FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 10/09/2021

Ημερομηνία: 10-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ερώτηση για την αδικία εις βάρος μας

Τη θέσπιση οικονομικών μέτρων στήριξης για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας, αντίστοιχων με αυτών της Εύβοιας, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η λίστα των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται πυρόπληκτες. Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του, οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας υπέστησαν σοβαρές καταστροφές τον περασμένο Αύγουστο εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή και η οποία διήρκεσε εννέα ημέρες, αφήνοντας πίσω της 127.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων οι 65.000 αφορούν εκτάσεις με γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, επισημαίνει πως η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο πυρόπληκτους δήμους, ιδιαίτερα στο εμπόριο, στη μεταποίηση και στον τουρισμό. Όπως εξηγεί, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Αρχαίας Ολυμπίας είχαν πληρότητα 100% για όλο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κρατήσεων του τοπικού Συλλόγου Ξενοδόχων, όμως από την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς έγιναν μαζικές ακυρώσεις και επιστράφηκαν προκαταβολές, εξέλιξη που επηρέασε και τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων εστίασης στην αγορά της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού λόγω της πυρκαγιάς αναγκαστικά υπολειτούργησαν. Ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει πως η πυρκαγιά άφησε πίσω τις καμένες 500.000 καμένες ρίζες ελιές, γεγονός που ισοδυναμεί με απώλεια τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από την τοπική οικονομία και που θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών των ελαιοτριβείων του νομού και όλων των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής και της ελαιοπαραγωγής, ανατρέποντας τον προγραμματισμό όλων των επιχειρήσεων ενόψει χειμώνα, και μάλιστα σε μια περίοδο που το τέταρτο κύμα πανδημίας διαμορφώνει συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλεια. «Η κυβέρνηση έπραξε πολύ σωστά που θέσπισε σειρά οικονομικών μέτρων για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας με σχετική τροπολογία. Όμως θα πρέπει να θεσπίσει ανάλογα μέτρα και για τις επιχειρήσεις της Ηλείας, διότι είναι άδικο να δημιουργούνται πυρόπληκτοι δύο ταχυτήτων όταν έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές. Παράλληλα, θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στήριξη επιχειρήσεων που μπορεί να μην κάηκαν αλλά υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά, όπως είναι τα ελαιοτριβεία, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές-εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική απώλεια εσόδων εξαιτίας της πυρκαγιάς», δήλωσε.

Τελεσίγραφο

«Τελεσίγραφο» στους πρυτάνεις των ΑΕΙ έστειλε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ζητώντας τους ως τις 30 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχει στείλει κανένας, αφού όλοι περίμεναν τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να δουν τι θα κάνουν. Μόνο ένας πρύτανης δεν περίμενε και επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο να κλείσει δύο τμήματα πριν από τις Πανελλαδικές. Ο Συρίγος πάντως ετοιμάζει πλάνο ανασύστασης των ΤΕΙ, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα εντάξει την Ηλεία στον σχεδιασμό.

Καυστική

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, Αλεξία Λιάγκουρα τις περικοπές στα τμήματα των Λυκείων. «Η βοήθεια της κυβέρνησης προς τον πυρόπληκτο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας άρχισε να καταφτάνει! Για αρχή ΔΕΝ εγκρίνονται δύο κατευθύνσεις στη Β και Γ Λυκείου Πελοπίου… άντε καλή συνέχεια!», έγραψε.

Παράταση στο mini lockdown

Tην παράταση του μίνι lockdown στην Ηλεία (και σε Αχαΐα, Μεσσηνία) αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 κατόπιν της εκ νέου αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση. Βάσει αυτού παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.  Επίσης, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση. Σε καμιά εβδομάδα βλέπουμε. Τα κρούσματα στην Ηλεία πάντως έχουν πέσει, αφού χθες καταγράφηκαν 33 νέα θετικά. Σε καμιά εβδομάδα θα δούμε τι γίνεται.

Συζήτηση με Κονταδάκη

Με τον διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη (στο κόμμα), Στέλιο Κονταδάκη συναντήθηκε προ ημερών ο δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας και στέλεχος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Κώστας Αναγνωστόπουλος. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως τα ζητήματα της Ηλείας, αλλά και υποψιάζομαι ότι θα έγινα κουβέντα και για τα οργανωτικά θέματα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εσωκομματικών εκλογών. Ο νοώννοείτω!

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Παραδίδεται η σκυτάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, καθώς χθες αποχώρησε η κα Σωτηρίου για το Αγρίνιο και –αν όχι σήμερα, τη Δευτέρα- αναλαμβάνει καθήκοντα η νεοπροαχθείσαΕισαγγελέας Πρωτοδικών Δήμητρα Καπελιαρή.

*Επίσης, από Δευτέρα θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι κι όσοι έχουν αρνητικό rapidtest στα δικαστήρια του Πύργου. Τον έλεγχο θα τον διενεργεί προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας (security)

*Ποιος έμπειρος δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Πύργου έχει αποφασίσει να μην ξανακατέβει με το ίδιο πρόσωπο επικεφαλής;

*Μετά τον Χουζούρη, και η Νίκη Κοκκαλιάρη το σήκωσε το γάντι που της πέταξε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, απαντώντας μάλιστα επί της ουσίας σε όσα της καταλόγισε ο δεύτερος.

*Πιο εντατικοί αναμένονται από την ΕΛΑΣ οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από σήμερα, οπότε σε όσους δεν είναι τυπικοί και προσεκτικοί, θα… βρέξει πρόστιμα!

*Σχεδιασμό για κάθοδο στην Ηλεία κάνουν στα κεντρικά της ΝΔ. Πολύ πιθανό να κατέβει και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος