FOLLOW US: facebook twitter

Αγροτικό Ρεύμα: Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών  120 δόσεων προς τη ΔΕΗ για φυσικά πρόσωπα και ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ με μηδενικό επιτόκιο

Ημερομηνία: 03-10-2024 | Συντάκτης:

«Ανάσα» η όχι, θα… φανεί!

« Αν δεν διαγραφούν οι υπέρογκοι τόκοι στα παλιά χρέη  η ρύθμιση αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα αποδειχθεί δώρο άδωρο για τον ΓΟΕΒ  και τους ΤΟΕΒ» » αναφέρει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Π. Παρασκευόπουλος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Μετά την πρώτη ανεπιτυχή απόπειρα της Άνοιξης, όταν και ρύθμισε μόλις το 8-10% των επιβαρυμένων ΑΦΜ, η Πολιτεία προσπαθεί ξανά να εντάξει τις παλιές οφειλές στο αγροτικό ρεύμα σε ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης έως 120 δόσεις με «μπόνους» την αυτόματη ένταξη στο 10ετές αγροτικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» για όσους αγρότες και ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ πληρώσουν την πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου 2024.

Παρόμοια πρόβλεψη για ευνοϊκή ρύθμιση υπήρξε την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, όμως το όλο εγχείρημα δεν προχώρησε, καθώς απ’ τη μία εντοπίστηκε σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων (λιγότεροι από 20.000 αγρότες υπέβαλαν τελικά αίτηση για ρύθμιση και υπαγωγή στο φθηνότερο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ») ενώ απ’ την άλλη πολλά τεκμηριωμένα αιτήματα για ευνοϊκή ρύθμιση… έπεφταν στα βράχια των εξωδίκων που είχε στείλει από αρχές του 2024 η ΔΕΗ για παλαιότερες οφειλές.

Τα νέα δεδομένα αφορούν πλέον την καινούργια ΚΥΑ που  δημοσιεύτηκε  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και που εξειδικεύει την διαδικασία υπαγωγής απλήρωτων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης και των παροχών ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, οι οποίες αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023, σε ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικό επιτόκιο για τον καταναλωτή. Η συγκεριμένη ρύθμιση αποτελεί μια μικρή «ανάσα» για μεμονωμένα κυρίως φυσικά πρόσωπα αλλά δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποδεχθεί αποτελεσματική για να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα των τεράστιων ληξιπρόθεσμων οφειλών που αντιμετωπίζουν ο ΓΟΕΒ και η ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ, καθώς επιβαρύνονται στα ληξιπρόθεσμα με υπέρογκους τόκους. .

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε στην Πρωινή ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση καθότι αποτελούσε αίτημα του αγροτικού κόσμου, ωστόσο ειδικά για τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ που έχουν πολύ μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ θα είναι τελικά αναποτελεσματικό αν δεν υπάρξουν κάποιες σοβαρές διορθωτικές κινήσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού, οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές  του Οργανισμού απέναντι στην ΔΕΗ είναι περίπου 5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκ είναι οι τόκοι! «Εάν λοιπόν δεν βρεθεί τρόπος είτε να διαγραφούν αυτοί οι τόκοι  – γιατί  θα μπορούσε η ΔΕΗ να το κάνει εάν ασκήσει πιέσεις η κυβέρνηση καθώς είμαστε ένας κοινωφελής οργανισμός που παράγει έργο προς όφελος των πολλών- η να βρεθεί μια κάποια πολύ ευνοϊκή ρύθμιση για τους τόκους, δεν θα μπορέσουμε σε καμιά περίπτωση να ενταχθούμε ούτε εμείς, ούτε οι ΤΟΕΒ. Η ακόμα κι αν ενταχθούμε θα πληρώσουμε μια, δυο, τρεις δόσεις και μετά και πάλι θα χάσουμε τη ρύθμιση. Άρα, από την στιγμή που η ρύθμιση αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση και φτάνουμε στη βρύση, θα πρέπει να μπορούμε να πιούμε και νερό! Αλλιώς το πρώτο αυτό βήμα θα είναι για τους Οργανισμούς δώρον άδωρον!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot