FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 12/8/2020

Ημερομηνία: 11-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Έφυγε» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Δημητριάδης) υπήρξε εκτός από ποιητής διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Έργο του έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και είχε σπουδάσει Κλασικές Σπουδών στο ΑΠΘ. Είχε εργαστεί ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης από το 1958 έως το 1965 και στη συνέχεια ως επιμελητής εκδόσεων.  Το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό Διαγώνιος, που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις και τον εκδοτικό οίκο Εκδόσεις Διαγωνίου. Το προσωπικό ποιητικό του ύφος διακρινόταν και από τις επιρροές που είχε από τον Κ.Π.Καβάφη και τον Τ. Σ. Έλιοτ, ειδικά στην πρώτη ποιητική συλλογή του, «Εποχή των ισχνών αγελάδων», 1950. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, αλλά αρνήθηκε να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον» από το 1979. Τον Ιούνιο του 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τμήμα Φιλολογίας.  Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Κρούσματα κορονοϊού

Στις 5.942 ανέρχονται πλέον οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα της Τρίτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 196 , εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, μετά τα 203 της κυριακής (09/08), ενώ αυξάνεται κατακόρυφα η ανησυχία για την Αττική, που κατέγραψε ρεκόρ με 82 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας επιβαρυντικός παράγοντας, είναι οι επιστροφές ταξιδιωτών κυρίως νεαρής ηλικίας από τα νησιά στην Αθήνα. Στην Ηλεία, προς το παρόν, είμαστε σε πλήρως ελεγχόμενο επίπεδο.

Συζήτηση για Μουριά

Στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής αναμένεται να φέρει προσεχώς προς συζήτηση το θέμα του επαναπλημμυρισμού της λίμνης Μουριάς και γενικότερα των αποξηραμένων λιμνών η Διονυσία Αυγερινοπούλου, καθώς πλέον έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα. Η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περ/λλοντος, ανέφερε πως αξίζει να διερευνηθεί η δυνατότητα για τον επαναπλημμυρισμό αποξηραμένων λιμνών από ανθρωπογενή αίτια και έφερε ως πρώτο παράδειγμα τον επαναπλημμυρισμό τμήματος της λίμνης Μουριάς στον Πύργο, για την οποία υπάρχει ήδη προηγούμενο πιλοτικό πρόγραμμα επαναξιοποίησης και αποκατάστασης, καθώς και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία.

Συνέχεια στο εγχείρημα

Την προσδοκία για επανεκκίνηση ήδη επεξεργασμένων σχεδίων που αφορούν την Ψυχική Υγεία στην Ηλεία εξέφρασε ο πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, με αφορμή τον ορισμό της Ζωής Ράπτη ως υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία. «Το ένα αφορά τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για ψυχογηριατρικούς ασθενείς στην Κρέστενα και το άλλο τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στο Πελόπιο για το οποίο υπάρχει διαθέσιμο κτίριο που παραχωρήθηκε από το Μητροπολίτη Ηλείας το Δεκέμβριο του 2019», τόνισε και πρόσθεσε πως χρειάζονται πλέον ξεκάθαρες απαντήσεις.

Προβληματισμένος

Τον προβληματισμό του εκφράζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Παππάς, για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καταναλωτική εμπιστοσύνη και ότι το πρόβλημα στη προσφορά, αν κυριαρχήσει θα οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύ βαθιά ύφεση. «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται ανάλογα με τον βαθμό επίδρασης στην οικονομική τους δραστηριότητα που έχει το lockdown και κυρίως στις επιχειρήσεις που είναι εντάσεως εργασίας ώστε να παραμείνουν ενεργές και να μην προβούν σε απολύσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Υπέγραψε την πρόσκληση

Σημαντικό βήμα για την έλευση του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο αποτελεί η απόφαση που υπέγραψε προχθές ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς προχωράει το σχεδιασμό του ανεξάρτητα από την άρνηση του Δήμου Πατρέων να συμμετέχει στο κοινό εγχείρημα όταν του προτάθηκε. Πρόκειται για τη δημόσια πρόσκληση μέσω της οποίας η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ) ΑΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου τα απαιτούμενα έργα να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν. Η πρόσκληση με τίτλο «Ανάπτυξη δικτύων Φυσικού Αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 41 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια είναι εξασφαλισμένα από το Ε.Π «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ σε 7.475.000 ευρώ ανέρχεται η δημόσια δαπάνη που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσκεψη ανθρωπιάς

Τον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Τέρμα Αλφειού επισκέφθηκε χθες η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας  του δήμου Πύργου, Νίκη Ζαφειροπούλου, με την αρωγή μελών του προσωπικού από τη «Βοήθεια στο Σπίτι». Εκεί προσφέρθηκαν στα παιδιά καραμέλες και γαλακτοκομικά προϊόντα χορηγία των εταιρειών ΛΑΒΔΑΣ και ΛΙΒΑΝΟΣ αντίστοιχα. Στις εποχές που ζούμε, οι κινήσεις κατά του ρατσισμού είναι σημαντικές και αξιέπαινες.

Νέο όπλο στη μάχη

Απορριμματοφόρο όχημα –μεταχειρισμένο αλλά  σε άριστη κατάσταση- παρέλαβε η Υπηρεσία Καθαριότητας & Πρασίνου του Δήμου Πύργου. Με την παρουσία του Δημάρχου Πύργου ,Τάκη Αντωνακόπουλου και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Λάμπη Αριστειδόπουλου, έγινε η παρουσίαση των δυνατοτήτων του νέου οχήματος. Το όχημα αποκτήθηκε ως Δωρεά, από Όμιλο Επιχειρήσεων και είναι δυναμικής αποκομιδής απορριμμάτων 23 κυβικών / 16 Τόνων. Νέας τεχνολογίας, με όλα τα ασφαλιστικά συστήματα, απαραίτητα για την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η αλήθεια είναι ότι η υπηρεσία καθαριότητας δίνει καθημερινό αγώνα και προσπαθεί να διατηρεί τον δημο καθαρό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος