Αγριεύουν και πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά βίας στην Ηλεία!
Εξαιρετική εκδήλωση από τον Σύλλογο Ενεργών Γυναικών Γαστούνης ‘Εριφύλη» με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
- Πάνω από 185 τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που ζήτησαν μέσα σε 5 μήνες βοήθεια από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Πύργου της Διεύθυνσης Αστυνομίας
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
«Σπάσε τη σιωπή- Είμαστε εδώ! », ήταν το μήνυμα προτροπής και αλληλεγγύης προς τις κακοποιημένες γυναίκες και όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που καλούνται να λύσουν τη σιωπή τους, από την ανοιχτή εκδήλωση και βιωματική συζήτηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο χώρου του ΚΑΠΗ Γαστούνη. Την εκδήλωση διοργάνωσε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών όπως έχει καθιερωθεί η 25η Νοεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενεργών Γυναικών Γαστούνης «Εριφύλη», με την συνεργασία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Πύργου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας. Με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται και στην Ηλεία όπως συμβαίνει δυστυχώς και σε όλη τη χώρα, το πεντάμηνο λειτουργίας του Γραφείου έχουν καταγραφεί όπως αναφέρθηκε περίπου 185 περιπτώσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που ζήτησαν την παρέμβαση και την βοήθειά τους! Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει πόσο απαραίτητες είναι ανάλογες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών θυμάτων κακοποίησης προκειμένου να λύσουν τη σιωπή τους και να βοηθηθούν.
Θέμα της εκδήλωσης « Από τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις ως την έμφυλη βία… Υπάρχει κι άλλος δρόμος…!», με ομιλητές την Υπαστυνόμο Β΄ Ιωάννα Μπόκιου και τον Αρχιφύλακα Παναγιώτη Μυλωνά, με παρόντα και τον προϊστάμενο του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Πύργου Αστυνόμο Β’ κ. Παναγιώτη, όλοι τους εξειδικευμένα στελέχη του Γραφείου που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2024.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του Συλλόγου «Εριφύλη» κ. Βασιλική Βλαχούλη που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και η υψίστης σημασίας υπενθύμιση για ενότητα και δράση είναι πλέον επιτακτική. Η αλληλεγγύη θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο για τον τερματισμό της έμφυλης βίας: Με το να σταθούμε μαζί με τις επιζώσες. Με στόχο την δημιουργία ασφαλέστερων κοινοτήτων όπου όλες οι γυναίκες όχι μόνο να ακούγονται αλλά να πιστεύονται, να υποστηρίζονται κ να ενισχύονται.» Ανέφερε ακόμα ότι οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη και λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών έτσι ώστε να απευθύνονται για να βοηθηθούν σε κάθε πρόβλημα.
Τέλος η πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους του Συλλόγου τον προϊστάμενο του τμήματος Ενδοοικογενειακής βίας Πύργου καθώς και τους αστυνομικούς – ομιλητές της εκδήλωση, την κ. Τζένη Αβραμίδη για την αφήγηση της και την Κατερίνα Μητροπούλου για την πολύτιμη βοήθεια τους καθώς κ όλες τις φίλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου όπως επίσης και τις υπεύθυνες του ΚΑΠΗ) για την υπέροχη φιλοξενία τους.
Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί αναφέρθηκαν στον σκοπό και την λειτουργία του Γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας Πύργου, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση στο κτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας στον Πύργο, και στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό με δυνατότητα άμεσης επέμβασης και διαχείρισης των περιστατικών που καταγγέλλονται. Η υπηρεσία από την λειτουργία της ως σήμερα μετρά πολλά περιστατικά, συνολικά πάνω από 185 θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας έως τώρα ζήτησαν βοήθεια, περιπτώσεις που έχουν αρκετά από αυτά ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Μάλιστα τονίστηκε ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά ήταν βαριά, υπάρχει δηλαδή μια κλιμακούμενη βιαιότητα και συχνότητα και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, ενώ τα θύματα είχαν ανάγκη να μιλήσουν σ’ έναν άνθρωπο και να καταγγείλουν τους θύτες τους. Και όπως ειπώθηκε από τα στελέχη της Υπηρεσίας, η καταγγελία μπορεί να είναι και ανώνυμη σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια φοβάται το κάνει επώνυμα και η επέμβασή τους είναι άμεση. Τέλος σε σχέση με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, έγινε ειδική αναφορά στη δολοφονία από το θείο της, του 11χρονου κοριτσιού από την Μυρτιά, το πιο «δύσκολο» και απάνθρωπο ίσως περιστατικό που αντιμετώπισαν.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα συγκλονιστικό δρώμενο από νεαρά κορίτσια που με παρασταστικό τρόπο παρουσίασαν τις 13 περιπτώσεις γυναικοκτονίας το 2024. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ακόμα η Αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού Β. Κοντούλη, ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας Κ. Τσεριώνης, η δημοτική συμβουλος Αρετής Τ. Τσερεμέ και εκπρόσωποι της Κοινωνικής υπηρεσίας των δήμων Πηνειού και Ήλιδας και των Συλλόγων Γυναικών Σαβαλίων και Τραγανού.