FOLLOW US: facebook twitter

Αφγανιστάν – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν για τους πρόσφυγες

Ημερομηνία: 20-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”103119″ img_size=”full”][vc_column_text]

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη μεταναστών, θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ενώ η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Άγκυρα

[/vc_column_text][vc_column_text]Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο  ,στις 19.30 απόψε, γίνεται με ελληνική πρωτοβουλία καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί αφενός να καταστήσει σαφές πως η Αθήνα δεν θα ήθελε να ξαναδεί συνωστισμό προσφύγων στον φράχτη του Έβρου και υποκινούμενες μαζικές μετακινήσεις στα σύνορα της, χερσαία και θαλάσσια, και αφετέρου πως δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας οι μαζικές ροές προσφύγων.

Μητσοτάκης στον Ερντογάν: Είμαστε στην ίδια βάρκα

«Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που αποφεύγουν να πουν περισσότερα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το τηλεφώνημα γίνεται την ώρα που εκτάκτως επιθεωρούν τον φράχτη στον Έβρο οι κ. Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης, και μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την οποία δεν υπήρξαν πληροφορίες ή ανακοινώσεις αναφορικά με τις συζητήσεις, τις ανησυχίες και τις δράσεις που αποφασίστηκαν.

Η φύλαξη των συνόρων

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη που γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι βέβαιον πως ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι αν δεν υπάρξει συνεργασία σε αυτόν τον τομέα τότε «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα».

Επί της ουσίας, η Αθήνα θέλει να διερευνήσει το έδαφος δημιουργίας μιας ad-hoc συνεργασίας για το προσφυγικό, εφόσον θα ήταν δυνατόν, ώστε να μην μείνουν Τουρκία και Ελλάδα μόνες τους, απέναντι στην απάθεια και την καθυστέρηση των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ, «οι οποίες θέλουν να κρατήσουν μακριά την καυτή πατάτα και να βαλουν τις δύο χώρες να βγάλουν μόνες τους τα κάστανα από την φωτιά».

ΕΕ και ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Δεν είναι τυχαίο ότι στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για το Αφγανιστάν των υπουργών της ΕΕ που συνεδρίασε  ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα των προσφύγων ζητώντας αποφάσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ .

Ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.  Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως  το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή του έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για τους Αφγανούς πρόσφυγες και ως εκ τούτου ως πρώτη χώρα υποδοχής θα πρέπει να τους κρατήσει εκεί και να μην τους πιέσει ή επιτρέψει να μετακινηθούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου όσοι προέρχονται από το Αφγανιστάν δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία.

Πηγή: in.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia