FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει…

Ημερομηνία: 02-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93868″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά την προαναγγελία για τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (το 10), η υπουργός Παιδείας βιάζεται να προειδοποιήσει και για όλες τις άλλες επεμβάσεις που σχεδιάζει για το σύστημα εισαγωγής και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντα με την ίδια περιοριστική λογική και το ίδιο εργαλείο. Μαχαίρι.

«Αν σε μια σχολή κάποιος μπαίνει αποκλειστικά με 2 ή 3, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για τέτοιες σχολές», δήλωσε η κ. Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας ανοιχτά πως θα κλείσει όλα τα τμήματα που θα μείνουν με λίγους ή χωρίς εισακτέους.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου, ανακυκλώνοντας ξεπερασμένες θεραπείες, παρεμβαίνει με τον γνωστό τρόπο. Πονάει χέρι, κόβει χέρι. Μπαίνουν πολλοί υποψήφιοι με βαθμούς κάτω από 10 στην τριτοβάθμια, επαναφέρουμε τη βάση του 10.

Έτσι, «αναβαθμίζεται» αυτομάτως το επίπεδο των υποψηφίων και ταυτόχρονα αφήνουμε πολλούς έξω από τα ελληνικά τουλάχιστον Πανεπιστήμια, κλείνουμε αρκετά τμήματα, γλιτώνουμε δαπάνες και εν τέλει αναβαθμίζουμε το επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος.

Βέβαια, δεν είναι όλα τα φάρμακα διά πάσαν νόσον. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει. Με τη βάση εισαγωγής θα λυθούν τα βασικά προβλήματα του εξεταστικού συστήματος και θα αναβαθμιστεί και το επίπεδο των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η κ. Κεραμέως σε συνεντεύξεις της, τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει βεβαία ότι «αν μπει ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα ανέβει συνολικά το επίπεδο».

Τόσο απλά και γρήγορα. Χωρίς να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Λυκείου και με πλήρη αμφισβήτηση του ρόλου του Πανεπιστημίου στην αξιολόγηση, διδασκαλία και δυνατότητα διαμόρφωσης επιστημόνων με τα εγγυημένα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Ο καθηγητής Λιάκος

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του καθηγητή Αντώνη Λιάκου και προέδρου του Εθνικού Διαλόγου (επί ΣΥΡΙΖΑ) για τη δική του πορεία:

«Τέλειωσα το Δημοτικό με 7 (άριστα το 10) και το Γυμνάσιο με 14 (άριστα το 20). Και διαγωγή κοσμία (ο κανόνας ήταν κοσμιοτάτη). Μπήκα με εξετάσεις στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, μετά από ένα εξάμηνο φροντιστήριο το καλοκαίρι του 1965. Αγαπούσα όμως τη Σχολή που μπήκα, αυτό ήθελα να κάνω και αυτό έκανα».

Όχι, για τη Ν.Δ. δεν είναι έτσι. Πρέπει να μείνουν απ’ έξω οι μέτριοι και κακοί. Ας πρόσεχαν. Να πάνε στην επαγγελματική εκπαίδευση. Θα υπάρχει και πρότυπη επαγγελματική εκπαίδευση με ένα τέτοιο Λύκειο σε κάθε περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως. Αριστεία θεωρείται κι αυτό. Άλλης κατηγορίας, ίσως. Μπορούν βέβαια να πάνε και στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Θα γίνουν καλύτεροι; Άγνωστο.

Δύο σταθμά

Στοιχειώδες ερώτημα προς όλους εκείνους, όπως η υπουργός Παιδείας, που τις τελευταίες μέρες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την είσοδο σε κάποια ΑΕΙ φοιτητών με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές: η ελάχιστη προ απαιτούμενη απόδοση που προτείνουν να θεσπιστεί για την είσοδο στα (κρατικά) ιδρύματα θα πρέπει να ισχύει ή όχι και για τα ιδιωτικά; Γιατί είναι κοροϊδία να θεωρείται ανεπίτρεπτο κάποιος να σπουδάζει σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ με εξάρια στις πανελλαδικές, αλλά απόλυτα θεμιτό να κάνει το ίδιο σε κάποιο ιδιωτικό

Αν δεν θεσπιστούν παρόμοιες ασφαλιστικές δικλίδες, είναι προφανές ότι η όλη φασαρία έχει έναν και μόνο στόχο: να προμηθεύσει τα ιδιωτικά μαγαζιά με έτοιμη πελατεία που θα κριθεί «ακατάλληλη» για τα δημόσια ιδρύματα. Προς δόξαν, φυσικά, της «ποιότητας» της παρεχόμενης εκπαίδευσης![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot