
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη ανατροπή που συντελείται μπροστά στα μάτια μας στη Μέση Ανατολή, με κορύφωση το πράσινο φως των ΗΠΑ στο Ισραήλ για επίθεση κατά του Ιράν, δεν θα ήταν δυνατή αν ο Ερντογάν δεν είχε ανατρέψει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία.
Με την ανατροπή του Ασαντ η Τεχεράνη έχασε την απευθείας χερσαία πρόσβαση στη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Ετσι δημιουργήθηκε η ευκαιρία την οποία περίμεναν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για να δρομολογήσουν την επαναχάραξη του χάρτη της Μέσης Ανατολής.
Δίχως υπερβολή ο Ερντογάν λειτούργησε σαν εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ-Ισραήλ απέναντι καθεστώς Ασαντ. Ετσι οι παραινέσεις του Τραμπ προς τον Νετανιάχου να τα βρει με τον Ερντογάν για τη διαχείριση της επόμενης μέρας στη Συρία, οδήγησαν τις δύο πλευρές σε συνομιλίες στο Αζερμπαϊτζάν.
Τα παραπάνω συνυπάρχουν με τη σκληρή ρητορική του Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τη Γάζα καθώς πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία του ως αυτόκλητος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.