FOLLOW US: facebook twitter

“Αγκάθι” οι προσφυγικές αγροτικές εκτάσεις της Κ. Παναγιάς: Οι κάτοικοι ετοιμάζουν δυναμικά τον αγώνα τους για να βρουν το δίκιο τους

Ημερομηνία: 14-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75530″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει παρουσιαστεί στην Ηλεία με τους δασικούς χάρτες, παραμένει δίχως λύση. Όπως είχαμε επισημάνει προ μηνών, οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, μιας περιοχής που με παραχωρητήρια του δημοσίου εγκαταστάθηκαν, μετά το 1922 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, είναι μετέωροι σχετικά με τις ιδιοκτησίες τους και κυρίως με τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομών νομικών προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή με τον δικηγόρο – μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ και πρόεδρο του ΔΣ Ήλιδας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον δικηγόρο Πέτρο Κιούνη και μηχανικούς, ώστε να εξετάσουν τα δεδομένα.

Η μη εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής, από τους δασικούς χάρτες όπως προβλέπεται και σε σχετική εγκύκλιο (ΑΔΑ: 6ΔΜ04653Π8-ΦΧΒ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργεί πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους κατοίκους. Προβλήματα που πέραν των διαδικασιών πιθανής μεταβίβασης της ιδιοκτησίας σε κάποια αγοραπωλησία, αφορούν και στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Οι κάτοικοι είναι “πυρ και μανία” με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία κατηγορούν πως δεν έστειλε τα παραχωρητήρια στην Διεύθυνση Δασών, ώστε να ενημερωθούν οι δασικοί χάρτες και να χαρακτηριστούν αγροτικές οι παραχωρημένες από το κράτος εκτάσεις.

Οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς, ετοιμάζουν τον αγώνα τους δυναμικά πέρα από τις όποιες νομικές κινήσεις γίνουν, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους…

Τι λένε οι κάτοικοι της Κ. Παναγιάς

Κωνσταντίνος Τσιπούρας – κάτοικος Κ. Παναγιάς

«Η περιοχή μας είναι προσφυγική. Ότι γη μας έδωσαν τότε, το 1934, είναι με τίτλους κυριότητας με παραχωρήσεις που έγιναν το 1954. Τώρα βρέθηκαν μέσα στους χάρτες πολλά κομμάτια δικά μας να είναι δασικές εκτάσεις. Κάνουμε τις ενστάσεις με τους μηχανικούς μας και τώρα που ήρθε η εποχή της επιδότησης ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας λέει πως οι εκτάσεις είναι δασικές. Από κάποιους έκοψαν όλη την επιδότηση, από κάποιους άλλους λίγη και ενημερωθήκαμε με μηνύματα στο κινητό. Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει γίνει. Κάνουμε κινήσεις από χθες  και θα πιέσουμε να δοθεί λύση. Η Κάτω Παναγιά, έχει παραχωρητήρια, είναι άλλο καθεστώς. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, το εισόδημά μας βασίζεται στην ελιά».

Βασίλης Γιαννίκος – κάτοικος Κ. Παναγιάς

«Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν σταδιακά από όταν ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες το 1922. Τώρα έρχονται να πάρουν πίσω τα κτήματα που πήραν οι παππούδες μας. Μας τα βγάζουν δασικά. Είναι ένα πρόβλημα που καίει όλο το χωριό».

Σταύρος Ροζάκης – κάτοικος Κ. Παναγιάς

«Επί Βενιζέλου μας δόθηκαν οι εκτάσεις με 44 στρέμματα ανά οικογένεια. Ήταν λογγομένες εκτάσεις που άρχισαν να τις καλλιεργούν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Πέρασαν οι εκτάσεις στα παιδιά και η Εφορία έπαιρνε τους φόρους της κανονικά. Τώρα ήρθαν και διεκδικούν δάσος. Εδώ δεν υπήρχε τίποτα τότε. Οι περισσότεροι δεν έκαναν ενστάσεις αφού οι εκτάσεις είναι προσφυγικές και είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις εδώ. Και ήρθαν τώρα να κόψουν τις επιδοτήσεις».

Σπύρος Γαληνός – κάτοικος Κ. Παναγιάς

«Το χωριό έχει εκτάσεις μόνο από διανομή και ως εκ τούτου βάσει σχετικής εγκυκλίου που έχει εκδοθεί στις 12/4/2017 εξαιρείται από τους δασικούς χάρτες χωρίς υποχρέωση των ιδιοκτητών, να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, ένστασης, εξαγοράς ή ότι άλλο. Προς το παρόν έχουμε ζητήσει νομική συμβουλή και αναμένουμε νέα ενημέρωση από τους νομικούς μας συμβούλους ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Σε πρώτη φάση θα είναι μια εξώδικη αναφορά που θα κοινοποιείται σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες προς ενημέρωση καταρχήν και έπειτα με βάση τη νομική συμβουλή θα λάβουμε θα αποφασιστεί τι θα πράξουμε από εκεί και μετά».

Γιάννης Καμμένος – κάτοικος Κ. Παναγιάς

«Όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή αυτά ήταν η αποζημίωση στους πατεράδες μας. Όλα ήταν άγρια δάση εδώ και μοναστηριακά. Παραχώρησαν τις εκτάσεις από το 1935 με τίτλους και παραχωρητήρια. Οι πατεράδες μας και εμείς δεν προλάβαμε να τα ξεχερσώσουμε όλα και έμειναν και ορισμένα. Δεν είναι δασικά, αναφέρονται στους τίτλους. Τώρα τα ξεχερσώσαμε. Είχαν δώσει 44 στρέμματα σε κάθε έναν από τους πατεράδες μας και μετά τα μοίρασαν στα παιδιά τους».

Αντώνης Σοφιανός – πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κ. Παναγιάς

«Έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με τη μη αναγνώριση των αγροτικών εκτάσεων του προσφυγικού οικισμού της Κ. Παναγιάς. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα θεωρεί δασικά και δεν πρόκειται να δώσει τις επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης με αυτό το πρόσχημα. Τα λάθη είναι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας και από τη Διεύθυνση Δασών. Μας «παίζουν» μπαλάκι εδώ και ενάμιση χρόνο και για αυτό προχωρήσαμε και εμείς να κινηθούμε νομικά».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia