FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: No Farmers, No Food

Ημερομηνία: 05-02-2024 | Συντάκτης:

Μήλα και κάστανα. Αυτά πέταξαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο της ΔΕΘ οι αγρότες, στη διάρκεια του αγροτικού συλλαλητηρίου, όπου πραγματοποιείται η 30η Agrotica. Πάλι καλά που δεν πέταξαν και… λουλούδια. Διότι για ποιο λόγο να γίνεται τέτοια σπατάλη σε τρόφιμα; Ακόμα και με το γάλα ή το λάδι, που είναι πιο ενοχλητικό για τους αποδέκτες της διαμαρτυρίας αλλά εξίσου μεγάλη αμαρτία να πηγαίνει στράφι; Ενώ οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι των αγροτών, κινήθηκαν πιο πρακτικά και υπεύθυνα. Πράσινη πολιτική δε θέλετε; Πάρτε κοπριά!

Σύμφωνα με το CNN, μόνο το Νοέμβριο, οι Γάλλοι αγρότες πέταξαν 300 κυβικά μέτρα κοπριάς και απορριμμάτων μπροστά από κρατικά κτίρια, ενώ κατά περίπτωση την ψέκαζαν κιόλας! Έφτασε η δυσοσμία μέχρι το Ελιζέ και σοκαρίστηκε η Μπριζίτ! Μα τι αποφόρα; Τι μπόχα είναι αυτή; Δώστους ό,τι θέλουν Εμμανουέλ, αρκεί να φύγουν και να καθαρίσει ο τόπος! Τι να κάνει ο άνθρωπος; Υποχώρησε, όπως σοφά πράττει κάθε άνδρας, ο οποίος ξέρει πότε να κάνει πίσω. Κοινώς, πότε να κάνει την πάπια, γνωρίζοντας παράλληλα ότι έρχονται και ευρωεκλογές και καλό θα ήταν να μην ανοίξει τώρα αντιπαράθεση με τον αγροτικό κόσμο της Γαλλίας.

Το ίδιο λίγο πολύ κάνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι είδαν κι έπαθαν να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, κι όταν το έκαναν, είπαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και εξήγγειλαν παράταση στήριξης στους αγρότες, παραπέμποντας έτσι την πράσινη μετάβαση για το απώτερο μέλλον. Το ΔΝΤ πάντως, μέσω της γενικής διευθύντριάς του, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για περιττούς συναισθηματισμούς. Σαν να λέει, άνθρωποι είναι κι αυτοί και αξίζουν μίας κάποιας συμπάθειας, αλλά η δημοσιονομική πολιτική είναι θέσφατο.

Αλλά για να καταλάβει κανείς πόσο υποκριτικά και γελοία είναι όλα αυτά, αρκεί να θυμηθεί πως για τους Ουκρανούς αγρότες, των οποίων τα προϊόντα κυκλοφορούν στις αγορές της Δύσης χωρίς δασμούς, δεν άνοιξε μύτη! Ούτε βέβαια για την υπέρ το δέον γενναιόδωρη ενίσχυση της Ουκρανίας με το ποσό των 50 δις ευρώ. Κι ας μην βιαστούμε να επισημάνουμε την κρίσιμη γεωπολιτική παράμετρο, διότι αν δεχθούμε ότι η τελευταία είναι ικανή να παρακάμψει τον δημοσιονομικό κανόνα, τότε το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για την κοινωνική πολιτική. Το ζήτημα λοιπόν είναι τι είναι σημαντικό και τι όχι, ή καλύτερα τι είναι πιο σημαντικό. Ποια είναι η προτεραιότητα. Τι θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα. Αυτή η τελευταία προκύπτει μέσα από ένα φαινομενικά απλό σύνθημα των αγροτών.

Το σύνθημα τους «No Farmers, No Food» δεν αποτελεί μόδα της συγκυρίας αλλά διαχρονική διακήρυξη των απανταχού αγροτών.  Έχει μια μακρά ιστορία και χρησιμοποιείται κατά καιρούς για να υπερασπιστεί τον ζωτικό ρόλο των αγροτών στην κοινωνία, ενώ παράλληλα είναι ίσως ένα από τα λίγα μηνύματα που ενώνει όλους τους αγρότες παγκοσμίως και εκφράζει την ανησυχία τους για το μέλλον του αγροτικού επαγγέλματος. Κατ΄ επέκταση και για το μέλλον της ανθρωπότητας. Κανονικά ο συνολικός σχεδιασμός για τις πολιτικές της Ε.Ε. θα έπρεπε να ξεκινάει από αυτό. Από την αντικειμενική ανάγκη για την επιβίωση των αγροτών και του αγροτικού επαγγέλματος. Από την αντικειμενική ανάγκη για την επιβίωση του κόσμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος