FOLLOW US: facebook twitter

8 εκ. φορολογούμενοι θα αποκτήσουν ένα καινούργιο ηλεκτρονικό… gadget!

Ημερομηνία: 08-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

karta-pistotikh

Με τους  κωδικούς του Taxis θα μπορούν να διαπιστώνουν την αξία των συναλλαγών που πληρώθηκε ηλεκτρονικά

Τουλάχιστον 6-12 μήνες θα χρειαστούν, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς,  προκειμένου να βρεθούν σημεία ισορροπίας για τις ηλεκτρονικές πληρωμέςν, ύστερα από τις «τεκτονικές» αλλαγές των τελευταίων μηνών. Από την επιβολή των capital controls που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές στα γκισέ των τραπεζών για έκδοση κάρτας, φτάσαμε στον νόμο για τη σύνδεση των ηλεκτρονικών πληρωμών με το «αφορολόγητο». Το καταναλωτικό κοινό ακόμη δεν γνωρίζει πόσες ακριβώς συναλλαγές πρέπει να κάνει με τις κάρτες –χρεωστικές και πιστωτικές- προκειμένου να είναι… εντάξει με την εφορία και έτσι η πληρωμή με κάρτα έχει λάβει χαρακτήρα μόδας. Το φαινόμενο θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα καθώς:

α. Ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες θα εφοδιάζονται υποχρεωτικά με πιστωτικές κάρτες ενώ θα υποχρεωθούν και να «διαφημίσουν» ότι θα προσφέρουν νέο τρόπο πληρωμής στους πελάτες τους.

β. Περίπου 8 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αποκτήσουν ένα καινούργιο ηλεκτρονικό… gadget. Με τους κωδικούς του Taxis θα μπορούν να διαπιστώνουν την αξία των συναλλαγών που πληρώθηκε ηλεκτρονικά. Η χρήση της εφαρμογής αναμένεται να επιτείνει ακόμη περισσότερο την… μόδα

γ. Νέα ώθηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές αναμένεται να δώσουν και οι… λοταρίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους μήνες. Μόλις πραγματοποιηθούν οι πρώτες κληρώσεις αυτοκινήτων, αναμένεται ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον με τους καταναλωτές να αυξάνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να προμηθευτούν «λαχνούς».

Θεαματική αύξηση των συναλλαγών με κάρτα

Οι αγορές λιανικής που πληρώθηκαν με κάρτα κατά τη διάρκεια του 2016, εκτιμώνται σε περίπου 15 δισ. ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές που έγιναν από τουρίστες. Για το 2017, εκτιμάται ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 17-18 δισ ευρώ αποκλειστικά από τους «ντόπιους». Μπορεί η μέση αξία ανά συναλλαγή με την κάρτα να μειώνεται, ωστόσο και ο αριθμός των καρτών αυξάνεται και ο αριθμός των συναλλαγών πολλαπλασιάζεται. Σε κάθε περίπτωση, πρόβλημα με την εφορία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι καθώς τα ποσά που θα τους ζητηθούν στο τέλος του χρόνου είναι εξαιρετικά μικρά με δεδομένη τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 8 εκατομμυρίων φορολογουμένων, οι δύο στους τρεις δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι –κατά μέσο όρο- θα χρειαστεί να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές της τάξεως των …50 ευρώ μηνιαίως έως και 750 ευρώ μέσα σε μια ολόκληρη χρονιά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι πληρωμές ακόμη και οι καταβολές για τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τότε είναι προφανές ότι μόνο από… άγνοια νόμου θα βρεθεί κάποιος να καταβάλει πρόστιμο στην εφορία τουλάχιστον για το 2018.

Οι συναλλαγές που μέχρι τώρα γίνονταν με «μαύρα» 

Το ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών είναι αν η κάρτα θα συμβάλλει στο να πραγματοποιηθούν «φανερά» κάποιες συναλλαγές που μέχρι τώρα γίνονταν με μαύρα. Πολλά περιθώρια αισιοδοξίας δεν υπάρχουν. Πρώτον διότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία πίεση να κάνουν όλες τις συναλλαγές με κάρτα. Δεύτερον διότι κίνητρο δεν θα υπάρχει (με μοναδική εξαίρεση την εξασφάλιση ενός κουπονιού για μια ηλεκτρονική κλήρωση). Και τρίτον διότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπει πολύ εύκολα στη διαδικασία να παζαρέψει την τιμή του για να μην πληρωθεί με κάρτα. Όχι μόνο για να γλιτώσει από την προμήθεια προς την τράπεζα (η οποία άλλωστε ως ποσοστό επί της συναλλαγής θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη) αλλά κυρίως για να αποφύγει ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia