FOLLOW US: facebook twitter

Αικατερίνη Πολάκη: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων- Ο ρόλος του στη σχολική κοινότητα 

Ημερομηνία: 25-09-2024 | Συντάκτης:

Γράφει η Αικατερίνη Πολάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου

Ξεκινώντας η νέα σχολική χρονιά και δεδομένου ότι όλα πρέπει να συνηγορούν στην επίτευξη ενός  καλύτερου μέλλοντος  για τα παιδιά μας, θα ήταν σημαντικό να εστιάσουμε  στο ρόλο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων (Σ.Γ.Κ.) στη σχολική κοινότητα.

Τα περισσότερα σχολεία της πόλης μας και δη  τα δημοτικά διαθέτουν ιδιαίτερα ενεργούς Σ.Γ.Κ., οι οποίοι με πενιχρά μέσα και ατελείωτες ώρες εθελοντισμού συνεισφέρουν στα σχολεία τους ,αφενός μεν  με την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών αφετέρου δε, προσφέροντας κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι οι Σ.Γ.Κ. είναι οντότητες με νομική υπόσταση, η λειτουργία των οποίων διέπεται από καταστατικό ενώ ως μερικά σύνολα υπάγονται στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας(ΑΣΓΜΕ), ενώ φυσικά δεν λείπουν σε κάποιες πόλεις και οι Ενώσεις ή Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων. Το Δ.Σ. του κάθε Συλλόγου και ιδιαίτερα ο πρόεδρος ως νόμιμος εκπρόσωπος λογοδοτεί και είναι υπεύθυνος για κάθε πράξη του Συλλόγου ενώ δεν λείπουν και οι παρουσίες του προέδρου ή μελών του Δ.Σ. ως αναπόσπαστο κομμάτι των σχολικών επιτροπών , των σχολικών συμβουλίων κ.ά.  

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι «άτυποι Σ.Γ.Κ.» δεν επιτελούν έργο! Κάθε άλλο μάλιστα! Άτυπους  Σ.Γ.Κ. συναντάμε επί το πλείστον στα Νηπιαγωγεία, τα οποία λόγω της διετής φοίτησης συνήθως δεν συνιστούν  Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παλεύουν καθημερινά!

Ο ρόλος λοιπόν ενός Σ.Γ.Κ. λοιπόν είναι βασικός αλλά συνάμα χρειάζεται απαραίτητα τρία πράγματα για να πετύχει τους στόχους του: 

1) τη σύμπνοια και τους κοινούς στόχους μεταξύ  των μελών του Δ.Σ. 

2) Την εμπιστοσύνη από πλευράς των γονέων αλλά και τη συμμετοχή τους στις δράσεις του Δ.Σ.

3) Την αγαστή συνεργασία με την Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου 

Έτσι  όταν  τα τρία  παραπάνω επιτυγχάνονται, τότε  πραγματικά μπορούν να γίνουν θαύματα σε ένα σχολείο!!Και κάπως έτσι  λοιπόν έγιναν και τα θαύματα στο 2ο Δημοτικό…! Όλα ξεκίνησαν το 2019 ή μάλλον λίγο πριν …το 2017 όταν ο Νικόλας μου ξεκίνησε το Νηπιαγωγείο. Εκεί λοιπόν ως νέα μαμά και έχοντα λιγάκι και το ζιζάνιο της δημιουργίας  μαζευτήκαμε κάποιοι γονείς που θέλαμε πραγματικά να κάνουμε την αλλαγή! Έτσι με πείσμα και ατελείωτες ώρες συνεισφοράς ξεκινήσαμε να αλλάζουμε το Νηπιαγωγείο και κατόπιν μπαίνοντας στο Δημοτικό και ως Δ.Σ. πλέον αναλάβαμε περισσότερες ευθύνες αλλά συνάμα έχοντας μεγαλεπήβολα σχέδια. 

Από την αρχή της θητείας μου το 2019 ως γραμματέας Δ.Σ. και από το 2021 ως Πρόεδρος Δ.Σ.  δεν σταμάτησα να βάζω στόχους και ανεβάζω τον πήχη όλο και πιο ψηλά! Δεν δεχόμουν τη λέξει ΔΕΝ γίνεται ενώ πάντα έβρισκα τρόπους να υλοποιήσω μαζί με τα υπόλοιπα μέλη τους στόχους μας. Φυσικά, η σύμπνοια μεταξύ των μελών Δ.Σ. αλλά και η εμπιστοσύνη των γονέων προς το Δ.Σ. δεν ήρθε σε μία μέρα. Οι γονείς ήταν πολύ επιφυλακτικοί και ανύπαρκτοι θα έλεγα όταν πρωτοανέλαβα.

