωπικού των ΚΥ και των ΠΙ, άρα είναι αρμόδιος για τη μετακίνηση παντός είδους προσωπικού από μια οργανική μονάδα του Νοσοκομείου σε άλλη, κάτι που σημαίνει  -σε περίπτωση νοσοκομείου με περισσότερες νοσηλευτικές μονάδες- από τη μία ΝΜ στην άλλη, χωρίς κανέναν περιορισμό. Επίσης, με βάση τον ν. 2071/1992 «οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, που υπηρετούν στα νοσοκομεία και στα ΚΥ, υποχρεούνται σε εφημερία στο Νοσοκομείο σύμφωνα με τις ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Η γνωμοδότηση καταλήγει στο ότι κάθε εκτίμηση περί του ότι οι γιατροί υποχρεούνται μόνον στα καθήκοντα της θέσεώς τους είναι εσφαλμένη και πως ο γιατρός υποχρεούται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο ανεξαρτήτως οργανικής τοποθετήσεως σε συγκεκριμένη ΝΜ.

vouli

Έσχες ναι, πόθεν όχι… 

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων όλων των κομμάτων, που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά το ρητό πως «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Πώς αλλιώς μπορεί να περιγραφεί μια αμφιλεγόμενη διαδικασία, κατά την οποία δημοσιοποιείται τι κατέγραψε ως περιουσία του ένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά χωρίς να προκύπτει το «πόθεν», δηλαδή από πού ακριβώς και με ποιον τρόπο αποκτήθηκε αυτή η περιουσία. Και το σημαντικότερο: χωρίς να έχει ελεγχθεί καν από την αρμόδια επιτροπή και τους ορκωτούς λογιστές. Η επίσημη απάντηση είναι πως ο έλεγχος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Πάντως τα αποτελέσματα και των προηγούμενων ελέγχων ακόμα αγνοούνται. Αυτή η απλή καταγραφή στοιχείων που γίνεται και παρουσιάζεται πανηγυρικά, χωρίς ουσιαστική διερεύνηση, σημαίνει σε απλά ελληνικά «διαφάνεια» για τα μάτια του κόσμου. Συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους λεγόμενους «πλούσιους» των κομμάτων, με τα βαριά χαρτοφυλάκια, τις παχυλές καταθέσεις, τα πολλά ακίνητα ή τα ανεξόφλητα δάνεια. Δεν είναι λίγοι και οι αριθμοί συχνά «ζαλίζουν» με το ύψος τους, ειδικά μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης.

Στήριξη στα ΜΜΕ

Τον καθοριστικό ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στην επιτυχία του εγχειρήματος του Παρατηρητηρίου υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τονίζοντας ότι τα περιφερειακά Μέσα έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα και είναι αναγκαίο να συμμετέχουν και αυτά στην έρευνα, για να αποτυπωθεί με εγκυρότητα η ζημιά. «Είμαι ο πρώτος που λέει ότι κυρίως τα περιφερειακά ΜΜΕ είναι από τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και πρέπει ως επιχειρηματίες να προσπαθήσουμε να τις στηρίξουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε εικόνα και για τις επιπτώσεις στον κλάδο της Ενημέρωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Άθλος λογιστών

Ο κλάδος των λογιστών είναι αναμφίβολα αυτός που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν και λεφτά δεν παίρνουν επί της ουσίας από πουθενά, κάτι που επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάς. «Χωρίς την αμέριστη βοήθεια των λογιστών, οι οποίοι έχουν αποδείξει επανειλημμένως, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μέσα από την υλοποίηση πλείστων ΠΝΠ, ότι λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης και πάνω από τα όριά τους, οποιαδήποτε προσπάθεια θα πέσει στο κενό», τόνισε.

