FOLLOW US: facebook twitter

Άγιος Βαλεντίνος: Έξι διάσημα έργα τέχνης που υμνούν τον έρωτα και την αγάπη

Ημερομηνία: 14-02-2024 | Συντάκτης:

Η αγάπη και το πάθος του έρωτα έχουν αποτελέσει διαχρονικά μία από τις πιο σημαντικές πηγές έμπνευσης στην τέχνη. Για παράδειγμα, το «Φιλί» του Γκούσταφ Κλιμτ. Ένα αναμφισβήτητο αριστούργημα από τη «Χρυσή Περίοδο» του Αυστριακού καλλιτέχνη, πρόκειται για έναν πίνακα ταυτόχρονα ερωτικό και τρυφερό. Ο Κλιμτ εμπνεύστηκε από το στυλ των ιαπωνικών ψηφιδωτών και την παγκόσμια έλξη της ρομαντικής αγάπης.

«”Το φιλί” ενσαρκώνει συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης και απευθύνεται σε όλες τις γενιές ανθρώπων», είχε πει ο Franz Smola, επιμελητής του μουσείου Upper Belvedere στη Βιέννη, όταν η γκαλερί γιόρτασε την 100ή επέτειο από το θάνατο του Κλιμτ το 2018.

Αν και τα ακόλουθα αριστουργήματα είναι ικανά να ξυπνήσουν συναισθήματα ρομαντισμού οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι αναμφίβολα η κατάλληλη στιγμή για να τα ξαναδούμε.

Φωτογραφία: Getty Images

Το φιλί» του Γκουστάβ Κλιμτ (1908): Δημιουργήθηκε στο αποκορύφωμα της λεγόμενης «χρυσής περιόδου» του Κλιμτ και είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες παγκοσμίως.

Φωτογραφία: Getty Images

«Ο ψαράς και η σειρήνα» του Frederic Leighton (1856-58): Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κριτικός τέχνης για να δει το πάθος που αποτυπώνεται σε αυτόν τον πίνακα που έχει εμπνευστεί από την ελληνική μυθολογία. Βέβαια, οι μυθικές σειρήνες θεωρούνταν ότι παρέσυραν τους ναυτικούς στον θάνατο.

Φωτογραφία: Getty Images

Η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι (1484-86): Απεικονίζει τη θεά του έρωτα ως εξιδανικευμένο πρότυπο τελειότητας και αγνότητας, όρθια πάνω σε ένα γιγάντιο κοχύλι.

Φωτογραφία.: Getty Images

Η Εβραία νύφη» του Ρέμπραντ (1665-1669): Ο άνδρας αγγίζει απαλά το στήθος της γυναίκας με το βλέμμα των δύο ερωτευμένων να είναι ευγενικό και παράλληλα τρυφερό.

Φωτογραφία: Getty Images

Πορτρέτο της Φρίντα Κάλο ως «Τεχουάνα» (1943): Αυτό το διπλό πορτρέτο ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού του 1940 μετά το διαζύγιο των Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα. Ο Ντιέγκο είναι στο μυαλό της, «κλειδωμένος» μέσα στο κεφάλι της.

Φωτογραφία: MoMA Learning

Οι εραστές» του Ρενέ Μαγκρίτ (1928): Δύο εραστές προσπαθούν να φιληθούν μέσα από τις ξεχωριστές γκρίζες κουκούλες τους, τα χείλη δεν συναντιούνται ποτέ, το ύφασμα είναι στεγνό και ασφυκτικό. Δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον, δεν μπορούν να αισθανθούν ο ένας τον άλλον και δεν μπορούν καν να φιληθούν.

Από την lifo με πληροφορίες από Guardian, CNN


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος