FOLLOW US: facebook twitter

Αφιέρωμα Τιμής και Μνήμης: Έφυγε η Φανή Στεφ. Πετραλιά…

Ημερομηνία: 26-01-2024 | Συντάκτης:

Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου*


-Μια ξεχωριστή μορφή της δημοσιογραφίας 

-Μια συνεπής αγωνίστρια της Δημοκρατίας 

-Μια Πυργιώτισσα και εκ καταγωγής διβριώτισσα, από την μεγάλη οικογένεια των Πετραλαίων που αγαπούσε και τιμούσε την γενέτειρα του πατέρα της 

Πέθανε η  διακεκριμένη δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών «”Έφυγε” ξαφνικά από κοντά μας η Γενική Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Φανή Πετραλιά».

Την τελευταία της πνοή άφησε η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά, βυθίζοντας στη θλίψη τον δημοσιογραφικό και πνευματικό κόσμο.

Έφυγε ξαφνικά, η γνωστή  αγωνίστρια της αριστεράς και της δημοσιογραφίας. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για χρόνια, Γραμματέας του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ μέχρι τώρα.  Συμμετείχε  στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία καθώς και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων  εκπροσωπώντας την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ. Η Φανή Πετραλιά ξεχώρισε στον τομέα της δημοσιογραφίας αρχικά στο περιοδικό  «Γυναίκα», τη δεκαετία του ’70,  κατόπιν στα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ». Ήταν πολύτιμη η προσφορά της  και πλούσιο το έργο που αφήνει.  

Ήταν κόρη του γνήσιου τέκνου της Δίβρης Στεφάνου Πετραλιά, διακεκριμένου αγωνιστή της Αριστεράς και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες, δίπλα στον Αγωνιστή Ιεράρχη της Εθνικής Αντίστασης Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο. Ο Στέφανος Πετραλιάς είχε διατελέσει Βουλευτής των Φιλελευθέρων την δεκαετία του 1950. Μάλιστα ενώ παραθέριζε στη Δίβρη τραυματίστηκε σοβαρά από το διερχόμενο λεωφορείο της γραμμής στο γεφύρι του ποταμιού “Βαμβακάς”….

Το Στέφανο Πετραλιά μαζί με τον αδελφό του Αντώνη Πετραλιά το “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ’ είχε τιμήσει σε Ημερίδα με ομιλητή τον εκ Δίβρης Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκο Α. Αναστασόπουλο.

Η Φανή και ο αδελφός της Νίκος γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον Πύργο και έζησαν στην Αθήνα. Ο Νίκος είναι γνωστός διανοητής Καθηγητής, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ομίλου “Φίλοι Σάκη Καράγιωργα” (στον οποίο θήτευσα ως μέλος)

Η Φανή ήταν αναγνώστρια και θαυμάστρια του περιοδικού μας “ΔΙΒΡΗ” και μάλιστα ντοκουμέντο εκ του περιοδικού μας για την Αστυνομία της Δίβρης του 1835, είχε δώσει προς δημοσίευση στις εφημερίδες “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” και “ΕΛΕΥΞΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”. Ακόμη μου είχε δείξει σοβαρά  ντοκουμέντα της οικογένειας για περιστατικά της πολιτικής οικογένειάς της, καθώς και την σύνδεση που είχαν με τον Νίκο Μπελογιάννη.

Η Φανή Πετραλιά αγαπούσε υπερβολικά την Δίβρη και όπως μου είχε εκμυστηρευτεί,  παρότι είχε δικαίωμα στο μεγάλο “Αρχοντικό σπίτι της Οικογένειας Πετραλιά ” στη Λαγκάδα, λόγω στενοχώριας εκ μέρους κάποιων μελών συγγενών της, δεν ερχόταν….

Ας είναι ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ τώρα που  περήφανη πλέει την Αχερουσία Λίμνη για το μεγάλο ταξίδι της….

*Πρόεδρος του “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ” και της Κίνησης Πολιτών “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑΣ”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος