«Αερομαχία» Ανδραβίδας-Αράξου για Cargo
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136609″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τα δύο αεροδρόμια διεκδικούν τη λειτουργία εμπορευματικού αεροσταθμού
-Η πρόταση Λεβέντη σε Γιαννόπουλο και Λέντζα και η «σφήνα» του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας
-FRAPORT και ΗΠΑ προμηνύουν… αχαϊκή νίκη
[/vc_column_text][vc_column_text]Νέα σύγκρουση μεταξύ Ηλείας και Αχαΐας αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, με… φόντο τα αεροδρόμια Ανδραβίδας και Αράξου και τα σχέδια δημιουργίας εμπορευματικού αεροσταθμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, αναμένεται να έχει σύντομα στα χέρια του μελέτη βιωσιμότητας για τη λειτουργία ενός εμπορευματικού αεροσταθμού (cargo) προκειμένου να ξεκινήσει συζητήσεις με τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και με το Επιμελητήριο Ηλείας για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος, που θα δώσει νέα ώθηση στην εξωστρέφεια της ηλειακής παραγωγής.
Την ίδια στιγμή, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνει στις προτάσεις του για το νέο ΕΣΠΑ τη μετατροπή του Αράξου από επιβατικό σε επιβατικό/εμπορευματικό, σημειώνοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρότασή του γίνεται αναφορά μόνο στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στην ΕΟ Πατρών-Αθηνών και στο τρένο ως επιχειρήματα, χωρίς περαιτέρω αναφορά στον ηλειακό κάμπο και τον πρωτογενή τομέα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”46325″ img_size=”full”][vc_column_text]Η πρόταση Λεβέντη για Cargo
Την πρόταση για το αεροδρόμιο Ανδραβίδας κατέθεσε τον Μαρτιο του 2020 στην Περιφέρεια και στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ωστόσο η πανδημία δεν επέτρεψε να προχωρήσουν οι συζητήσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης στην επιστολή του, το μήκος του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου είναι κατάλληλο για χρήση από μεγάλα αεροπλάνα τα οποία χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους μεταφορές, σημειώνοντας ότι μέχρι το 1980 το αεροδρόμιο Ανδραβίδας χρησιμοποιείτο για πτήσεις Charter που σήμερα πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο του Αράξου.
«Η πραγματοποίηση αυτού του σκοπού θα είναι ιδιαίτερα επωφελής όχι μόνο για την τοπική αλλά και για το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, δεδομένου ότι η Ηλεία παράγει μεγάλες ποσότητες και ιδιαιτέρως υψηλής ποιότητας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα πλείστα των οποίων εξάγονται και ορισμένα δε από αυτά διακινούνται με αεροπορικά μέσα που βρίσκονται μακριά από το χώρο παραγωγής», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120967″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη Μπράμου την περασμένη εβδομάδα, ανάφερε ότι η λειτουργία ενός εμπορευματικού αεροσταθμού στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας θα ήταν θετική εξέλιξη για την τοπική οικονομία και τόνισε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις με το Επιμελητήριο και τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
«Έχουμε συζητήσει διεξοδικά το θέμα , το θέλει και το έχει ανάγκη η περιοχή. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε στα χέρια μας μελέτη βιωσιμότητας για την ανάδειξη εμπορευματικού αεροσταθμού, που θα δώσει άλλη διάσταση στην ανάπτυξη της ηλειακής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”136610″ img_size=”full”][vc_column_text]Το νομικό εμπόδιο για την υλοποίηση
Κάπου εδώ όμως ξεπροβάλλουν σοβαρά εμπόδια για να λειτουργήσει ο αερολιμένας της Ανδραβίδας ως εμπορευματικός. Το πρώτο είναι νομικής φύσης και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων με το κράτος και με τη Fraport το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει το άρθρο 4.10 της Σύμβασης Παραχώρησης που έχει υπογραφεί με τη Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, δεν επιτρέπει τη λειτουργία ή την αναβάθμιση υπάρχοντος περιφερειακού αεροδρομίου σε απόσταση 100 χλμ.
«Αν ο παραχωρητής ή/και το Δημόσιο άμεσα μέσω παραχώρησης σε τρίτο μέρος κατασκευάσει, αναπτύξει, αναβαθμίσει ή/και λειτουργήσει κάποιο άλλο αεροδρόμιο στις Περιοχές Αποκλειστικότητας οποιουδήποτε Περ/κού Αεροδρομίου πλην των αεροδρομίων που ήδη λειτουργούν κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης ως εμπορικά αεροδρόμια δημόσιας χρήσης Στην Ελληνική Δημοκρατία, θα έχει επέλθει γεγονός ευθύνης Δημοσίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αυτό σημαίνει ότι για την Ανδραβίδα θα πρέπει να γίνει μια διασαφήνιση για το αν η λειτουργία cargo εμπίμπτει σε αυτό το άρθρο. Αντίθετα, ο Άραξος δεν εμπίπτει, αφού λειτουργούσε ήδη ως πολιτικό αεροδρόμιο προτού υπογραφεί η σύμβαση με τη Fraport
Προβάδισμα για στρατιωτική αναβάθμιση
Το δεύτερο ζήτημα που ενισχύει τον Άραξο αντί της Ανδραβίδας, είναι η πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αναβαθμίσει στρατιωτικά την Ανδραβίδα, καθώς η αμερικανική ηγεσία εξέφρασε την πρόθεσή της για μόνιμη ή εκ περιτροπής παρουσία στην 117 ΠΜ μετά την ολοκλήρωση του «Ηνίοχου».
Όπως ανέφερε στέλεχος του ΓΕΕΘΑ στην «Πρωινή», οι Αμερικανοί πιλότοι έχουν εξοικειωθεί με τη βάση, καθώς τη θεωρούν ιδανική για εκπαίδευση, ενώ και η γεωγραφική τοποθεσία είναι τέτοια που επιτρέπει τη γρήγορη ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων.
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέφερε ότι στον σχεδιασμό της πολιτείας είναι η μετατροπή της Ανδραβίδας σε διεθνή μήτρα αεροπορικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό προϋποθέτει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην αναβάθμιση των υποδομών στην 117 ΠΜ, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον αερολιμένα στάθμευσης των F35 μελλοντικά, εφόσον τελικά τα προμηθευτεί η Ελλάδα.
«Δεδομένου ότι τα Raffale μάλλον θα εγκατασταθούν στην Τανάγρα, η πληροφόρηση που έχω είναι ότι η 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα είναι η επικρατέστερη για τη μελλοντική εγκατάσταση των αεροσκαφών F35 σε βάθος πενταετίας, αφού προηγηθεί η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και η ριζική τους αναβάθμιση. Αν αυτό υλοποιηθεί, θα μιλάμε για γενικότερη αναβάθμιση και αξιοποίηση του αεροδρομίου Ανδραβίδας».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]