«Αγώνας δρόμου» για τα αντιπλημμυρικά – Στόχος του δασαρχείου Πύργου να είναι έτοιμη η μελέτη σε έναν μήνα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143890″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2-3 εκατ. ευρώ από την πολιτεία
[/vc_column_text][vc_column_text]Απόλυτη προτεραιότητα αποτελούν για το δασαρχείο Πύργου τα αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, καθώς οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτών και στις υποδομές του νομού.
Για τον λόγο αυτό, τα αρμόδια τμήματα έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση των σχετικών μελετών, με στόχο να τις έχουν ολοκληρώσει στο τέλος του μήνα και να τις καταθέσουν για χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο με τρία εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν αποτελεσματικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν νέα προβλήματα τον χειμώνα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, στόχος είναι να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν αντιπλημμυρικά έργα κοντά σε σημεία που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο οικισμούς, το οδικό δίκτυο ή έργα υποδομής όπως οι γέφυρες.
«Επιδίωξή μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα, με κύριο στόχο να περιορίσουμε τη στερεοπαροχή και την υδατοπαροχή των ρεμάτων, την οποία προκαλεί η διαβρωτική και παρασυρτική δράση των όμβριων υδάτων», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”103376″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα αντιπλημμυρικά τέθηκαν ως ύψιστη προτεραιότητα και από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, κατά την προχθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Κρατικής Αρωγής και αρμόδιος για τις πυρόπληκτες περιοχές, Χρήστος Τριαντόπουλος.
«Αν δεν πιαστεί το νερό ψηλά, δηλαδή στο βουνό που ήδη κάηκε, τότε παρέλκει οποιαδήποτε συζήτηση για οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο. Ξέρετε όλοι ότι οι αποδοχείς ύδατος είναι διαστασιολογημένοι με βάση κανονικές συνθήκες. Όταν οι συνθήκες δεν είναι κανονικές, τότε κανένα αντιπλημμυρικό δεν σώζει την κατάσταση. Άρα άμεσα θα πρέπει να γίνει η παρέμβαση ψηλά στο βουνό, εκεί που άλλοτε υπήρχε το δάσος μας. Έχω ήδη επικοινωνήσει και με επιστολές με τα αρμόδια Δασαρχεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και διά ζώσης με τους αρμόδιους, και έχουμε δηλώσει έτοιμοι να βοηθήσουμε και το υπουργείο μολονότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση πρότασης και λύσης για κορμοδέματα και για κλαδοκλοπές και για όλα αυτά που χρειάζονται και για την πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων», τόνισε ο κ. Φαρμάκης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]