FOLLOW US: facebook twitter

Αίτημα επαναχάραξης στον Άγιο Παντελεήμονα

Ημερομηνία: 04-07-2024 | Συντάκτης:

-Από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την επαναχάραξη της οριογραμμής του αιγιαλού στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα ζητά ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας τόνισε πως η επαναχάραξη  θα απελευθερώσει όλες τις δυνατότητες τακτοποίησης του οικισμού του Αγ. Παντελεήμονα και δημιουργίας ενός λειτουργικού και επισκέψιμου παραδοσιακού οικισμού με άνετη πρόσβαση στη θάλασσα και αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εξιστορώντας το ιστορικό του οικισμού, ο κ. Λέντζας ανέφερε ότι στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα κατασκευάστηκε το 2005-06 αλιευτικό καταφύγιο με άδεια της τότε Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της οποίας απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η χάραξη των γραμμών αιγιαλού και παραλίας.

Με απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας το 2005 καθορίστηκε χάραξη που τοποθέτησε τον οικισμό εξ ολοκλήρου εντός του αιγιαλού παρά την 70ετή  ύπαρξή του, ενώ το καταφύγιο άλλαξε άρδην το ανάγλυφο και την ακτογραμμή. 

Το αβαθές της θάλασσας σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος του έργου δημιούργησαν τεράστιες προσχώσεις με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο το χειμέριο κύμα να προσεγγίσει την πρώτη σειρά σπιτιών του οικισμού. Έτσι η κατασκευή του έργου διεύρυνε τη ζώνη της ξηράς και συνεπώς, ακόμα και με την εκδοχή ότι η προηγούμενη χάραξη της γραμμής του αιγιαλού το έτος 2005 ήταν ορθή, ο οικισμός βρίσκεται πλέον εντός του παλαιού αιγιαλού», σημείωσε ο δήμαρχος.

Υπενθυμίζεται πως ο οικισμός του Αγίου Παντελεήμονα της παραλίας Λεχαινών υπάρχει και αναπτύσσεται κυρίως από το 1950, αφού ήδη από το 1910 υπήρχαν δύο μικροί οικίσκοι, ενώ σημείο αναφοράς είναι η εξοχική κατοικία του συγγραφέα Ανδρέα  Καρκαβίτσα, η οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και χρήζει αναστύλωσης, και η ταβέρνα του μπαρμπα-Νικολού.

Ο οικισμός διαθέτει περιορισμένο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδοτείται από το 1970. Στην σημερινή του μορφή έχει περίπου 350 οικίσκους, 85-90 μόνιμους κατοίκους (κυρίως συνταξιούχους), αρκετούς με διάρκεια διαμονής στον οικισμό πάνω από έξι μήνες ετησίως, κίνηση τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, ακόμα και τη χειμερινή περίοδο, και επιτρέπει σε 1.500 περίπου άτομα να κάνουν διακοπές κατά τη θερινή περίοδο.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, ο κ. Λέντζας εξήγησε πως η περιοχή συνιστά μια ήπια εναλλακτική μορφή τουρισμού κατά την θερινή περίοδο και επί πλέον αποτελεί σημαντικό πνεύμονα για την οικονομία των Λεχαινών αναπτύσσοντας δυναμική που φαίνεται και από τον υπερδιπλασιασμό  των μονίμων κατοίκων του ανάμεσα στις απογραφές του 2011 και 2021.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως ο οικισμός έχει καταγραφεί, κατηγοριοποιηθεί και αναγνωριστεί επισήμως από το κράτος από το 1987 κατά την 1η φάση του προγράμματος ανοικτών πόλεων, το οποίο όμως δεν τελεσφόρησε για τον οικισμό, και υπογράμμισε την ανάγκη να επανοριοθετηθεί από τον δήμο η ακτογραμμή για να μπει η περιοχή στην ΟΧΕ 2021-2027

«Προτείνεται η επαναχάραξη να υλοποιηθεί από τον Δήμο μας, υπό την εποπτεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με ιδιώτες μηχανικούς, που διαθέτουν ιστορικό αρχειακό υλικό, και σίγουρα με τη συνεργασία της Κτηματικής Υπηρεσίας προκειμένου να ληφθεί υπόψη η μεταβολή που έχει επέλθει στην οριογραμμή του αιγιαλού από την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου», κατέληξε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot