Αυξημένες αφίξεις, όχι όμως και τα έσοδα στην Ηλεία – Το «αγκάθι» του Airbnb
Ακρίβεια και Airbnb συμπιέζουν τον τουρισμό στην Ηλεία
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Άργησε να πάρει… μπρος η τουριστική κίνηση στην Ηλεία το φετινό καλοκαίρι, καθώς ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με την υψηλή πληρότητα, αλλά τον Ιούλιο οι αφίξεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των ξενοδόχων.
Στην Αρχαία Ολυμπία οι κρατήσεις άρχισαν να αυξάνονται μετά τις 15 Ιουλίου, αφού στο α΄ μισό του Ιουλίου η κίνηση ήταν πτωτική. Ωστόσο, τον Αύγουστο σημειώθηκε αλματώδης αύξηση επισκεπτών, η οποία οδήγησε σε υψηλή πληρότητα, ενώ σε ανάλογα επίπεδα θα κυμανθεί και ο Σεπτέμβριος με τα οργανωμένα γκρουπ του εξωτερικού.
«Μέχρι τις 15 Ιουλίου είχαμε μεγάλη πτώση. Ο Αύγουστος ευτυχώς πήγε καλά με ικανοποιητική πληρότητα, κυρίως με μεμονωμένους επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Το καλό είναι ότι για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υπάρχει ενδιαφέρον από οργανωμένα γκρουπ από Ευρώπη και ΗΠΑ, οπότε ευελπιστούμε σε καλή εξέλιξη», δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, σημειώνοντας όμως ότι η αύξηση του τζίρου δεν ισοδυναμεί και με αύξηση στα κέρδη.
«Έχουμε μεν αύξηση στον τζίρο, αλλά στην πραγματικότητα δεν μεταφράζεται σε αύξηση των κερδών μας. Αn υπολογίσουμε ότι το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί περίπου 35-37% και οι τιμές μόνο 10-15%, τότε το υπόλοιπο 20% το παίρνουμε εμείς επάνω μας», εξήγησε.
Ανάλογη εικόνα και στην πεδινή Ηλεία
Παρόμοια είναι η εικόνα και στη βόρεια Ηλεία, καθώς ο Ιούλιος ήταν μέτριος και ο Αύγουστος καλός. Η πλειονότητα των επισκεπτών ήταν Έλληνες, καθώς οι ξένοι ήταν λιγότεροι φέτος.
«Ο Αύγουστος ήταν καλός, ο Ιούλιος όχι και τόσο διότι είχαμε κενά. Φέτος είχαμε περισσότερο εγχώριο τουρισμό. Δεν έλειψαν οι ξένοι, αλλά ήταν λιγότεροι. Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τον Σεπτέμβριο», ανέφερε και πρόσθεσε πως το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων επηρεάζει την αναλογία εσόδων-εξόδων.
«Οι τιμές οι δικές μας δεν μπορούν να ανέβουν όπως π.χ. στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, άρα τις διατηρούμε πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Την ίδια στιγμή, τα κόστη είναι πολύ αυξημένα, σε ενέργεια, σε μεροκάματα κλπ Αυτό σημαίνει πως η άνοδος των αφίξεων είναι αναντίστοιχη των καθαρών κερδών. Θα δούμε στο τέλος τις θα μείνει», επισήμανε.
Το «αγκάθι» του Airbnb
Η ραγδαία ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, γνωστής ως Airbnb, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ηλεία. Στην πλατφόρμα είναι πάρα πολλά ακίνητα αναρτημένα για μίσθωση, όμως το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Τυλιγάδα είναι τα… αόρατα Airbnb που κινούνται εκτός νομιμότητας.
«Έχουμε ξαναπεί ότι δεν είμαστε αντίθετοι με το νόμιμο Airbnb. Το πρόβλημα όμως είναι με τα παράνομα, διότι για κάθε ένα που βλέπουμε, υπάρχουν πίσω άλλα πέντε που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση και δεν πληρώνουν τίποτα στο κράτος. Αυτό πρέπει με κάποιον τρόπο να το ρυθμίσουμε γιατί παραβιάζει κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού», υπογράμμισε.
Ο κ. Μαυρόπουλος δήλωσε στην «Πρωινή» ότι και στον Κάμπο το φαινόμενο είναι υπαρκτό και στρεβλώνει την τουριστική αγορά.
«Και εδώ το Αirbnb ζει και βασιλεύει. Οι προδιαγραφές με τις οποίες λειτουργεί, είναι πολύ πιο χαλαρές από τα επίσημα ξενοδοχεία. Ο κόσμος πλέον κοιτάζει αν είναι φτηνό το κατάλυμα και δεν τον νοιάζει τόσο πολύ το σέρβις. Αυτό όμως είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, διότι εμείς πληρώνουμε πολλά χρήματα σε φόρους, εισφορές και άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος», ανέφερε.