FOLLOW US: facebook twitter

Αυξάνονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς

Ημερομηνία: 11-07-2024 | Συντάκτης:

Πάνω από 30 αιτήσεις σε 4 χρόνια στην Ηλεία

H προϊστ. της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Ασημίνα Χαλικιά εξηγεί στην Πρωινή γιατί ο θεσμός προσελκύει το ενδιαφέρον

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο θεσμός της αναδοχής στην Ηλεία, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που την επιλέγουν αντί της -πιο χρονοβόρας και πολύπλοκης- υιοθεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί περίπου 30 αιτήσεις.

Όπως εξηγεί στην Πρωινή η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Ασημίνα Χαλικιά, η αναδοχή είναι γραφειοκρατικά πιο ευέλικτη διαδικασία σε σχέση με την υιοθεσία, διότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των ιδρυμάτων, όμως εμφανίζει ορισμένες δυσκολίες με συναισθηματική διάσταση.          

«Η αναδοχή είναι ένας θεσμός που βοηθάει πραγματικά τα κοινωνικά ευάλωτα παιδιά, διότι μια οικογένεια αναλαμβάνει υπό την προστασία της τη φροντίδα και ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του δεν μπορούν να το φροντίσουν. Το παιδί μένει στη νέα του οικογένεια χωρίς όμως να διακόπτεται η επαφή με τους φυσικούς του γονείς. Δηλαδή οι υποψήφιοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι υπάρχει πιθανότητα επιστροφής του παιδιού στη βιολογική οικογένεια, κάτι που ενδεχομένως είναι συναισθηματικά περίπλοκο και ίσως όχι εύκολα διαχειρίσιμο», τόνισε η κ. Χαλικιά και πρόσθεσε πως αρκετοί ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι γονείς εκφράζουν την προσδοκία να εξελιχθεί η αναδοχή σε υιοθεσία μελλοντικά.

«Στην υιοθεσία, τόσο η διαδικασία αυτής όσο και η ολοκλήρωσή της, έχουν διαφορετική δυναμική. Η μεγαλύτερη διαφορά της αναδοχής με της υιοθεσίας είναι ότι η υιοθεσία ολοκληρώνεται με μία τελεσίδικη νομική πράξη, την οποία καθορίζει ο Αστικός Κώδικας. Το παιδί δηλαδή, αποκόπτεται από τους φυσικούς γονείς και, συγχρόνως, ο θετός γονιός έχει πλήρη δικαιώματα στο παιδί, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να διατηρεί σχέσεις με τους φυσικούς γονείς του παιδιού. Εμείς ως υπηρεσία κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον τα παιδιά. Στην αναδοχή το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς όμως να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot