FOLLOW US: facebook twitter

Αυτοψία Γιαννόπουλου στην παράκαμψη Λαστεΐκων

Ημερομηνία: 30-05-2024 | Συντάκτης:

Το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση ο δρόμος

-Πολύ σημαντικό έργο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ηλείας, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αυτοψία στις εργασίες κατασκευής της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη-Κατακόλου έκανε χθες το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνουν οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις στο τμήμα από τον Άγιο Ιωάννη προς τα Βυτινέικα. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ο δρόμος αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση το καλοκαίρι του 2025, καθώς οι καθυστερήσεις που προέκυψαν από την εξέλιξη των απαλλοτριώσεων, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την ανάγκη μετακίνησης υπογείων αρδευτικών δικτύων, οδήγησαν την ανάδοχο εταιρεία να υποβάλει αίτημα παράτασης.

Το αίτημα έγινε δεκτό από την Οικονομική Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι οι πρόσθετες μελέτες και εργασίες στο αρδευτικό δεν μπορούσαν να γίνουν πριν από το τέλος της αρδευτικής περιόδου.

Παράλληλα, οι δυσκολίες στις εκσκαφικές εργασίες για την κατασκευή των πασσάλων καθώς και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή κατασκευής του έργου κατά τις χειμερινές περιόδους 2021-2022 και 2022-2023 (χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις), οι οποίες κατέστησαν ανέφικτη την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου, απέδειξαν ότι η καθυστέρηση στο στην πρόοδο των εργασιών δεν οφειλόταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας.

Β. Γιαννόπουλος: «Πολύ σημαντικό έργο»

Ταυτόχρονα, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου με τη μεταφορά του στη νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027» για την επόμενη προγραμματική περίοδο, με προϋπολογισμό 5,81 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του , η είσοδος από την Εθνική οδό Πατρών-Πύργου θα γίνεται στη διασταύρωση Βουνάργου και η έξοδος στον οικισμό Άγιος Ιωάννης, στο ύψος της Ιεράς Μονής Παναγίας Εισοδιώτισσας, και θα είναι ασφαλέστερη, συντομότερη και ευκολότερη η σύνδεση της Εθνικής Οδού με το λιμάνι Κατακόλου, ενώ θα μειωθεί και ο χρόνος της διαδρομής Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία, καθώς μέχρι σήμερα τα τουριστικά λεωφορεία που αναχωρούν από το Κατάκολο με προορισμό την Ολυμπία, διέρχονται υποχρεωτικά μέσα από τον οικισμό και η κίνησή τους δυσκολεύει λόγω της στενότητα τους σημερινού δρόμου.

Το συνολικό μήκος της παράκαμψης θα είναι 3,3 χλμ περίπου και προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο γέφυρες, μία στον ποταμό Ιάρδανο και στην συμβολή με την οδό Γρανιτσαίικα – Βυτινέικα.

Όπως τόνισε στην ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, η κατασκευή της παράκαμψης θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, ειδικά στον τουρισμό, και ταυτόχρονα θα βελτιώσει σημαντικά και τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) επισκέφθηκα το εργοτάξιο της οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο και διαπίστωσα πως είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες οδοστρωσίας, οι διανοίξεις και η κατασκευή τεχνικών της οδού. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό οδικό έργο, που θα ενώσει την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου με την Επαρχιακή Οδό Πύργου – Κατακόλου, διευκολύνοντας και τη μετακίνηση των τουριστών από το Κατάκολο προς την Αρχ. Ολυμπία», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος