ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Φτιασιδώνοντας τη φτώχεια
«Η πονηριά είναι το σκοτεινό καταφύγιο της ανικανότητας».
Σκληρή η φράση του Άγγλου πολιτικού και συγγραφέα Λόρδου Τσέστερφιλντ, ο οποίος άφησε το μάταιο τούτο κόσμο το 1773, μα, διαχρονική και αληθινή.
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά -κυρίως- να προλάβει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις της για το προσεχές χρονικό διάστημα, επιστράτευσε τη μέθοδο της μονόπλευρης υπερπροβολής στοιχείων, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.
Με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, επιχείρησε να πείσει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων ενισχύθηκε, κατηγορώντας όσους δεν το βλέπουν (και δεν το ζουν;) για «δημαγωγία» και «αποσιώπηση», με ταπεινά κίνητρα.
Εκτός από τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξήθηκαν και οι μέσες μηνιαίες αποδοχές κατά 12,4% το 2022, «ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό».
Και στο σημείο αυτό, έρχεται η πραγματικότητα και τα χαλάει όλα.
Οι μισθοί για την πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκονται είτε σε αντικειμενικά χαμηλά επίπεδα, είτε σε αναντιστοιχία με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα:
Η διετής υγειονομική κρίση με τις αναστολές συμβάσεων και τις ειδικές αποζημιώσεις από το κράτος προς τους εργαζόμενους, διατήρησε χαμηλές τις αμοιβές σε σχέση με το 2022. Άρα, η σύγκριση αποδοχών, καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής.
Εντωμεταξύ, υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο χαμηλότερος κατώτατος μισθός του 2019, έπρεπε να καλύψει σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης πληθωρισμό κοντά στην μονάδα. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2022, ο πληθωρισμός ήταν -έπειτα από πορεία αποκλιμάκωσης- στο… 7,2%!
Παρά τις μισθολογικές αυξήσεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, σχεδόν το 38% των εργαζομένων (839.392), δηλαδή περίπου 4 στους 10, λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές, οι οποίες έχουν ως αφετηρία ποσά μικρότερα των 500 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ. Εξ αυτών οι 336.400 περιορίζονται σε έως 500 ευρώ.
Το 35,6% (801.627) λαμβάνει από 800 έως 1.200 ευρώ τον μήνα.
Μάλιστα, τα παραπάνω ποσά είναι μικτά. Δηλαδή αφαιρώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, οι αποδοχές είναι ακόμα χαμηλότερες…
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της ακρίβειας στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 19% τον Σεπτέμβριο του 2022. Έτσι, το ύψος του κατώτατου μισθού είναι χαμηλότερο εκείνου, που θα μπορούσε να διασφαλίσει για τους εργαζόμενους εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι μόλις το 26% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται από κλαδική σύμβαση, ενώ στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%. Μάλιστα, βάσει σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη τα επόμενα έτη, να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης στο 80%.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη δυσαρέσκεια και την οργή των εργαζομένων, και να καλλιεργήσει χαμηλές απαιτήσεις ειδικά στους νέους εργαζόμενους και σε όσους βγήκαν στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια με τη γνώση τους γύρω από τα ζητήματα των όρων μιας συλλογικής σύμβασης να είναι περιορισμένη.
Την ίδια ώρα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζει αποκαρδιωτικά σε σχέση με τη χώρα μας τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου για το Φθινόπωρο 2022. Όπως τονίζει η ΕΕΚΕ, η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα!
Το 51% των Ελλήνων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «κάποιες δυσκολίες» και το 28% ότι αντιμετωπίζει «πολλές δυσκολίες» σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε ποσοστό μόλις 9%.
Μία από τις βασικές διαπιστώσεις της ΕΕΚΕ για όλο το αμέσως προηγούμενο διάστημα, έρχεται να επιβεβαιώσει το Ευρωβαρόμετρο: το 85% των Ελλήνων δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του τουλάχιστον «ορισμένες φορές» (με το 35% να δυσκολεύεται «τις περισσότερες φορές») σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του «τις περισσότερες φορές».
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι με ημίμετρα, όπως τα διάφορα «pass» ή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», τα οποία δεν συμβάλλουν στο παραμικρό στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, δεν αντιστρέφεται το ζοφερό καταναλωτικό κλίμα.
Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά η κυβέρνηση; Φυσικά.
Αλλά, τι να κάνει; Εξάλλου, το να φτιασιδώνεις επικοινωνιακά τη φτώχεια είναι ευκολότερο από το να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα.