-Ζητά την απόδοση 445 στρεμμάτων από παραγωγούς στη ζώνη Μακρίσια-Καλυβάκια
-Αναμονή για την εγκύκλιο που εξειδικεύει τον νέο νόμο 5293/2026 περί παραίτησης του Δημοσίου από διεκδικήσεις

Ρεπορτάζ Πρωινή

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγρότες στην ζώνη Μακρίσια-Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έστειλε αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων στο Γραφείο Κτηματογράφησης της ΠΕ Ηλείας, ζητώντας να της αποδοθούν 445,8 στρέμματα εκτάσεων, ως επί το πλείστον αγροτικών.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η «Πρωινή», η ΕΤΑΔ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκαν ανέκαθεν στο Ελληνικό Δημόσιο, επικαλούμενη το φύλλο καταγραφής του στο γενικό βιβλίο καταγραφής της τότε Οικονομικής εφορίας Κρεστένων και νυν Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας.

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι στο παρελθόν της αποδόθηκε εσφαλμένα μικρότερη έκταση από αυτήν που τελικά αναφέρει ότι κατέχει, τονίζοντας ότι καταπατούνται (!) πενήντα οκτώ ιδιοκτησίες.

«Η ΕΤΑΔ επισημαίνει ότι φέρει την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του δημοσίου ακινήτου και ότι κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων αποδόθηκε εσφαλμένα μικρότερο τμήμα του ως δημοσίου ακινήτου της Κτηματικής Υπηρεσίας. Όπως προκύπτει από τον προσκομιζόμενο χάρτη κτηματογράφησης της ΚΕΔ και από τη μελέτη κτηματογράφησης των δημοσίων ακινήτων Οικονομικής Εφορίας Κρεστένων το ακίνητο αποτελείται από 58 περίπου ιδιοκτησίες που καταπατούνται. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τη διόρθωση των Κτηματολογικών Στοιχείων της ανάρτησης ώστε να αποδοθεί στην κυριότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου η ορθή έκταση του Δημοσίου Ακινήτου, 445.800, τ.μ.» αναφέρει το έγγραφο της ΕΤΑΔ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το συγκεκριμένο έγγραφο έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μακρισίων, αφού ουσιαστικά εξωθούνται στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους ή στην πιθανή εξαγορά τους, αν εντέλει γίνει δεκτή η αίτηση διόρθωσης.

Αναμονή για την εγκύκλιο του νέου νόμου

Οι θιγόμενοι αγρότες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους πλέον στον νέο νόμο 5293/2026, ο οποίος στο άρθρο 12 αναφέρει πως το Δημόσιο παύει πλέον να προβάλλει δικαιώματα και να ασκεί δικαστικές διεκδικήσεις στις περιπτώσεις όπου οι πολίτες κατέχουν τα ακίνητα βάσει παραχωρητηρίων, αγροτικών διανομών, κλήρων ή πράξεων εγκατάστασης από δημόσιες αρχές.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, διότι ξαφνικά μας λένε ότι η γη που καλλιεργούμε επί δεκαετίες, δεν ειναι δικιά μας και θα πρέπει να μας την πάρει το κράτος, άρα ή να την εγκαταλείψουμε ή να πληρώσουμε για να συνεχίσουμε να καλλιεργουμε», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης.

Σε εφαρμογή της διάταξης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξέδωσε εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Πολιτικής Γης και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου τηρούνται οι σχετικοί φάκελοι και τα κτηματολογικά στοιχεία.

Η εγκύκλιος καθορίζει ποιες περιπτώσεις καλύπτονται από τη ρύθμιση, ποια δικαιολογητικά επαρκούν για την απόδειξη του δικαιώματος των πολιτών και πώς θα κινηθούν οι υπηρεσίες, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες διεκδικήσεις. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να χορηγούν χωρίς καθυστέρηση τις απαιτούμενες βεβαιώσεις και έγγραφα.

Στο εξής, όσοι διαθέτουν προσωρινό τίτλο, διοικητική πράξη παραχώρησης, πίνακες διανομής ή σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας θα μπορούν να κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία τους χωρίς να εμπλέκονται σε πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται, ενώ προβλέπεται και η διόρθωση λανθασμένων πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο, στις οποίες ως ιδιοκτήτης εμφανιζόταν το Δημόσιο.