Aπό Σεπτέμβρη συμψηφισμός εισφορών με εισοδήματα 2016
Τη διαδικασία συμψηφισμού μεταξύ εισφορών με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και του 2016 επιδιώκει να επιτύχει με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, όπως εκτιμούν οι επιτελείς του ΕΦΚΑ.
Αυτό σημαίνει πως ο επανυπολογισμός αυτός, αλλά και ο συμψηφισμός τους με τις καταβληθείσες εισφορές (με βάση το εισόδημα του 2015) ενδέχεται να χρειαστεί ενδεχομένως να γίνει μέχρι και τέλος του 2017. Έτσι, όσοι επαγγελματίες και αγρότες είχαν δηλώσει περισσότερα εισοδήματα του 2015 σε σχέση με το 2016, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν ακόμα και μέχρι το προσεχές φθινόπωρο ή και τις αρχές του προσεχούς χειμώνα, υψηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό τους
Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία όσοι ασφαλισμένοι έχουν δηλώσει μικρότερο εισόδημα το 2016, σε σχέση με το 2015, θα επιβαρυνθούν αναλογικά με μικρότερες εισφορές. Άρα, αφού θα έχουν ήδη καταβάλλει υψηλότερες εισφορές για τους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, θα συμψηφιστεί η συνολική οφειλή τους και έτσι, θα καταβάλλουν αισθητά μικρότερες εισφορές για τους εναπομείναντες τέσσερις μήνες.
Οι δύο διαγωνισμοί που προκήρυξε η ΗΔΙΚΑ λίγο πριν από το Πάσχα αφορούν τη δημιουργία των απαραίτητων λογισμικών για να υπολογίζονται με καλύτερη ακρίβεια οι εισφορές. Ειδικότερα, ο πρώτος διαγωνισμός σχετίζεται με το να γίνει ο απαραίτητος ανασχεδιασμός της βάσης δεδομένων των μη μισθωτών του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξει» το σχετικό πρόγραμμα για να ενσωματωθούν στις καταβαλλόμενες εισφορές και εκείνες που αφορούν την επικούρηση και το εφάπαξ. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και δεύτερος διαγωνισμός που σχετίζεται με την ακριβή εκκαθάριση των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και τον συμψηφισμό τους σε σχέση με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016. Για τον δεύτερο διαγωνισμό δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου προγράμματος.