Ριζική παρέμβαση

Δραστική παρέμβαση στη Ρήγα Φεραίου στον Πύργο πρότεινε με ανάρτησή του στο FB ο πολιτικός μηχανικός Τζίμης Οικονομίδης, υπενθυμίζοντας ότι από κοινός περιφερειακός δρόμος μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό οδικό άξονα της πόλης, με συνέπεια να επιβαρυνθεί από την πληθυσμιακή πυκνότητα και τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής. «Οι κατά καιρούς ελλιπείς ρυθμίσεις, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις και η χρόνια ολιγωρία για την πλήρη διάνοιξη και σύνδεσή της με τον κεντρικό άξονα εξόδου στον ανατολικό τομέα της πόλης, δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επικινδυνότητας και κυκλοφορίας που έχουν προκύψει. Προφανώς και δεν εγκαταλείπεται μέχρι την πραγματοποίηση, αρκεί αυτό να μην χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για την εγκατάλειψη», έγραψε.

Ψηλά η οικονομία 

Ιδιαίτερο βάρος σε παρεμβάσεις που αφορούν την οικονομία δίνει ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, καθώς η αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλει στην οικονομική ανάταξη και την ανακούφιση του εμπορικού κόσμου. Για αυτό και έστειλε επιστολή στον Σταϊκούρα πριν από την επέλαση του ιού στην Ηλεία, για αυτό και τοποθετήθηκε για τα πυροδάνεια, ενώ συνεχίζει τις επαφές του με τους εμπορικούς φορείς για να λειτουργήσει ομαλά η αγορά μετά την άρση της καραντίνας. Πλέον δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα ούτε ένα ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, οπότε πυκνώνουν σταδιακά οι συσκέψεις για να πατήσει «γκάζι» στα έργα.

Παραμένει 

Πριν από δύο μήνες σάς είχα γράψει ότι οι πιθανότητες παραμονής του Στουρνάρα στο «τιμόνι» της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν υπέρ του, αφού τέτοια εποχή πού να ψάχνεις άλλον να τα μάθει από την αρχή. Ο ίδιος φρόντισε με τις κατά καιρούς δηλώσεις του να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση (μέχρι την προληπτική πιστωτική γραμμή αποποιήθηκε), κατά συνέπεια η ανανέωση της θητείας του για έξι ακόμα χρόνια ήταν «κλειδωμένη» από νωρίς.  Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθουσιάστηκαν με την είδηση και τόνισαν πως «θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

Αλαζονεία 

Όταν το μαζικότερο συνδικαλιστικό όργανο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ΓΣEΒΕΕ, εκτιμά ότι κινδυνεύουν να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας και ο ΣΕΒ, στη δύναμη του οποίου εντάσσονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, μαζί και οι τράπεζες, προβλέπει έκρηξη της ανεργίας στα υψηλότερα ποσοστά της δεκαετίας, ουδείς μπορεί να σιωπά. Πολύ περισσότερο ο αρμόδιος υπουργός  δεν επιτρέπεται να καυχιέται για τα αποτελέσματα από τη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης στην εργασία και την απασχόληση. Όλοι γνωρίζουν ότι με τις απαγορεύσεις στις απολύσεις οι μισθωτοί στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις συμβάσεις απλώς κερδίζουν χρόνο, ανάλογα με το πότε λήγει το σωσίβιο των 45 ημερών που ακολουθεί τη λήξη της σύμβασης σε αναστολή.

Εκ του ασφαλούς 

Απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο ο Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση διευκόλυνε αυτούς τους τρεις μήνες τους δημοσίους υπαλλήλους με άδειες ειδικού σκοπού και εναλλακτικά ωράρια. «Δεν υπάρχει στο δικό μας σχέδιο για το επόμενο χρονικό διάστημα, στο σχέδιο της Κυβέρνησης, πρόβλεψη για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, πρώτον. Οι μισθοί θα παραμείνουν οι ίδιοι», είπε ο ΥΠΕΣ. Βέβαια, το ταμείο δεν το κρατάει αυτός, αλλά ο Σταϊκούρας, οπότε αν τυχόν αλλάξει κάτι, ο ΥΠΟΙΚ θα είναι ο «κακός» της υπόθεσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος