FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Δράκε δράκε είσαι εδώ…

Ημερομηνία: 04-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111205″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακόμη και μια μέρα πριν τον τερματισμό της καραντίνας και την άρση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση έμοιαζε να αμφιταλαντεύεται για τα μέτρα και εφαρμόζε τη λογική του «ράβε-ξήλωνε», εντείνοντας τα σοβαρά ερωτήματα και τις ανησυχίες για την προσέγγιση, την επιστημονική τεκμηρίωση και το σχεδιασμό της επόμενης κρίσιμης φάσης της εξόδου.

Πέρα από την πολυσυζητημένη χρήση της μάσκας και τις παλινωδίες που καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας – από απαραίτητη έως επιβλαβής και πάλι απαραίτητη – είναι πολλά τα ζητήματα που δείχνουν αμφιλεγόμενες αποφάσεις και «αβεβαιότητες».  Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια όσων αποφασίζουν αλλά πρωτίστως θέλει να γνωρίζει υπεύθυνα ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να προστατευτεί.

Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο και ενώ είχαν ήδη ανακοινωθεί οι αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής, η κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει και πάλι τους κανόνες. Σύμφωνα με αυτούς, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι τελικά υποχρεωτική για τους πελάτες στα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια. Δεν ήταν ποτέ υποχρεωτική στην εκκλησία, ενώ είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες αρχές έκαναν συνεχώς  “τα στραβά” μάτια, στις παραβιάσεις κληρικών. Άλλωστε, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής, η λοιμοξιωλόγος Ελένη Γιαμαρέλου, φρόντισε να μας πληροφορήσει ότι θα πάει άμεσα να κοινωνήσει μόλις ανοίξουν οι εκκλησίες γιατί «αν πιστεύεις δεν κολλάς», κάνοντας τους νοήμονες πολίτες να αναρωτιούνται αν το πτυχίο της το πήρε από Ιατρική Σχολή ή κάποια Μητρόπολη.

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας μέσα σε λίγα 24ωρα, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες, τη μεταστροφή στις θέσεις της επιτροπής, αλλά και το γεγονός πως χώρες όπως η Γερμανία ανακαλούν σχετικές αποφάσεις μετά από ευρήματα νέων επιστημονικών μελετών,  έχει μιλήσει για «επιφυλάξεις», «αβεβαιότητες» και «ρίσκο». «Τα παιδιά ξέρουμε ότι νοσούν λιγότερο, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο τον μεταδίδουν», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων, αναιρώντας προηγούμενες θέσεις.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Φίλης καλεί την υπουργό Παιδείας, να ανακαλέσει την πρόχειρη πολιτική απόφαση, για βεβιασμένη επαναλειτουργία των σχολείων, που γεννά ακόμα σοβαρότερα ζητήματα, όπως είναι η απειλή στην υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, για ασήμαντο στην πράξη παιδαγωγικό κέρδος.

Δυστυχώς η επίδραση του ιού πάνω στο κοινωνικό σώμα, δεν σταματά με το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Στα τέλη Μαρτίου ο PaulDaley έγραφε στονGuardian πως δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με μια νέα πανδημία, αλλά και με μια νέα επιδημία διαταραχών και γι αυτόν τον λόγοχρειαζόμαστεπερισσότερο από ποτέ μια σφιχτήκοινωνικήαγκαλιά.

Δράκε δράκε είσαι εδώ…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia