FOLLOW US: facebook twitter

Αφηγηθείτε ιστορίες του τόπου μας!

Ημερομηνία: 08-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Πολιτισμός

Κάλεσμα από ερευνήτρια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κάλεσμα σε όλους τους Ηλείους να στηρίξουν την προσπάθεια συγκέντρωσης προσωπικών ιστοριών κατοίκων της Ηλείας, απευθύνει Researcher, Ερευνήτρια Ιστοριών για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μαγδαληνή Αλεξανδρή.

«Καθήκον και στόχος μου είναι να προωθήσω ιστορίες ανθρώπων – κατοίκων του Νομού Ηλείας, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον τόπο, την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του.

Στα πλαίσια αυτής της ανθρωπιστικής και πολιτισμικής έρευνας, θα ήθελα να υπάρξει μία σχετική ενημέρωση η οποία θα αφορά όλους τους κατοίκους της Ηλείας, ή/και να μου προτείνετε άτομα τα οποία θεωρείτε ότι θα ενδιαφέρονταν να μας πουν τη δική τους προσωπική ιστορία ζωής και να συνδράμουν στο έργο αυτό (μπορεί να είναι κοντινά σας πρόσωπα ή κι εσείς οι ίδιοι). Η εκάστοτε ιστορία έχει ως βάση της το θέμα που θα επιλέξει ο ίδιος ο αφηγητής, αυτό δηλαδή που θεωρεί ότι πρέπει να ακουστεί/μοιραστεί και να διατηρηθεί στον χρόνο διότι έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία τόσο για τον ίδιο όσο και για τον τόπο του. Ύστερα η συνέντευξη καθορίζεται και αναπτύσσεται με βάση τις ερωτήσεις που θα θέσει ο ερευνητής.

Οι ιστορίες είναι δυνατόν να έχουν σχέση με θέματα πολιτικής, ιστορίας, κοινωνικά θέματα, θέματα σχετικά με τα ήθη – έθιμα, παραδόσεις, ακόμη και τοπική κουζίνα. Επίσης μπορούν να αναφερθούν προσωπικές εμπειρίες ζωής από την καθημερινή ζωή του αφηγητή, παράδειγμα: 1. ένας άνθρωπος που είναι αγρότης/ναυτικός/δάσκαλος/γιατρός/μουσικός κ.α καθημερινά ή μη επαγγέλματα, τα οποία τον παρακινούν σε προσωπικό επίπεδο και τον εμπνέουν, 2. προσωπικά χόμπι (πχ. ενασχόληση με τον εθελοντισμό, τη ζωγραφική, τη κατάδυση (μερικά τυχαία παραδείγματα), ή άλλες ενασχολήσεις, που σε κάθε περίπτωση τον εμπνέουν και τον παρακινούν, τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο, τον γεμίζουν και τον προσδιορίζουν ως άτομο, 3. διαβατήριες τελετές και σημαντικά συμβάντα μέσα στη ζωή του αφηγητή (πχ. ένας γάμος, μια απώλεια), κ.α.

Σαφώς, υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς – ανάδειξης ενός συλλόγου/ομίλου/πολιτισμικής ομάδας μέσω της συνέντευξης, (πχ. η ιστορία ενός συλλόγου, οι παραδόσεις του, η σημασία στη κοινότητα κλπ.), ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια της προσωπικής συνέντευξης του ατόμου σε συνάρτηση με το πως επηρεάζει το ίδιο το άτομο η συμμετοχή του στην εκάστοτε ομάδα ή το αντίθετο, δηλαδή ποια η θέση του ατόμου στην ομάδα και ποια η επιρροή που ασκεί στην ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει η προσωπική ιστορία του αφηγητή, η ζωή, τα βιώματα, τα αισθήματα που έχει το άτομο από το οποίο θα πάρουμε την συνέντευξη σε συνάρτηρη με τον περίγυρο και το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Εδώ θα βρείτε και τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας όπου αναρτώνται οι ιστορίες μας: https://www.istorima.org/

*Οι ιστορίες που έχω αναλάβει εγώ προσωπικά να προωθήσω θα είναι προφορικές ιστορίες, οι οποίες θα ηχογραφούνται, δεν θα υπάρχει βιντεοσκόπηση.

Θα ήθελα πολύ από μεριάς σας να συνεισφέρετε σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας, με όποιον δυνατό τρόπο επιθυμείτε, με κάποια δημοσίευση/κοινοποίηση ενδεχομένως. Θα χαρώ πολύ να συνεργαστούμε!

Στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση/απορία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος