Κάλεσμα συμμετοχής στις λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις για την 205η επέτειο από την Άλωση της Τριπολιτσάς απευθύνει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη». Η αποστολή από το ιστορικό χωριό της Ηλείας θα ταξιδέψει στην Τρίπολη την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του Επισκόπου Ωλένης Φιλάρετου, ο οποίος μαρτύρησε στις φυλακές της πόλης λίγο πριν την απελευθέρωσή της.
Η Τρίπολη, το ιστορικό κέντρο του Μοριά, γιορτάζει φέτος την 205η επέτειο της απελευθέρωσής της (23 Σεπτεμβρίου 1821), μιας εμβληματικής πολεμικής νίκης των Ελλήνων υπό τη στρατηγική ηγεσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία σήμανε την αρχή του τέλους για την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.
Για τον Σύλλογο «Η Ωλένη», που δραστηριοποιείται στο ιστορικό χωριό Ώλενα του Δήμου Πύργου, η συμμετοχή αυτή φέρει έναν βαθύτατο συμβολισμό. Σημείο αναφοράς και βαριά κληρονομιά του τόπου αποτελεί η Ιστορική Επισκοπή Ωλένης και ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, ο οποίος υπέστη μαρτυρικό θάνατο στις σκοτεινές φυλακές της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821, λίγες μόλις ημέρες πριν την άλωσή της.
Θέλοντας να τιμήσει τη θυσία του Επισκόπου και να προβάλει την προσφορά της Ηλείας στον Αγώνα του 1821, ο σύλλογος θα λάβει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις και στην εμβληματική παρέλαση την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026.
Ανοιχτή Πρόσκληση προς τους Πολίτες:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να πλαισιώσουν την αποστολή, είτε λαμβάνοντας ενεργά μέρος στην παρέλαση είτε συνοδεύοντας τους συμμετέχοντες στην εκδρομή.
- Παραδοσιακές Φορεσιές: Διατίθενται εντελώς δωρεάν ως προσφορά του συλλόγου για όσους παρελάσουν.
- Μετακίνηση: Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί με τουριστικό λεωφορείο, με το κόστος του εισιτηρίου να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων.
Πληροφορίες και Κρατήσεις Θέσεων:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για δηλώσεις συμμετοχής με την κ. Αγγελική Δημητρακάκη και την κ. Ασημίνα Διαμαντοπούλου.