8 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα των ρομά: Πάνω από 4.500 στην Ηλεία!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40309″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η ακτινογραφία του πληθυσμού που διαβιώνει στους δήμους Πύργου, Ήλιδας και Πηνειού
-Το μεγαλύτερο μέρος ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας
[/vc_column_text][vc_column_text]Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα. Οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν. Ο πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα πιστεύεται ότι ανέρχεται σύμφωνα με το κράτος στους 110.000, ενώ γύρω στους 200.000-300.000 ανθρώπους σύμφωνα με άλλους φορείς..
Στην Ηλεία σύμφωνα με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχεδιο για την Κοινωνική ένταξη των ρομά Δυτικής Ελλάδας (2014-2020), που είχε ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2013, ο πληθυσμός των ρομά (εκείνη τη χρονική περίοδο) με δεδομένη την κινητικότητά τους ξεπερνούσε τα 4.500 άτομα, ενώ η γενική εκτίμηση ήταν ότι ο πληθυσμός των Ρομά της Περιφέρειας, σε υψηλό ποσοστό, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Η ακτινογραφία των ρομά στην Ηλεία
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση τους καθώς και ο βαθμός ένταξης αλλά και οι συνθήκες εστίασης και υποδομών στους οικισμούς παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους. Στα αστικά κέντρα της Ηλείας, όπως, η Αμαλιάδα και ο Πύργος, φαίνεται η κατάσταση τους να είναι καλύτερη τόσο από άποψη υποδομών, όσο και στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης. Αντιθέτως, πιο άσχημη χαρακτηρίζεται η εικόνα των οικισμών της Γαστούνης του δήμου Πηνειού και των οικισμών περιμετρικά της πόλης του Πύργου, όπου τα προβλήματα σ’ αυτές τις περιοχές εστιάζονται τόσο στην εκπαίδευση όσο και στις υποδομές κατοικίας, ύδρευσης –αποχέτευσης, αλλά και στη παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη. Σαφώς αρκετά βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα των Ρομά που διαβιούν στην πόλη της Αμαλιάδας, όπου η κοινωνική ενσωμάτωση έχει επιτευχθεί με μεγαλύτερη ένταση και το βιοτικό τους επίπεδο είναι καλύτερο.
Αναλυτικότερα και μα βάση τα δημογραφικά στοιχεία της καταγραφής του 2013:
Στον Δήμο Πηνειού υπάρχουν τρείς οικισμοί -καταυλισμοί Ρομά που βρίσκονται στις περιοχές Γαστούνης, Τραγανού και Καβάσιλων. Το σύνολο των ατόμων Ρομά που διαβιούν σε αυτούς είναι περί τις 270 οικογένειες με πληθυσμό που ανέρχεται σε1100 άτομα. Στον πληθυσμό των μονίμων διαβιούντων μπορεί να αναφέρει κανείς ότι προστίθενται και εποχικοί Ρομά της Βουλγαρίας που μετακινούνται στην περιοχή για εργασία.
Στο δήμο Ήλιδας διαβιούν περίπου 2130 άτομα, ενώ οικισμοί ρομα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στα Τσιχλέικα ( 300 άτομα), στην Τ.Κ Κέντρου 630 άτομα (μόνιμος πληθυσμός) όπως και στην συνοικια Παπακαυκά που είναι η μεγαλύτερη, 1250 άτομα, πληθυσμός μόνιμος και μη μετακινούμενος και φωτεινή εξαίρεση σε ότι αφορά την κοινωνική τους ενσωμάτωση, τον τρόπο ζωής, το βιοτικό επίπεδο και την μόρφωση των παιδιών τους. Μάλιστα οι ρομά του Παπακαυκά, θεωρούνται έλληνες ορθόδοξοι ρομά που πήραν τους δρόμους της προσφυγιάς από την Πόλη και στην δεκαετία του ’60 και μετά άρχισαν να εκγαθίστανται μόνιμα στην Αμαλιάδα.
Στον Δήμο Πύργου υπάρχουν εικοσιένα (21) οικισμοί -καταυλισμοί Ρομά που βρίσκονται στις περιοχές:ΒΙΔΙΑ, ΑΓΓΙΝΑΡΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΦΕΙΟΥ, ΚΟΛΛΙΡΕΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ, ΒΥΤΙΝΑΙΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΕΤΤΗΛ, ΚΟΛΛΙΡΙ, ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑ, ΒΟΥΝΑΡΓΟ, ΛΑΜΠΕΤΙ (ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ), ΛΑΜΠΕΤΙ (ΤΕΡΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ), ΜΥΡΤΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΛΑΣΤΑΙΙΚΑ (ΣΤΑΘΜΟΣ), ΛΑΣΤΑΙΙΚΑ, ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙ, ΤΕΡΜΑ ΑΛΦΕΙΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΑΛΑΙΑ ΒΡΥΣΗ), ΤΡΑΓΑΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΟΥΒΕΛΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ, ΥΦΗΤΟΥ, ΣΑΧΤΟΥΡΗ, ΚΟΛΥΡΙΟΥ, ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ, ΤΕΡΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΛΙΘΑΡΑΚΙΑ, ΜΠΕΛΟΥΣΗ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ. Το σύνολο των ατόμων Ρομά που διαβιούν σε αυτούς είναι περί τα 800 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς να υπολογίζονται οι μετακινούμενοι από άλλη περιοχή της Ελλάδας ή χώρα.
Πάγια θέση των οργανώσεων της κοινότητας των ρομά, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων υπέρβασης των εμποδίων του κοινωνικού αποκλεισμού τους και ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων της κοινωνικής τους ένταξης ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Άλλωστε και οι στόχοι που είχε θέσει το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των ρομά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδς, ήταν:
α.Να διαμορφωθούν συνθήκες μόνιμης στέγασης των Ρομά
β. Να ρυθμιστούν τα προβλήματα σύνδεσης οργανισμών κοινής ωφέλειας, δηλαδή με τα δίκτυα νερού, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης
γ. Να δημιουργηθούν σε οικισμούς ή/και καταυλισμούς υποδομές για μετακινούμενες ομάδες πληθυσμού
δ. Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ανήλικων Ρομά στην εκπαίδευση και να προωθηθεί η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των ενηλίκων ρομά
ε. Να παρέχονται αδιαλείπτως υπηρεσίες υγείας και ανάλογη ενημέρωση για την πρόληψη νοσημάτων και κινδύνων για τη δημόσια υγεία
στ. Να επιδιωχθεί η αποτροπή παράνομων και επιβλαβώνγια όλους δραστηριοτήτων βιοπορισμού, μέσω της προσφοράς εναλλακτικών πόρων διαβίωσης[/vc_column_text][vc_single_image image=”120523″ img_size=”full”][vc_column_text]Η σημερινή κατάσταση
Κάποια από τα παραπάνω θέματα, με την συνεργασία δήμων και Περιφέρειας έχουν οδηγήσει σε κάποιες λύσεις, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν σε όλα τα επίπεδα κα ο δρόμος είναι μακρύς, κυρίως στο επίπεδο της βελτίωσης των υποδομών στους καταυλισμούς, στην παροχή πόσιμου νερού και καλύτερων συνθηκών υγιεινής. Ειδικά στην περίπτωση των πρόχειρων καταυλισμών αυτά τα προβλήματα είναι περισσότερο έντονα και οξύνονται και από τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα το χειμώνα με τις βροχές όπου οι πλημμύρες είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους οικισμούς των ρομά. Βεβαίως όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, κάθε καταυλισμός ή οικισμός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, γιατί εκεί όπου κατοικούν μόνιμοι πληθυσμοί ρομά, η κατάσταση διαφέρει αισθητά από ότι στην περίπτωση των σκηνιτών- όπως στις παρυφές του Πύργου- όπου υπάρχει και μεγάλη παραβατικότητα και έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους των πληθυσμών αυτών.
Τα κριτήρια λοιπόν δεν είναι παντού τα ίδια, οι μόνιμοι πληθυσμοί έχουν καλύτερη αντιμετώπιση, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η πλειονότητα των μόνιμων ρομά που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων ψηφίζει και αυτό δημιουργεί και μια “υποχρέωση” των δημοτικών αρχών να μην τους αντιμετωπίζουν ως “αναλώσιμους” πολίτες κάθε φορά που έρχονται εκλογές. Φαινόμενο δυστυχώς το οποίο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές το συναντάμε!
Σε κάθε περίπτωση βελτιωμένη πλέον είναι η κατάσταση των ρομά στην Ηλεία σε ότι αφορά την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη, αφού γίνονται τακτικά εμβολιασμοί των τσιγγανόπαιδων σε όλους τους καταυλισμούς και οικισμούς ρομά και τώρα με την πανδημία οι δήμοι είναι και πιο προσεκτικοί με την δημιουργία ράπιντ τεστ για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120522″ img_size=”full”][vc_column_text]Και στο επίπεδο της εκπαίδευσης έχουν βελτιωθεί αισθητά τα πράγματα, όλο και περισσότερα παιδιά ρομά πηγαίνουν πλέον σχολείο – όπως στον Πύργο, στην κοινότητα Κέντρου, στην Αμαλιάδα αλλά και την Γαστούνη, ωστόσο αρκετά από αυτά τα παιδιά κυρίως λόγω του αναλφαβητισμού των γονέων δεν θεωρούν καθημερινή υποχρέωση το σχολείο. Φυσικά δεν εκλείπουν και τα φαινόμενα ρατσισμού σε σχολεία οπου παρακολουθούν μαθήματα τσιγγανόπαιδα εκ μέρους συμμαθητών και γονέων που ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να απαλειφθούν.
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος για την κοινωνική ενσωμάτωση των τσιγγάνων είναι μακρύς και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και έργο εκ μέρους του κράτους και των τοπικών αρχών. Και οι ίδιοι οι ρομά, θα πρέπει όμως να κατανοήσουν οτι το βασικό τους όπλο για να κερδίσουν τη ζωή τους και να εκλείψει ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι η μόρφωση μέσω της οποίας θα μπορέσουν να έχουν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία που ζουν, υποστηρίζοντας έτσι και τα προβλήματα της φυλής τους. Μιας φυλής με μεγάλη ιστορία και πολύ ξεχωριστή κουλτούρα και πολιτισμικά στοιχεία…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]