Αυτόματο μπλόκο της εφορίας για όλες τις οφειλές
Η διασύνδεση των υπηρεσιών ΑΑΔΕ-Εφορίας με το Δημόσιο, δίνει τη δυνατότητα άμεσης και ψηφιακής παρακολούθησης που αφορούν χρέη, οφειλές, καταθέσεις και εν γένει κινήσεων φορολογικού χαρακτήρα που κάνουν οι πολίτες. Το ενιαίο «δίχτυ» online επίβλεψης θα βρει εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο στο πεδίο της φορολογικής ενημερότητας.
Συγκεκριμένα ενεργοποιείται η νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνεται άμεσα και ψηφιακά για την ανάγκη δέσμευσης ή αποδέσμευσης αποδεικτικού ενημερότητας σε φορολογούμενους με χρέη, όχι μόνο στην εφορία, αλλά σε δήμους και περιφέρειες. Θα αρκεί, δηλαδή, μία κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας ή ένα απλήρωτο δημοτικό τέλος, για να μπαίνει αυτόματο μπλόκο στην έκδοση της φορολογικής ενημερότητας.
Όσοι εντοπιστούν με εκκρεμότητες-έστω και μικροποσών- προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, δεν θα μπορούν να λάβουν τη φορολογική ενημερότητα μέχρι να εξοφλήσουν ή να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα όσοι δεν έχουν χρέη ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στους δήμους και τις περιφέρειες η φορολογική ενημερότητα θα εκδίδεται με διαδικασίες-εξπρές.
Πότε απαιτείται πιστοποιητικό
Ο κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει την έκδοση ή μη του αποδεικτικού ενημερότητας είναι τα χρέη προς του δημόσιο, το ύψος τους, αν είναι ρυθμισμένα, η συμπεριφορά του οφειλέτη και αν υπάρχουν εξασφαλίσεις.
Ειδικότερα για την έκδοση ενημερότητα, λαμβάνονται υπόψη όλες οι βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών από συνυποχρέωση / συνυπευθυνότητα του αιτούντα (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα), εφόσον, υπερβαίνουν τα τριάντα (30) ευρώ, δηλαδή οφειλές βεβαιωμένες προς το Δημόσιο (προς τη Φορολογική Διοίκηση – Δ.Ο.Υ., Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., κ.τ.λ.) και προς τρίτους.
Πότε είναι υποχρεωτικό
Η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας καθίσταται υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:
- Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός καθορίζεται στην κείμενη νομοθεσία, από Δημοσίους Υπολόγους και από αυτούς που ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των ανωτέρω, εφόσον το ακαθάριστο ποσό για κάθε τίτλο πληρωμής υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά δικαιούχο.
- Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα.
- Για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ’ επαχθούς αιτίας, γονικής παροχής, δωρεάς ή δια εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για την εκούσια σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, τη διανομή κοινών ακινήτων, την εκούσια ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, εφόσον στην τελευταία περίπτωση η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ των συγκυρίων του ακινήτου ή και τρίτων, ανεξαρτήτως εάν τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της ανεγέρσεως.
- Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή παροχής υπηρεσιών ή προμηθειών από το Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός καθορίζεται στην κείμενη νομοθεσία.
- Για κάθε άλλη πράξη, συναλλαγή ή ενέργεια για την οποία απαιτείται προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας από τις εκάστοτε εν ισχύ διατάξεις.
Πηγή:https://www.sofokleousin.gr/aytomato-mploko-tis-eforias-gia-oles-tis-ofeiles#goog_rewarded