FOLLOW US: facebook twitter

Αυτός που κερδίζει πάντοτε είναι η φωτιά

Ημερομηνία: 04-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η σταθερή επωδός κάθε καλοκαιρινής περιόδου στην ειδησεογραφία και στη ζωή των πολιτών είναι η κατάσταση στα πύρινα δασικά μέτωπα. Όμως η φετινή χρονιά  ήταν ιδιαίτερα καταστροφική. Με σύμμαχο την κλιματική αλλαγή, αλλά κυρίως λόγω της αδιαφορίας των κρατικών επιλογών, ο πόλεμος κάθε καλοκαίρι γίνεται δριμύτερος και πάντοτε εκείνος που κερδίζει είναι η φωτιά. Και αυτό γιατί εκείνος ο παράγοντας που αλλάζει τις ισορροπίες στη ζυγαριά είναι η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη ανθρώπινου, πυροσβεστικού, δυναμικού.

Η δεινή εμπειρία και φέτος το αποδεικνύει. Οι ελλείψεις πυροσβεστών, σε πρώτο επίπεδο και χρηματικών πόρων, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και για στρατηγικές πρόληψης, στην ουσία είναι τρομακτικές.

Το 2022, κατά τη Eurostat, οι δαπάνες της δημόσιας διοίκησης για «υπηρεσίες πυροπροστασίας» στις 27 χώρες της Ε.Ε. ανήλθαν σε 37,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια μελέτη, «το μερίδιο των συνολικών δημόσιων δαπανών στην Ε.Ε. που προορίζονται για υπηρεσίες πυροπροστασίας παρέμεινε σταθερό στο 0,5% των συνολικών δαπανών από το 2016 μέχρι σήμερα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot