FOLLOW US: facebook twitter

Άγριος “πόλεμος” Ιταλών και Ισπανών για το ελαιόλαδο και η Ελλάδα στη… μέση!

Ημερομηνία: 27-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης

Σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ Ιταλικών και Ισπανικών οργανώσεων εξελίσσονται πλέον οι φήμες για αθέμιτες αναμείξεις και ανορθόδοξες εμπορικές πρακτικές, που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στις διάφορες Ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Τον πόλεμο φαινεται να κήρυξε ο μεγάλος «Εθνικός Ελαιοκομικός Σύνδεσμος της Ιταλίας» (Olivicola Consorzio Nacionale), στην δύναμη του όποιου υπάγονται 250.000 αγρότες από 15 Περιφέρειες και 58 Οργανώσεις παραγωγών, με αιχμηρές δηλώσεις του προέδρου του για την χαμηλή ποιότητα των Ισπανικών ελαιόλαδων και τον ρόλο τους στην διαμόρφωση των τιμών παραγωγού καθώς και στις παρατυπίες που κυριαρχούν στη διεθνή αγορά ελαιολαδου!

Οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου αυτού κ. Genaro Sicolo, ο οποιος το 2017 είχε παραβρεθεί και σε συνεδριο στην Ελλάδα, μόλις έγιναν γνωστές στην Ισπανία προκάλεσαν σκληρά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών και άρθρο της μεγάλης Ισπανικής ιστοσελίδας Olimerca με τίτλο «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», το οποιο χαρακτηρίζει τις δηλώσεις πολύ δυσφημιστικές και προσβλητικές για το Ισπανικό ελαιόλαδο και καλεί τις Οργανώσεις της Ισπανίας να μην τις αφήσουν αναπάντητες.

Τι λένε οι Ιταλοί

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Genaro Sicolo, που δημοσίευσε η Almaceite εχουν ως εξής:

«Η Ισπανία μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου αλλά η ποιότητα του είναι πολύ χαμηλή, σχεδόν τίποτα»

«Οι εταιρείες προτιμούν τα Ισπανικά λάδια για τη χαμηλή τιμή τους και επειδή είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν για μείγματα λιγο η πολύ παράνομα που παρουσιάζονται στην αγορά με πολύ χαμηλή τιμή»

«Οι καταναλωτές δεν εκτιμούν το ισπανικό ελαιόλαδο επειδή δεν έχει ποιότητα και σχεδόν ποτέ δεν φτάνει στην αγορά (μόνο του), αλλά πάντα αναμιγνύεται με Ιταλικό για να αποκτήσει κάποια γεύση»

«Οι Ιταλοί παραγωγοί βλέπουν αρνητικά τα φθηνά εισαγόμενα λάδια, διότι το (χαμηλό) κόστος τους υποβαθμίζει την αξία των ποιοτικών ελαιολάδων»

Τι απαντούν οι Ισπανοί

Σύμφωνα με την Olimerca είναι καιρός να εξαλειφτούν τα αρνητικά μηνύματα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα Ισπανικά ελαιόλαδα.

Η Ισπανία παράγει ολοένα και καλύτερα ελαιόλαδα , γεγονός που επαληθεύεται απο την πολύ θετική εξέλιξη των πωλήσεων στις ξένες αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά

Η Ισπανία πρέπει να αμυνθεί εναντίον δηλώσεων όπως αυτές στην Ιταλία.

Η Ιταλία πρεπει να διερωτηθεί : Εάν τα ισπανικά ελαιόλαδα είναι τόσο άσχημα, γιατί οι Ιταλοί αγοράζουν 500.000 τόνους ετησίως, τα οποία στη συνέχεια τα συσκευάζουν σε φιάλες τους με την ένδειξη Made in Italy;

Τι λέμε εμείς στην Ελλάδα

Το Ισπανικό ελαιόλαδο , είναι γνωστό απο διάφορα δημοσιεύματα αλλά απο τα στοιχεία του Ισπανικού Παρατηρητηρίου Ελαιολαδου poulred, ότι σε ποσοστό άνω του 60%, δεν είναι εξτρα παρθένο. Αλλά και το εξτρα παρθένο, όπως φαινεται απο τις τιμές, σε ελάχιστο ποσοστό είναι πράγματι υψηλής ποιότητας.

Η Ισπανία, παρά την μεγαλη της παραγωγή, δεν φροντίζει για την αύξηση της ανά άτομο κατανάλωσης που φθίνει μόλις τα 8 κιλά/άτομο ετησίως, έναντι 12 της Ιταλίας και 20 της Ελλάδας.

Το Ιταλικό ελαιόλαδο γενικά είναι καλύτερο απο το Ισπανικό. Όμως, με τις τόσες εισαγωγές απο άλλες χώρες μεταξύ των όποιων και η Ελλάδα και τις πιθανές αναμείξεις ή Υαλοποιήσεις, ούτε οι ίδιοι οι Ιταλοί δεν είναι βέβαιοι για την πραγματική προέλευση του ελαιολαδου που καταναλώνουν!

Ο μέσος Ιταλός έχει πειστεί ότι το Ιταλικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο και μάλιστα όπως αποδεικνύουν οι υψηλές τιμές παραγωγού που ισχύουν και σήμερα, το πληρώνει πανάκριβα!

Εμείς, στην Ελλάδα, έχουμε ανάλογη κουλτούρα;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος