ΑΕΙ: Επιστροφή στα αμφιθέατρα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84502″ img_size=”full”][vc_column_text]Προβληματισμός υπάρχει για την επιστροφή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με το νέο ακαδημαϊκό έτος στη διά ζώσης λειτουργία, έπειτα από σχεδόν τρία εξάμηνα τηλεκπαίδευσης. Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί δέχονται μεν ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού φοιτητών και πανεπιστημιακών επιτρέπουν τα διά ζώσης μαθήματα, αλλά θέτουν ενστάσεις σε δύο ζητήματα: πρώτον, πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και, δεύτερον, πώς θα επιτευχθεί ο μη συνωστισμός των φοιτητών κατά τη διδασκαλία υποχρεωτικών μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια.
Τι λέει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής
Ένα «καυτό» δεκαπενθήμερο πριν την έναρξη των μαθημάτων στα ΑΕΙ της χώρας ξεκινάει, με τους προβληματισμούς για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να κορυφώνονται. Τα μαθήματα στα πανεπιστήμια είναι προγραμματισμένα για να αρχίσουν δια ζώσης και με έλεγχο των μελών του κάθε Ιδρύματος στις 4 Οκτωβρίου.
Όπως είναι γνωστό, η οδηγία που έχει σταλεί από το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα αποφασίζουν πως θα ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα κτίρια των ανωτάτων ιδρυμάτων καθώς τα αμφιθέατρα φέτος θα είναι «ανοικτά» μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ εργαστηριακού ελέγχου.
Από την πλευρά τους ωστόσο πολλοί καθηγητές και καθηγήτριες των ΑΕΙ δηλώνουν ότι δεν είναι δική τους δουλειά να ελέγχουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους, ειδικά δε όταν παραδίδουν μαθήματα σε πολυπληθή ακροατήρια, μέλη των οποίων μπορεί να εμφανίζονται μετά την έναρξη των παραδόσεων. Η σκέψη που υπάρχει είναι οι φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν πάνω στο έδρανο τους το πιστοποιητικό ή το αρνητικό τεστ τους για να μπορεί να ελέγχεται εύκολα.
Κατά τα άλλα, το 70% των φοιτητών της χώρας έχουν έως σήμερα εμβολιαστεί, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, το 68% των φοιτητών και φοιτητριών των ΑΕΙ έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση. Μάλιστα, αν κανείς συνυπολογίσει και όσους εξ αυτών έχουν νοσήσει (5% επί του συνόλου) με την Covid-19, το ποσοστό των φοιτητών που έχουν αναπτύξει ανοσία ανεβαίνει στο 73%.
«Η εκπαιδευτική κοινότητα – διδάσκοντες, φοιτητές, διοικήσεις πανεπιστημίων – είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τη μετάβαση στην κανονικότητα των σπουδών στο μέγιστο δυνατό βαθμό» λέει ο πρόεδρος της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής. «Τα δεδομένα του εμβολιασμού, ειδικά στο φοιτητικό πληθυσμό, είναι το πλέον σημαντικό στήριγμα αυτής της προσπάθειας και θα πρέπει να επεκταθεί όσο πλησιάζουν οι μέρες της εκκίνησης του εκπαιδευτικού εξαμήνου. Η πρωτιά των φοιτητών του ΕΜΠ στα ποσοστά του εμβολιασμού είναι αξιοσημείωτη» αναφέρει.
«Όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη δια ζώσης» προσθέτει. «Ο έλεγχος των πιστοποιητικών των φοιτητών είναι δύσκολος, ειδικά σε κλίμακα αμφιθεάτρων αλλά όχι τόσο σε μικρότερη κλίμακα εργαστηρίων και μικρών αιθουσών. Τα πανεπιστήμια θα προσπαθήσουν με το προσωπικό τους να ανταποκριθούν, όσο μπορούν, στις απαιτήσεις του ελέγχου. Κρίσιμος παράγοντας είναι η σύμπνοια και ο ορθολογισμός της κοινότητας, που μέχρι τώρα, ως προς το θέμα τήρησης των υγειονομικών κανόνων, είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Η ιχνηλάτηση και τα όρια συναγερμού είναι επίσης σοβαρό θέμα, και δεν έχουν δοθεί ακόμη οδηγίες από την επιτροπή των ειδικών» λέει ο πρόεδρος της Συνόδου.
«Οι υγειονομικές προδιαγραφές των χώρων διδασκαλίας είναι, επίσης σοβαρό ζήτημα. Οι υπάρχουσες υποδομές σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των ακροατηρίων και τις απαιτήσεις για επαρκή αερισμό και απολύμανση παρουσιάζουν πολλές ανεπάρκειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Οι διαφορές μεταξύ των Ιδρυμάτων και των προγραμμάτων σπουδών των Σχολών οδηγούν σε σχεδιασμό εφαρμογής της δια ζώσης που πρέπει να διαθέτει ευελιξία και προσαρμοστικότητα ιδιαίτερα σε εξελίξεις που μπορεί να είναι έκτακτες και επικίνδυνες εν μέσω πανδημίας. Δεδομένης της γενικής κατεύθυνσης για δια ζώσης, αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η βιωσιμότητα του εγχειρήματος η οποία κινδυνεύει από την ισοπεδωτική εφαρμογή του. Αυτό πρέπει να το διαχειριστεί το κάθε Ίδρυμα με το βέλτιστο τρόπο.
Η παρουσία συνεργείων εμβολιασμού και συνεργείων για δειγματοληπτικό έλεγχο στους χώρους των πανεπιστημίων πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα και στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση» καταλήγει ο κ. Μπουντουβής.
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]