FOLLOW US: facebook twitter

Αεροδρόμια: Αιφνιδιαστική απεργία φέρνει χάος στις πτήσεις

Ημερομηνία: 27-09-2024 | Συντάκτης:

Με μεγάλες και αιφνίδιες καθυστερήσεις στις πτήσεις βρίσκονται οι επιβάτες, πρωτίστως, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν, αιφνιδιαστικά, χθες το βράδυ, να εξυπηρετούν λιγότερες πτήσεις. Εισήλθαν, δηλαδή, σε καθεστώς «go slow» –η διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς– προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με στόχο την ικανοποίηση εργασιακών αιτημάτων τους. Κατά πληροφορίες, όπως υποστηρίζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, υπάρχει εισήγηση για αύξηση του ωραρίου εργασίας σε 40 από 33 ώρες σήμερα. Με τη φερόμενη αυτή εισήγηση της ΥΠΑ, οι ελεγκτές διαφωνούν, θεωρώντας ότι λόγω και της υποστελέχωσης δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Ωστόσο, κύκλοι της ΥΠΑ σημειώνουν χαρακτηριστικά στην “Κ” ότι “Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι αιτιάσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται περί συζητήσεων και ασκήσεων επί χάρτου για την αναδιοργάνωση και βιωσιμότητα της ΥΠΑ που γίνονται τους τελευταίους τρεις μήνες σε γνώση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ουδέποτε ελήφθη  μονομερής απόφαση ή έστω απόφαση”

«Ελ. Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις πτήσεων

Αιφνιδιαστική «λευκή απεργία» από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας-1
Φωτογραφία: In Time

Η «λευκή απεργία» των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας επηρεάζει, ήδη, την ακρίβεια των αφίξεων και αναχωρήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κι αυτό δεδομένου ότι δεν ξεπερνούν τις 44 οι κινήσεις αεροσκαφών ανά ώρα (22 αφίξεις και 22 αναχωρήσεις), όταν στο αεροδρόμιο του Μονάχου –που ως υποδομή διαθέτει συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με το «Ελ.Βενιζέλος»– ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται στις 90.

Σήμερα, ήδη, 189 αναχωρήσεις πτήσεων ή το 12% του συνόλου (των αναχωρήσεων) στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίζουν καθυστέρηση, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Flight Radar. H μέση καθυστέρηση τοποθετείται σε 31 λεπτά, βάσει των έως σήμερα δεδομένων.

Όσον αφορά τις αφίξεις, εμφανίζουν μέση καθυστέρηση 20 λεπτών, με 67 πτήσεις να έχουν καθυστερήσει.

Χθες, οπότε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν είχαν τεθεί σε καθεστώς “go slow”, η ημέρα ολοκληρώθηκε με καθυστερήσεις σε 321 αναχωρήσεις πτήσεων.

Σημειώνεται πως μέσα στο καλοκαίρι με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Υποδομών και Μεταφορών είχε αποφασιστεί η καταβολή μπόνους της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. 

η καθημερινή


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot