Αγώνας δρόμου για το φάρμακο και το εμβόλιο του Covid-19
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108069″ img_size=”full”][vc_column_text]Μάχη με τον χρόνο δίνουν ερευνητές και εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να βρουν επειγόντως κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της φονικής ίωσης Covid-19 και να παρασκευάσουν αποτελεσματικό, όσο και ασφαλές για τον άνθρωπο, εμβόλιο.
Ήδη στον πόλεμο κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 έχουν δοκιμαστικά ριχτεί, μεταξύ άλλων, φάρμακα κατά της ελονοσίας, των ιών Εμπολα και HIV, καθώς οι απανταχού επιστήμονες επιταχύνουν ραγδαία τις διαδικασίες, παρακάμπτοντας συχνά τα συνήθη στάδια, όπως πειράματα σε ζώα, για να αναπτύξουν το συντομότερο δυνατό μια φαρμακευτική ασπίδα προστασίας, δεδομένου πως το εμβόλιο δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών ειδικών.
Δεδομένο είναι επίσης πως -πέρα από την προφανή ανθρωπιστική πτυχή των ζωτικών αυτών ζητημάτων- την κούρσα επηρεάζουν τα επιμέρους συμφέροντα κρατών, όπως και τα αστρονομικά κέρδη φαρμακοβιομηχανιών και όχι μόνο.
Πειράματα με φάρμακα
Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει «μεγάλες ποσότητες» χλωροκίνης ως πιθανού θεραπευτικού μέσου για τον νέο κορονοϊό, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Resochin παρασκευάζεται από τον γερμανικό πολυεθνικό κολοσσό Bayer, ο οποίος ανακοίνωσε πως δωρίζει τρία εκατομμύρια δόσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για ενδεχόμενη χρήση κατά του Covid-19.
Σύμφωνα πάντως με τον Σπαν, η γερμανική κυβέρνηση «θέλει να ξέρει γρήγορα» κατά πόσον έχει ευρέα θετικά αποτελέσματα. Βάσει της εφημερίδας Welt, οι δοκιμές του σε ασθενείς με μετρίως σοβαρά συμπτώματα θα αρχίσουν εντός της εβδομάδας στο TübingenInstitute for TropicalMedicine.
Στη Γαλλία, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε πως κατέχει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil (κατά της ελονοσίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου) και είναι έτοιμη να τις διαθέσει στην κυβέρνηση για τη θεραπεία έως και 300.000 ασθενών, έπειτα από ενθαρρυντικές κλινικές δοκιμές σε 24 αρρώστους με Covid-19 στη Μασσαλία.
Μύλο προκάλεσε ο Τραμπ και για το πειραματικό φάρμακο remdesivir (ρεμδεσιβίρη), που έχει αναπτύξει η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία GileadSciences για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα κι έχει φανεί δραστικό κατά των κορονοϊών SARS και MERS σε εργαστηριακά πειράματα.
Πέραν της Κίνας, το AssociatedPress ανέφερε πως έχει ήδη χορηγηθεί σε πολλές εκατοντάδες βαριά ασθενείς σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ιαπωνία, επισημαίνοντας από τη μια πως τρία άτομα ανάρρωσαν στις ΗΠΑ κι από την άλλη πως «είναι αδύνατο να ξέρουμε κατά πόσον αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς». Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως και το remdesivir έχει «ουσιαστικά εγκριθεί» από την FDA, για να ξαναδιαψευστεί κατόπιν από τον επικεφαλής της.
Πάντως, τόσο η χλωροκίνη όσο και το remdesivir συγκαταλέγονται στα σκευάσματα τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανήγγειλε πως θα δοκιμαστούν στο πλαίσιο διεθνούς μελέτης πέντε φάσεων, έχοντας ξεκαθαρίσει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους σε ευρεία κλίμακα. Αντικρουόμενες, παράλληλα, είναι οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και για την πειραματική χρήση συνδυασμού αντιιικών φαρμάκων κατά του HIV σε ασθενείς με Covid-19.
Μερικοί γιατροί προτείνουν επίσης τη συλλογή πλάσματος από το αίμα επιζώντων του νέου κορονοϊού, επειδή οι οργανισμοί τους θα πρέπει να έχουν αναπτύξει φυσικά αντισώματα που θα βοηθούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα άλλων ανθρώπων να καταπολεμήσει τη νόσο.
Δοκιμές για εμβόλια
Ο πυρετώδης αγώνας δρόμου επιστημόνων και εταιρειών αφορά και την παρασκευή εμβολίου για τον Covid-19, καθώς η κούρσα αυτού του ιδιότυπου ανταγωνισμού, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ευρώπης, λαμβάνει και εθνικιστικές διαστάσεις τόσο σε επίπεδο πρωτιάς και γοήτρου όσο και ουσίας για την προφύλαξη της υγείας των τοπικών πληθυσμών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΥ, περίπου 20 εμβόλια βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης διεθνώς. Αψηφώντας τις προβλέψεις ουκ ολίγων ειδικών και στην Ευρώπη, που εκτιμούν πως θα χρειαστεί το λιγότερο ένας χρόνος για να επιβεβαιωθεί πως ένα εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και άρα κατάλληλο προς διάθεση για μαζική χρήση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (γιατρός στο επάγγελμα) εξήγγειλε μεγαλόστομα πως θα μπορούσε να βρεθεί στην αγορά «πριν από το φθινόπωρο», αν επισπευστούν η έρευνα και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ε.Ε.
Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», ο επικεφαλής της CureVac, Φραντς Βέρνερ Χάας, δήλωσε πεπεισμένος ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να το λάβουν από το φθινόπωρο, καθώς τα σχετικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα το τρίτο τρίμηνο του έτους. «Το πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό -αν θα είναι φέτος ή στις αρχές του 2021- εξαρτάται από το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής και την απόφαση [έγκρισης] των ρυθμιστικών αρχών», ανέφερε, εκτιμώντας πως, αν τα πράγματα πάνε καλά, θα μπορούσαν να παραχθούν από 200 μέχρι και 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα και συγκεκριμένα στο Σιάτλ, ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε υγιείς εθελοντές του πειραματικού εμβολίου mRNA-1273, που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna σε συνεργασία με τη βιοϊατρική ερευνητική υπηρεσία NIH (Εθνικά Υγειονομικά Ινστιτούτα) του υπουργείου Υγείας.
Στον αγώνα έχει επιστρατευτεί και ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο, ο Summit της IBM με έδρα το Τενεσί, που κατάφερε να ανιχνεύσει 77 φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες μπορούν δυνητικά να εμποδίσουν τη μόλυνση των κυττάρων ξενιστών του ιού, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου.
«Η κούρσα έχει αρχίσει», έγραφε τις προάλλες η διαδικτυακή έκδοση της κινεζικής SouthChinaMorning Post, «με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές και την Κίνα να ακολουθεί κατά πόδας».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]