FOLLOW US: facebook twitter

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕΙΣΜΟΙ 1993: «Αγνόησαν τον Βαρώτσο…»

Ημερομηνία: 27-03-2023 | Συντάκτης:

-Τι δήλωσε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης για τον σεισμό του 1993, ζητώντας από την πολιτεία να ελαχιστοποιήσει τη σεισμική διακινδύνευση

-Tα σήματα της ομάδας ΒΑΝ που αγνοήθηκαν λίγο πριν από τον σεισμό

-Αναγκαίος ο προσεισμικός έλεγχος, δήλωσαν ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ.Γεωργακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ο σεισμός της 26ης Μαρτίου του 1993 στον Πύργο επέδρασε καθοριστικά στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στην Ελλάδα, καθώς σε επιστημονικό επίπεδο προσέφερε πολλά στη γνώση των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μοιράστηκε με την Πρωινή ορισμένες από τις σκέψεις του, θυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου για επερχόμενο σεισμό, λίγες ημέρες προτού αυτός συμβεί.

«Τότε ήμουν νέος καθηγητής στην Πάτρα και θυμάμαι ότι από την πρώτη στιγμή έφυγα και έβαλα σεισμογράφους στην περιοχή. Δυστυχώς, όμως, η τότε πολιτική ηγεσία και οι τότε δημοτικοί άρχοντες δεν έλαβαν υπόψη και αγνόησαν τις προβλέψεις του καθηγητή Βαρώτσου, ενώ θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάποια πράγματα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, γιατί θα είχαν το κρίμα στο λαιμό τους», τόνισε ο κ. Τσελέντης εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προειδοποιήσεις της ομάδας ΒΑΝ και κυρίως του ίδιου του κ. Βαρώτσου.

«Αν ανατρέξετε σε πρωτοσέλιδα και σε δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, θα καταλάβετε τι εννοώ για το πώς φέρθηκαν στον κ. Βαρώτσο…» δήλωσε και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες από την πολιτεία για την αποτελεσματική αντισεισμική θωράκιση.

«Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ρήγματα, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα και αν λάβουμε υπόψη τη δόμηση της πόλης και την ποιότητα των κατασκευών, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της σεισμικής διακινδύνευσης. Έχουμε ήδη πρόταση προς την Περιφέρεια για την αντισεισμική θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι με την εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού χτίστηκαν γερά και ανθεκτικά κτίρια στην πόλη, ωστόσο υπενθύμισε πως υπάρχουν ακόμα και κάποια παλαιότερα που πρέπει να ελεγχθούν. «Μετά τον σεισμό του 1993 χτίστηκαν γερά κτίρια, όμως υπάρχουν κάποια κτίρια στον χώρο της παιδείας που είναι παλιά, για αυτό και θεωρούμε αναγκαία την επανεκτίμηση και τον έλεγχό τους από τις αρμόδιες αρχές. Είναι αναγκαίος ο προσεισμικός έλεγχος, διότι ζούμε σε μια περιοχή με σεισμική διέγερση και πάντα πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη και τη αποτρεπτική λειτουργία», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ανέφερε πως ο σεισμός του 2008 στην Ανδραβίδα έδειξε πως τα περισσότερα κτίρια είναι μεν ανθεκτικά, αλλά εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλη τρωτότητα, όπως προέκυψε από τις αιτήσεις ανακατασκευής στο ΤΑΠ Ηλείας, κυρίως όσα είναι κατασκευές προ το 1985, και πρόσθεσε πως η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια και στα ιδιωτικά Κτίρια το συντομότερο δυνατόν.

Τι έγραφε το βιβλίο της Μαίρης Λαζαρίδου-Βαρώτσου

Στο βιβλίο που είχε εκδώσει πριν από αρκετά χρόνια στα αγγλικά η Μαίρη Λαζαρίδου-Βαρώτσου, καταλόγιζε ευθύνες στην πολιτεία για αδιαφορίας ως προς τις αναφορές της ομάδας ΒΑΝ σχετικά με ηλεκτρικά σήματα στον σταθμό των Ιωαννίνων.

«Οκ.Βαρώτσος απέστειλε επιστολή στην οποία έγραφε ότι η ερευνητική του ομάδα είχε συστήσει επιτροπή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιθυμούσε να εκφέρει άποψη για το αν πρέπει να παρθούν προληπτικά μέτρα λόγω των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Ωστόσο, ο υπουργός είχε ήδη συγκροτήσει επιτροπή, αλλά με μέλη χωρίς την απαραίτητη επιστημονική ειδίκευση για να κάνει κρίσεις» ανέφερε και προσέθετε πως στην επιστολή ο κ.Βαρώτσος είχε περιλάβει το επιστημονικό υλικό που αναφερόταν σε έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα που είχε σταλεί σε 22 ινστιτούτα του εξωτερικού για αξιολόγηση και εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας.

Ο σεισμός, 4,8R της 14ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη συγγραφέα, αντί να κινητοποιήσει τις Αρχές, οδήγησε εκ νέου σε εφησυχασμό, κάτι που οδήγησε τον Βαρώτσο στο να επισκεφθεί τον τότε δήμαρχο Πύργου Γιώργο Δημητρακόπουλο και να δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για να ενημερώσει τον πληθυσμό.

Μάλιστα ο κ.Βαρώτσος είχε συμβουλεύσει όσους έμεναν «σε σαραβαλιασμένα σπίτια, να τα εγκαταλείψουν, όπως έγινε το 1988 στο Βαρθολομιο» (19/2/93).Μία εβδομάδα αργότερα, ο καθηγητής Σεισμολογίας, κ.Παπανικολάου συμμερίστηκε την άποψη της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό κοντά στα 6R.

Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι στις 24 Μαρτίου του 1993 είχε σταλεί απόρρητη επιστολή προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στην οποία αναφέρονταν τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα συνοδευόμενα από την ερώτηση αν πρέπει οι επιστήμονες να εμπιστευθούν στο κράτος τις πληροφορίες τους!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia