FOLLOW US: facebook twitter

Αδιάθετη στα αλώνια παραμένει η σταφίδα!

Ημερομηνία: 25-10-2021 | Συντάκτης:

Παύση εμπορίου του προϊόντος επειδή δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια να μεταφερθεί

– Οι πληροφορίες θέλουν να μένει και η κορινθιακή σταφίδα εκτός συνδεδεμένης


Τα προβλήματα με την σταφίδα, δεν έχουν τελειωμό. Κανείς δεν παραλαμβάνει σταφίδες αυτή την εποχή και η παραγωγή παραμένει αδιάθετη στα αλώνια επειδή δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια να μεταφερθεί το προϊόν. Το επόμενο διάστημα θα σταματήσουν και οι συνεταιρισμοί να παραλαμβάνουν. Στο μεταξύ στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ φαίνεται ότι μετά την βιομηχανική τομάτα, μένει εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης και η κορινθιακή σταφίδα οδηγώντας την καλλιέργεια σε ουσιαστική απαξίωση.

Εν τω μεταξύ οι σταφιδοπαραγωγοί εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει αγώνα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κατρακύλα της τιμής, ήδη την περασμένη εβδομάδα η ΟΑΣΗ είχε προχωρήσει μαζί με τους πυρόπληκτους αγρότες σε νέα κινητοποίηση ενώ ο πρόεδρος Θ Βομπίρης δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, καταρχάς για τη σταφίδα, που είναι στα αζήτητα. Έρχονται οι έμποροι και μας εμπαίζουν, όπως μας εμπαίζει και η κυβέρνηση που δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξή μας. Παρότι φέτος έχουμε χαμηλή παραγωγή και περιμέναμε κάτι καλύτερο στην τιμή, τη στιγμή που τα εφόδια έχουν φτάσει στα ύψη κατά 35%, η σταφίδα είναι στο ένα ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή σταφίδας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, τόνισε ότι «σταματήσαμε να παραλαμβάνουμε σταφίδες, γιατί δεν έχουμε πού να τις βάλουμε. Οι σταφιδοπαραγωγοί από Αχαΐα, Μεσσηνία και Ηλεία συζητάμε να διοργανώσουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το ΥπΑΑΤ, στην Αθήνα. Τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε τα εργατικά στους παραγωγούς για τη συγκομιδή του προϊόντος. Επίσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου είχε καταβάλει η ΠΕΣ την εξόφληση για το προϊόν. Φέτος οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί και κανείς δεν ενδιαφέρεται με τι λεφτά θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους».

Από την πλευρά του ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον Αγρότυπο ότι «κρατική ενίσχυση στους παραγωγούς απαγορεύεται με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Απόσυρση αποθεμάτων είναι η μόνη νόμιμη λύση στην ΕΕ και το ξέρει αυτό το ΥπΑΑΤ. Άρα είναι περίεργο ότι μιλάνε στο υπουργείο για κρατική ενίσχυση χωρίς να έχουν καταθέσει κάποιο φάκελο στην ΕΕ.

Φέτος έχασε 60 λεπτά ο σταφιδοπαραγωγός σε σχέση με πέρσι. Η αγορά εκτιμώ ότι έχει παραλάβει περίπου το 50% της φετινής παραγωγής στο σύνολο της χώρας. Όσες σταφίδες βρίσκονται στα χέρια των παραγωγών θα πουληθούν αναγκαστικά σε χαμηλές τιμές. Όμως και να πληρώσει οικονομική ενίσχυση το ΥπΑΑΤ στους σταφιδοπαραγωγούς το πρόβλημα με το απόθεμα θα παραμείνει και στην επόμενη χρονιά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και στην επόμενη συγκομιδή θα έχει η σταφίδα χαμηλή τιμή. Ουσιαστικά απαξιώνεται η καλλιέργεια. Και αν ισχύσει ότι θα βγει εκτός πακέτου συνδεδεμένης ενίσχυσης η κορινθιακή σταφίδα πάμε σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού έχει φτάσει στα 70 έως 90 λεπτά. Η ΠΕΣ πουλά σταφίδες με ζημιά (πέρσι αγόρασε 1,60 ευρώ). Κατάφερε παρόλα αυτά να μειώσει το απόθεμα σε κάτω από 6.000 τόνους. Από τις 16 Ιουλίου γνώριζε το Υπουργείο ότι υπάρχει απόθεμα και τόσους μήνες δεν έχει πάρει καμιά απόφαση. Δεν υπάρχουν όμως ούτε κενά παλετοκιβώτια για μεταφορά σταφίδας και είχε ενημερωθεί και για αυτό το πρόβλημα το ΥπΑΑΤ αλλά ούτε για αυτό βρήκε λύση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος