FOLLOW US: facebook twitter

9 εκ. ευρώ το νέο πρόγραμμα LEADER για την Ηλεία

Ημερομηνία: 09-09-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38667″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε στάση αναμονής η ΑΝΟΛ για το θεσμικό πλαίσιο και τα σχέδια προκήρυξης για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις 

Σε στάση αναμονής βρίσκονται ακόμα οι Αναπτυξιακές, όπως και η Αναπτυξιακή Ολυμπίας – ΑΝΟΛ- που θα διαχειριστούν το νέο πρόγραμμα Leader, καθώς αν και από την πλευρά τους έχουν κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία και αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο από το υπουργείο για να εκδοθούν οι πρώτες προκηρύξεις.

Για την Ηλεία το νέο Leader θα έχει έναν προϋπολογισμό περίπου 9 εκ. ευρώ για όλα του τα προγράμματα σε ότι αφορά την συμμετοχή του δημοσίου.

Οι προσκλήσεις θα είναι χωρισμένες  για τα προγράµµατα Leader,  σε δύο δράσεις, όπως η μεταποίηση, και προκηρύσσονται με ξεχωριστό μπάτζετ . Για παράδειγµα στον τοµέα της µεταποίησης θα εκδώσουν µία προκήρυξη («οριζόντια») η οποία θα αφορά όλους τους αγρότες και τους τοµείς και παράλληλα θα δηµοσιευτεί ακόµα µία που θα στοχεύει 3-4 επενδυτικούς τοµείς (π.χ µόνο οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκοµεία και µονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών) µε το δικό της µπάτζετ. Τη στρατηγική αυτή αναµένεται να ακολουθήσουν οι περισσότερες Αναπτυξιακές εταιρείες.

Όπως τόνισε μιλώντας στην Πρωινή ο Δ/ντής της ΑΝΟΛ και υπεύθυνος των προγραμμάτων Leader κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος, η ΑΝΟΛ είναι έτοιμη και μόλις το βγουν οι υπουργικές αποφάσεις και ανακοινωθεί βεβαίως το θεσμικό πλαίσιο, μπορεί αμέσως να προχωρήσει σε προκηρύξεις.

Ο προϋπολογισμός της ΑΝΟΛ που θα δοθεί ως δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος στην Ηλεία, είναι περίπου 9 εκ. ευρώ. Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα το αγροτικό – γεωργικό που χωρίζεται στις δράσεις που εμπλέκονται φορείς όπως πχ οι ΟΤΑ είναι 2 εκ ευρώ και εκείνο των ιδιωτικών επενδύσεων είναι περίπου  5 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αλιείας είναι 1,5 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ Θεοφιλόπουλος μόλις καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο εκτιμά ότι θα προκηρυχτούν πρώτα επενδύσεις και δράσεις  που αφορούν το κομμάτι του δημοσίου γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να υλοποιηθεί πρώτο και θα ακολουθήσουν οι προκυρήξεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τελευταίο, την επόμενη χρονιά θα είναι το leader αλιείας.

O Δ/ντής της ΑΝΟΛ και υπεύθυνος των προγραμμάτων Leader κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος

 

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Θεοφιλόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση, κρατά «μικρό καλάθι» σε όσα λέγονται ότι έχουν πάρει έγκριση τα σχέδια προκήρυξης leader αλλά πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουν την επόμενη εβδομάδα που θα έχουν όλοι οι εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών που θα διεκπεραιώσουν το νέο leader με τον Γενικό Γραμματέα με στόχο να πιέσουν για να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και να βγουν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις.

Συμπλήρωσε ότι κατά την δική του εκτίμηση, οι πρώτες προκηρύξεις θα βγουν τέλος του χρόνου, αν είναι να γίνει νωρίτερα βεβαίως ακόμα καλύτερα. «Στην Ηλεία το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και από φορείς του δημοσίου, ΟΤΑ κλπ και από ιδιώτες και αν συνεχιστεί αυτή η κωλυσιεργία, φοβάμαι ότι αυτό το ενδιαφέρον στο τέλος θα εκλείψει».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot