«Αγκάθι» η εγκληματικότητα στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53150″ img_size=”full”][vc_column_text]
Υψηλά ποσοστά παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το θέμα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης τέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής με προσωπικό είναι το ζητούμενο, ενώ εξετάζεται και η παραβατικότητα των τελευταίων ετών μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και προέρχονται από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας.
Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος που έκανε και τη σχετική εισήγηση ανέλυσε τα δεδομένα δήλωσε πως «τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση , όσο και οι διοικητές των Αστυνομικών τμημάτων και οι αστυνομικοί επιτελούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης την δουλειά τους και τα προβλήματα οφείλονται κατά την άποψη μου στην απελπιστική υποστελέχωση των τμημάτων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο σύνολο των καταγραφών στα παλιότερα Α.Τ. Ανδραβίδας και Λεχαινών και μετέπειτα Α.Τ. Ανδραβίδας – Κυλλήνης και στο Α.Τ. Βάρδας μετέπειτα Βουπρασίας, έχουν καταγραφεί από το 2015 δέκα ληστείες από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι τέσσερις, 708 κλοπές και διαρρήξεις από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 91, 229 κλοπές οχημάτων από τις οποίες εξιχνιάστηκαν 52. Το σύνολο των περιστατικών είναι 947 από τα οποία εξιχνιάστηκαν τα 147 ήτοι ποσοστό 16%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Α. Ηλείας τα διαθέσιμα μέσα είναι πολύ περιορισμένα, ενώ τις περισσότερες φορές οι αστυνομικοί που καλούνται να μεταβούν σε κάποιο συμβάν είναι απασχολημένοι με προσαγωγές κυρίως.
Ο κ. Μίγκος πρότεινε για την εξέταση του θέματος να δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας το οποίο θα είναι υπό την εποπτεία του Κέντρου Κοινότητας. Ένα όργανο που θα έχει προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικά χαρακτήρα και που θα επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη.
Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια του Δήμου για την πρόληψη του εγκλήματος κρίνεται απαραίτητη, αφού οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να μεριμνούν για την προφύλαξη τους, ώστε να ελαττώνεται η περίπτωση θυματοποιήσής τους, αλλά και να λειτουργούν σε συλλογικό και συμμετοχικό επίπεδο λαμβάνοντας μέρος στις δράσεις που εκπονούνται
Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας σε συνεργασία με τοπικούς, σχολικούς συλλόγους κ.ά. θα δύναται να πραγματοποιήσουν θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.
Παράλληλα προτείνεται η σύσταση και ο συντονισμός δικτύου εθελοντών – στελεχών πρόληψης κατά τομείς όπως η οδική συμπεριφορά, η παραβατική συμπεριφορά, η σχολική και εξωσχολική βία, η χρήση ναρκωτικών, η κακοποίηση και η εκμετάλλευση ανηλίκων και γυναικών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]