FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 06/08/2021

Ημερομηνία: 06-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Έκκληση του Αντ/ρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλου

Η Ηλεία δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά. Από την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, καταβάλλεται μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, από το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος (επίγειων και εναέριων), της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων και του Στρατού, για να ανακόψουμε το πύρινο μέτωπο. Καθοριστικής σημασίας είναι όμως και η συμβολή των κατοίκων των πληττόμενων κοινοτήτων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Η πορεία της πυρκαγιάς και τα χαρακτηριστικά της, αποδεικνύουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Ένα σχέδιο να πλήξουν τον τόπο μας, τις ζωές, το φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο. Οι αρμόδιες Αρχές, ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών και έχουν στα χέρια τους αδιάσειστα στοιχεία.

Η προσπάθειά όμως συνεχίζεται και δεν περισσεύει κανείς. Τα πολλά ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται στον Ελλαδικό χώρο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021,η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει δείκτη επικινδυνότητας 5 (κατάσταση συναγερμού), με καιρικές συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, μεγιστοποιούν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης νέων πυρκαγιών.

Απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Να αποφύγουν οποιαδήποτε εργασία στην ύπαιθρο όπως και τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αρχών.  Κι αν διαπιστώσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, να το αναφέρουν στις αρμόδιες Αρχές.

Ν. Φαρμάκης: Δέσμευση για την επόμενη μέρα-Θα είναι εδώ κι όταν σβήσουν οι φλόγες…

Την διαβεβαίωσή τους προς τους πυρόπληκτους της Ηλείας, ότι και ο ίδιος και η Περιφέρεια με όλο της το μηχανισμό, θα είναι εδώ και όταν θα σβήσουν οι φλόγες που κατακαίνε το νομό μας για να τους βοηθήσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, έδωσε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στο δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται συνέχεια στην περιοχή, στο επιχειρησιακό κομμάτι, στο  συντονισμό, δίπλα στους πυροσβέστες αλλά και στα χωριά, κοντά στους ανθρώπους που είδαν την περιουσία τους και το βιός τους να παραδίδεται στις φλόγες. Δεσμεύτηκε λοιπόν ότι θα είναι παρών και την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, τότε που θα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η βοήθειά του κι όταν θα σβήσουν τα φλας των φωτογράφων.

Αισθητή η έλλειψη επαρκών εναέριων μέσων πυρόσβεσης

Πολλές ήταν οι διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων για την έλλειψη εναέριων μέσων που θα μπορούσαν να θέσουν ταχύτερα υπό έλεγχο τα μέτωπα των πυρκαγιών, που κατακαίνε τη χώρα. Όπως επισήμαιναν οι πολίτες τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν πολύ να ριχτούν στις μάχες με τις φλόγες.

Τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες των πολιτών επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης, που μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως «εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα», τότε η φωτιά θα είχε ήδη σβήσει. «Θα πιάναμε τη φωτιά στη γέννησή της και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα».

Ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, καθώς «είμαστε πίσω στο 2007», όσον αφορά τα εναέρια μέσα. Εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει σχέδιο να καεί ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας».

Κέντρο Πρόληψης Παρεμβάσεις Αμαλιάδας

Το Κέντρο Πρόληψης Παρεμβάσεις Αμαλιάδα με  τη σκέψη σε όλες και όλους όσους δοκιμάζονται αυτές τις μέρες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν το νομό μας, ενημερώνει ότι το Κέντρο Πρόληψης παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης καθημερινά 9:00 με 14:00 χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2622029710, e-mail:paremvaseisamaliadas@gmail.com

epi_tis_alos

Σε εγρήγορση το Επιτάλιο – Κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους για περιπολίες

Με μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου “Επι της Αλος” απευθύνει έκκληση προς όλους τους κατοίκους του Επιταλίου να κινητοποιηθούν και να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Επιταλιωτες, διανύουμεδύσκολεςώρες. Ηφωτιά έχει περικυκλώσει τα πάντα σεπολλέςπεριοχέςστηνΗλεία..!

Πρέπει να κινητοποιηθούμεγια να προφυλάξουμετοχωριόμας..! Μετα απόσυνεννόησημελώντου συλλόγου μας, του προέδρου και τωνμελώντου τοπικού συμβουλίου, σαςκαλούμεσεεγρήγορση..!

Ήδημέλητου συλλόγου μαςκάνουνπεριπολίεςστοδάσοςπέριξτηςΠαναγίτσαςκαι του ΠροφήτηΗλία..! Όσοι έχουν αγροτικά οχήματα και βυτία παρακαλούνται να συνδράμουν..! Μηντοπαίρνετε αψήφιστα..! Υπάρχει κίνδυνοςκαι πρέπει να οργανωθούμε..! Όσοι μπορούννα κάνουνπεριπολίεςστιςδασικέςεκτάσεις..! ανδείτεκαπνό ή οτιδήποτε ύποπτοενημερώστε άμεσα..!”.

Εφιαλτικός απολογισμός: Στάχτη 60.000 στρέμματα μέσα σε τέσσερις ημέρες

Έναν εφιαλτικό απολογισμό του πρώτου τετραημέρου του Αυγούστου δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το απόγευμα της Τετάρτης, σοκάροντας και τους πλέον αισιόδοξους, καθώς μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες κάηκαν συνολικά περισσότερες εκτάσεις από τις μισές που συνήθως καίγονται σε ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο. Στα 124.000 στρέμματα τα καμένα του 2021, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την πρώτη μέχρι την τέταρτη, σημερινή ημέρα του Αυγούστου, οι εκτάσεις που κάηκαν ξεπερνούν τα 60.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα, αθροίζοντας τις καμένες εκτάσεις της Ρόδου την 1η Αυγούστου, της Αττικής, της Εύβοιας και της ανατολικής Μάνης της 3ης Αυγούστου, η συνολική έκταση φτάνει τα 6.000 εκτάρια, δηλαδή 60.000 στρέμματα.

Ακόμα χειρότερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο – Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

«Η ομάδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Αστεροσκοπείου (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μετά από επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel» καταλήγει η ανάρτηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος