ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Η μεγάλη κλοπή των Χριστουγέννων
Πόσο κοστολογείται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Πόσο αξίζει; Πόσο κοστίζει κατά τη γνώμη αυτών που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι; Η απάντηση ήρθε δια στόματος των κυβερνητικών οργάνων: 0,70 λεπτά του ευρώ ανά ημέρα. Φυσικά δεν το παρουσίασαν έτσι. Ακολουθήθηκε η γνωστή συνταγή η οποία ακολουθείται παραδοσιακά σε αυτές τις περιπτώσεις, πόσο μάλλον όταν οι εξαγγελίες φέρουν έντονο άρωμα εκλογών. Πρώτα βγήκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέτρεψε τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό σε προεκλογικό βήμα, ώστε να θριαμβολογήσει για το νέο «market pass».
Στην συνέχεια ακολούθησαν οι υπουργοί και λοιποί Μανδαρίνοι. Εκείνοι που κάποτε μιλούσαν για την κοροϊδία των επιδομάτων, έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο, άκουσον άκουσον, για την πιο άμεση περίπτωση αναδιανομής πλούτου που μπορεί να υπάρξει και έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Τέτοια πρόκληση. Τέτοια αμετροέπεια, γιατί μετά τις συνήθεις φανφάρες δεν άργησαν να έρθουν τα διευκρινιστικά παραδείγματα του υπουργείου Οικονομικών. 22 ευρώ! 22 ευρώ το μήνα ανά άτομο. Και βεβαίως θα τρίζουν τα κόκκαλα του γιού του αγωγιάτη. Γιατί σε αυτή τη χώρα έχουμε ζήσει όλοι, και έχουμε μνήμη και θυμόμαστε, όπως έχουμε κρίση και κρίνουμε.
Έχουν χαθεί πάνω από δύο μισθοί ετησίως εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και η απάντηση δεν είναι ούτε η μείωση του ΦΠΑ, ούτε η κατάργηση του φόρου καυσίμων, ούτε η πάταξη της αισχροκέρδειας, ούτε η ουσιαστική αύξηση του ημερομισθίου. Κατά την κυβέρνηση, η απάντηση στην πλέον οδυνηρή ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών είναι να επιδοτήσει με 52 ευρώ το μήνα μία τετραμελή οικογένεια, για έξι μήνες, έχοντας εκτιμήσει ( ; ) τις μηνιαίες της αγορές στα 520 ευρώ. Ωστόσο η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς (ΕΟΠ) για το 2021, που διενεργήθηκε σε δείγμα 6.053 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας, εκτίμησε ότι η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές κυμάνθηκε στα 1.419,79 το μήνα. Για ακόμη μία φορά, αντί να ενισχυθεί ουσιαστικά το χειμαζόμενο ελληνικό νοικοκυριό, επιδοτείται εμμέσως η αισχροκέρδεια των σούπερ μάρκετ, με τον ίδιο τρόπο που επιδοτείται εδώ και μήνες η αισχροκέρδεια των εταιρειών ρεύματος.
Και αυτό δίχως να λάβουμε υπόψη την επιστημονικά τεκμηριωμένη παραδοχή ότι πληθωρισμός δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλα τα πορτοφόλια. Επισημαίνεται ότι σε έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου, το Bruegel υπολόγισε ότι ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ανήλθε στο 14,59%, ενώ για το πλουσιότερο 20% στο 11,56%. Με άλλα λόγια το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι κυριολεκτικό πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες νοικοκυριά και δεν επιλύεται με προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά με γενναία μέτρα ουσιαστικής και μακροπρόθεσμης ενίσχυσης των νοικοκυριών. Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, είναι εξαιρετικά αμφίβολο για τα τελευταία αν θα καταφέρουν να κάνουν Χριστούγεννα.
Γιατί, ας μην γελιόμαστε, με αυτά τα δεδομένα, θα είναι πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι δε θα κάνουν Χριστούγεννα. Οι ανατιμήσεις σε όλη τη γκάμα των βασικών αγαθών και υπηρεσιών είναι συνεχείς και ανεξέλεγκτες. Το διαπιστώνει κάθε μήνα, κάθε βδομάδα, ακόμη και κάθε μέρα ο πολίτης, όταν πηγαίνει να ψωνίσει, όταν καλείται να πληρώσει τους λογαριασμούς του σπιτικού, όταν βάζει ένα εικοσάρικο βενζίνη και ο δείκτης του ντεπόζιτου παραμένει στο κόκκινο. Υπήρχε μέχρι πρότινος η ελπίδα, όπως υπάρχει κάθε φορά αυτή την εποχή του χρόνου, ότι τα Χριστούγεννα τα πράγματα θα πάνε λίγο καλύτερα. Του έκλεψαν την αξιοπρέπεια και τον εμπαίζουν κι από πάνω με βοηθήματα της πλάκας. Του έκλεψαν το δικαίωμα να κάνει αξιοπρεπώς Χριστούγεννα με τους δικούς του ανθρώπους. Κι αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη κλοπή.