
Θα αποτελέσουν πρότυπα οικοσυστημικής διαχείρισης, έρευνας, βιώσιμης αλιείας και ήπιου τουρισμού
Η απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ίδρυση δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων, στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο Πέλαγος, αποτελεί μια ιστορική πρωτοβουλία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον ηγετικό της ρόλο στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών και την υλοποίηση του Στόχου 14 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Τα Θαλάσσια Πάρκα στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο θα προστατεύουν μοναδικά οικοσυστήματα και απειλούμενα είδη, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την επιστημονική έρευνα, τον αλιευτικό και οικολογικό τουρισμό και την γαλάζια βιώσιμη οικονομία των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Αποτελούν κρίκους σε ένα ευρύτερο δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα διαφυλάσσει το φυσικό κεφάλαιο της πατρίδας μας για τις επόμενες γενιές, ενώ θα συμβάλει σημαντικά στην διαφύλαξη των ιχθυοαποθεμάτων και την αποκατατάστηση της οικολογικής ισορροπίας της Μεσογείου Θαλάσσης, η οποία ως σήμερα απειλείται από την τριπλή οικολογική κρίση: την κλιματική κρίση, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την ρύπανση, ιδίως από πλαστικά και μικροπλαστικά.
Τα δύο θαλάσσια πάρκα, έκτασης 27.500km2, σχεδιάστηκαν με επιστημονικά δεδομένα και αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, εντός των χωρικών μας υδάτων, με στόχο τόσο την ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των πολύτιμων θαλασσίων οικοσυστημάτων, αλλά και την ανάκαμψη των ιχθυοποθεμάτων και την αναζωογόνηση των παράκτιων και νησιωτικών οικονομιών. Πρωτοπόρα δε είναι στην εφαρμογή της η απόφαση απαγόρευσης της αλιείας με μηχανότρατα εντός αυτών.
Η υλοποίηση αυτής της μεγάλης εθνικής πρωτοβουλίας δεν θα είναι εφικτή χωρίς τη στήριξη και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της θαλάσσιας ζωής. Τα θαλάσσια πάρκα δεν είναι μόνο ζώνες προστασίας της φύσης, αλλά και ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης για τους αλιείς, τους τουριστικούς επαγγελματίες, τους παραγωγούς και τους κατοίκους των νησιών και των παράκτιων περιοχών.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, δεσμεύομαι να υποστηρίξω νομοθετικά και θεσμικά τη θεμελίωση και τη λειτουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων, διασφαλίζοντας ότι θα αποτελέσουν πρότυπα οικοσυστημικής διαχείρισης, έρευνας, βιώσιμης αλιείας και ήπιου τουρισμού.Ενώ ως Βουλευτής Ν. Ηλείας στις ακτές της οποίας εφάπτεται το Θαλάσσιο Πάρκο του Ιουνίου δεσμεύομαι να συνδράμω την τοπική κοινωνία ώστε τόσο να φροντίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, όσο και να αναπτυχθούμε πλέον ισόρροπα. Προτρέπω δε όλους τους ενδιαφερόμενους να διαβάσουν τις περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες ετέθησαν ήδη από χθες σε διαβούλευση και θα είναι διαθέσιμες έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην κάτωθι ιστοσελίδα: Δημόσια Διαβούλευση για τα Εθνικά θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου 1- Νότιες Κυκλάδες – ΥΠΕΝ Διαβούλευση.