FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 03/4/2020

Ημερομηνία: 03-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δημοκρατική προειδοποίηση

Τον κίνδυνο να μας γίνει συνήθεια η νομοθέτηση διά διαταγμάτων, ή όπως συμβαίνει σε εμάς με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επισήμανε σε συνέντευξή του ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να ανεχθούμε για μακρύ χρονικό διάστημα, γιατί σημαίνει κατάργηση της Δημοκρατίας. Σήμερα, μόνη εγγύηση -και αυτό πρέπει να αναδειχθεί- είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι στη θέση αυτή βρίσκεται η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία, όταν δει μια υπέρβαση, έχει τη δυνατότητα από το Σύνταγμα -και από εκεί και πέρα θα πρέπει και να το πιστεύει- να πει “όχι, αυτό δεν το υπογράφω” και έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν τον  Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Να μη χαλάσουμε καρδιές

Οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο, στο οποίο η συντάκτρια εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό της για την τρόπον τινά αξιοποίηση της απειλής του ιού από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να αυξήσουν υπέρμετρα τις εξουσίες τους και να θεσμοθετήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, οι οποίες ήταν και εξακολουθούν να παραμένουν αδιανόητες για δημοκρατικά καθεστώτα. Ο κίνδυνος της αιφνίδιας «απολυταρχικοποίησης» περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικών καθεστώτων συνοψίζεται έξοχα και από την ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών.  Στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί παρόμοια μέτρα περιορισμού της μετακίνησης και οι πολίτες τα έχουν αποδεχθεί, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο έχουν εκδηλωθεί συμπεριφορές παρεξηγήσιμες και κατά περίπτωση ακραίες, επειδή κάποιοι απέκτησαν εσφαλμένα την εντύπωση ότι η Ελληνική Δημοκρατία μπήκε ξανά στον γύψο. Και επιπλέον εξίσου μεγάλη εντύπωση προκαλεί η ξαφνική “δυσανεξία” του Μαξίμου στην κριτική. Δηλαδή τι περίμεναν; Ότι επειδή κλείστηκε ο κόσμος στο σπίτι του, θα σταματούσε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση; Είπαμε, τα μέτρα είναι έκτακτα κύριοι. Έκτακτα! Παρότι εμείς δεν τα περνάμε καθόλου έκτακτα.

Δωρεά 30.000 ευρώ για άπορους

Δωρεά 30.000 ευρώ στον δήμο Πύργου για την ενίσχυση απόρων πολιτών έκανε ο Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός. Η δωρεά έγινε αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και δημιουργήθηκε νέος κωδικός που προβλέπει την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής μέσω διατακτικών σε οικονομικά αδύνατους δημότες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Ηλείας για την ευγενική χορηγία και την αμέριστη συμπαράσταση, τονίζοντας ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός δήμου  κοντά στον άνθρωπο που να αισθάνεται την προνοιακή μέριμνα.

Ανοιχτή κόντρα

Ανοιχτή είναι πλέον η κόντρα του δημάρχου Πηνειού, Ανδρέα Μαρίνου, με τον προκάτοχό του, Αλέξη Καστρινό, η οποία ξεκίνησε με αφορμή το Μουσικό Σχολείο  Βαρθολομιού και έχει τις ρίζες της στις πρόσφατες εκλογές. Χθες ο κ. Μαρίνος ανάρτησε μια φωτογραφία με τους συνεργάτες του γράφοντας ότι οι καλύτερες μέρες για τον δήμο είναι μπροστά και συνέστησε ψυχραιμία «σε εκείνους που έχουν αλλεργία στην καθαριότητα και στην πρόοδο. Το πονηρό πουλί δυστυχώς γι’ αυτό πιάστηκε από τα δύο πόδια! Αυτή είναι η τύχη των εκφραστών της αλαζονικής εξουσίας!  Έτι δεόμεθα υπέρ της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας των ευρισκομένων εκτός εξουσίας, διότι χωρίς αυτή προξενείται ανεπανόρθωτος βλάβη! Καληνύκτα στο οπισθοδρομικό παρελθόν».

Όλα πιθανά

Ο Αλέξης Καστρινός απάντησε εκ νέου για το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, παραθέτοντας το ιστορικό των ενεργειών του, ωστόσο η ουσία στα όσα έγραψε κρύβεται αλλού. «Όσον αφορά τη δεινή ήττα που ισχυρίζεται για την παράταξη του κ. Γεωργόπουλου καθολικού διαδόχου μου στη Δημοτική Ενότητα Βαρθολομιού, θα τον προσκαλέσω να δούμε το αποτέλεσμα στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές» έγραψε μεταξύ άλλων, κάτι που επιδέχεται αρκετές ερμηνείες. Η πιο προφανής είναι ότι θα ξανακατέβει για δήμαρχος Πηνειού. Πάντως, το πιο πιθανό είναι να έχουν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές, ενώ και το σενάριο των τεσσάρων «γαλάζιων» βουλευτών στις δεύτερες κάλπες δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα σκάγια του πρ. δημάρχου Πηνειού πήραν και τον Πάνο Θεοδωρακόπουλο, για τον οποίο ουσιαστικά έγραψε ότι βοήθησε τον Ανδρ. Μαρίνο να εκλεγεί δήμαρχος.

Ηλείος Διευθυντής

Ο οικονομολόγος Γιάννης Καπλάνης με καταγωγή από τη Βάρδα ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, έπειτα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, με τριετή θητεία. Ο κ. Καπλάνης έχειε κανει σπουδέ στο LSE, έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ και  στο οικονομικό επιτελείο του Δημάρχου του Λονδίνου και έχει διατελέσει Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας  (EPO). Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων για θέματα καινοτομίας, οικονομικών της εργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και φόρα, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά και σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι το θέατρο και η δημιουργική γραφή.

Ζήτησε συγγνώμη

Η φωτογραφία που ανάρτησε ο Μάκης Μπαλαούρας με τον Μανώλη Γλέζο από το νοσοκομείο τα περασμένα Χριστούγεννα προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια και ήταν άτυχη στιγμή, κάτι που παραδέχθηκε ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, προχθές αργά το βράδυ με νέα του ανάρτηση ζήτησε συγνώμη «Δεν ήταν selfie. Ζητώ, ειλικρινά ταπεινά συγνώμη. Αναλαμβάνω απόλυτα ευθύνη. Έκανα τραγικό λάθος. Ήταν η τελευταία συζήτηση με Μανώλη, ήθελα να πιστοποιήσω τα λεγόμενα του. Είμαι συντετριμμένος», έγραψε και πρόσθεσε ότι στην τελευταία τους συνάντηση ήταν σωματικά καταβεβλημένος αλλά ζωηρός και αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις και τι πρέπει να γίνει για να μην ξεχαστεί το ζήτημα.

Λευκοπελαργοί!

Η άνοιξη ήρθε στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς με την εμφάνιση ενός ζευγαριού λευκοπελαργών στην πόλη της Βάρδας! Ελπίζουμε σύντομα να παρατηρήσουμε και άλλους, να αλλάξει λίγο και η διάθεσή μας (και μακριά οι επίδοξοι λαθροθήρες…)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος