Α. Nικολακόπουλος: Ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και προστασία όλων από τη Δικαιοσύνη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113284″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι τροποποιήσεις στο νέο σχέδιο νόμου έχουν ξεκάθαρα στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, και την άσκηση μιας αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής. Στην προστασία ΟΛΩΝ των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων…
Αυτό τόνισε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, και την αυστηριοποίησή του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Ο κ. Νικολακόπουλος μάλιστα στάθηκε κυρίαρχα σε ορισμένες από τις τροποποιήσεις αυτές, όπως στο άρθρο 265 που αναφέρεται στον δασικό εμπρησμό από τον οποίο έχει πολλές φορές υποστεί τις καταστρεπτικές συνέπειές του ο Νομός μας.
Άσκησε επιπροσθέτως αυστηρή κριτική στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο άρθρο επισημαίνοντας : «Με την εσπευσμένη τροποποίηση ΣΥΡΙΖΑ ο εμπρησμός δασών έγινε πλημμέλημα στη βασική του μορφή με πλαίσιο ποινής 3 έως 5 έτη και με δυνατότητα αναστολής, ενώ στον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών θεωρούνταν απευθείας κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη, χωρίς αναστολή.
Με το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπεται στην παράγραφο α’ ότι «Όποιος προξενεί́ πυρκαγιά́ σε δάσος ή δασική́ έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί́ δασωτέα ή αναδασωτέα, τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ́ έτη και χρηματική́ ποινή, αν δε ο δράστης σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό́ όφελος με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική́ ποινή́».
Δηλαδή, χωρίς τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους , το αδίκημα στη βασική του πλέον μορφή ξαναγίνεται κακούργημα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε εξάλλου και στα αδικήματα κατά των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πρόθεσή μας είναι η απόλυτη προστασία του έννομου αγαθού της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας και η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ
Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σε σχέση με τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και συγκεκριμένα προβλέπεται παραγραφή ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση του θύματος για πλημμελήματα και τρία για κακουργήματα ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία της πύλης, metoo.gov.gr ώστε να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η θέσπιση μητρώου για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, για παράδειγμα για προπονητές ή εργαζόμενους σε κατασκηνώσεις και προσφυγικές δομές.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]