Εμφανίζονταν μόνο στις γιορτές του Συλλόγου και δεν εμπιστεύονταν να δώσουν ούτε την ετήσια συνδρομή τους.  Αυτή η εμπιστοσύνη λοιπόν χτίστηκε σταδιακά και τώρα πραγματικά με περίσσεια χαρά σας λέω ότι έχουμε όλους τους γονείς δίπλα μας! Γιατί διερευνήσαμε τι έφταιγε, γιατί γίναμε το «αυτί» που χρειάζονταν για να πουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το σχολείο, γιατί τέλος κάναμε το σχολείο το δεύτερο σπίτι όλων των παιδιών !!! 

Αυτή τη στιγμή και έχοντας δίπλα μου εξαιρετικές συνεργάτιδες και μέλη Δ.Σ., την κυρία Παρρά Ιωάννα, την κυρία Κόκκαλη Ελένη, την κα Κατσαΐτη Γεωργία και την κα Βένδρα Αθανασία μπορώ να πω ότι σαν μία γροθιά και με ενιαία βούληση αντιμετωπίζουμε κάθε στόχο κάθε πρόκληση!

Στο 2ο Δημοτικό λοιπόν από το 2019 έως σήμερα έχουμε επιτύχει τα παρακάτω: 1) Επισκευή και διαμόρφωση αίθουσας που λειτουργούσε ως αποθήκη και τώρα φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη του σχολείου ,2)  Επαναλειτουργία των τουαλετών των λυομένων κατόπιν αιτήματος μας στην Διεύθυνση του Σχολείου , 3)Στεγανοποίηση της ταράτσας του κεντρικού κτηρίου και διαμόρφωση του αύλειου χώρου των λυομένων με ασφαλές δάπεδο κατόπιν σχετικού αιτήματος μας  στο τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του  Δήμου, 4) Διαμόρφωση των κήπων κατόπιν σχετικού αιτήματος  μας στο τμήμα πρασίνου του Δήμου , 5) Ελαιοχρωματισμός των γηπέδων με τη βοήθεια του τμήματος Παιδείας του Δήμου ,

6) Κατασκευή περγκολών ανοιχτού τύπου για σκίαση και στα δύο προαύλια κατόπιν αιτήματος στο τμήμα Παιδείας του Δήμου,  6) Συντήρηση και  ελαιοχρωματισμός εσωτερικά και εξωτερικά του σχολείου, 7)  Εικαστικές παρεμβάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους δημιουργώντας όμορφες και με μηνύματα εικόνες για τα παιδιά, 8) Συντήρηση και ελαιοχρωματισμός όλων των καγκέλων της μπροστινής και πλαϊνής όψης του σχολείου, 8) Τοποθέτηση κλιματιστικών στις  έξι αίθουσες διδασκαλίας των λυομένων, 9) Τοποθέτηση τραπεζόπαγκων για τους μαθητές των λυομένων, 10) Χορηγία σε αθλητικό υλικό, χάρτες και συστήματα ρομποτικής, 11) Τοποθέτηση 2ου ψυγείου στο χώρο του κυλικείου και 12) Δημιουργία πρότυπης αίθουσας Φυσικών Επιστημών ,δίνοντας νέες δυνατότητες για τους μαθητές του σχολείου μας. Έργα πνοής λοιπόν για το 2ο Δημοτικό, τα οποία  δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς  την αγαστή συνεργασία μας  με την Διεύθυνση του Σχολείου μας, την στήριξη  των γονέων μας, την ομαδικότητα και τη σύμπνοια των μελών Δ.Σ. αλλά και τις  χορηγίες  επιχειρήσεων εντός και εκτός της πόλης μας 

Βέβαια, πλέον των παραπάνω έργων, πρέπει να αναφέρω  και τον καίριο ρόλο  του Συλλόγου μας στο θεσμό του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» του σχολείου μας στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις ευπαθείς οικογένειες καθ’ όλη τη σχολική χρονιά. Ακόμη, σημαντικές είναι και  οι πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, ξεχωρίζοντας τη συνεργασία μας με το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις» με  τις σχολές γονέων, τη συνεργασία μας  με το Χαμόγελο του Παιδιού με ομιλίες έμπειρων  παιδοψυχολόγων σε παιδιά και γονείς, τη συνεργασία μας με το ΕΚΑΒ για ενημέρωση  Α’ βοηθειών, τη συνεργασία μας με την επιστημονική ομάδα του Φορητού Ψηφιακού Πλανηταρίου κ.ά..

Τελειώνοντας, θα ήθελα  να ευχαριστήσω  την οικογένεια μου  για την στήριξη της  όλα αυτά τα χρόνια  με τις ατελείωτες ώρες εθελοντισμού και απουσίας μου από το σπίτι αλλά και απευθυνόμενη στους γονείς να τους πω να ΤΟΛΜΟΥΝ να κάνουν μεγάλα όνειρα για τα παιδιά τους γιατί τίποτα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ακόμη και σε ένα δημόσιο σχολείο!!!

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε, γιατί όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο ελληνικό δημόσιο σχολείο…! Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot